Τι είναι οι θρόμβοι και τι πρέπει να προσέχετε


Οι θρόμβοι είναι πήγματα αίματος – σχηματισμοί από αίμα που έχει πήξει- που μπορούν να σχηματιστούν στο εσωτερικό ενός αγγείου (αρτηρίας ή φλέβας) και να διαταράξουν τη ροή του αίματος στο εσωτερικό αυτού του αγγείου. Εάν σχηματιστεί θρόμβος σε μια αρτηρία , μπορεί να εμποδίσει τη ροή του οξυγονωμένου αίματος προς το τμήμα του σώματος που προμηθεύεται αίμα από αυτό το αγγείο. Εάν σχηματισθεί θρόμβος σε μια φλέβα ,τότε αποτελεί εμπόδιο για την επιστροφή του αίματος προς την καρδιά. Και στις δύο περιπτώσεις παρεμποδίζεται η φυσιολογική κυκλοφορία του αίματος.

Υπάρχουν δύο είδη θρόμβων του αίματος. Αυτός ο οποίος δεν κινείται και αποκαλείται απλά θρόμβος και αυτός ο οποίος αποσπάται από τον κεντρικό θρόμβο και κινείται στην κυκλοφορία του αίματος και τότε αποκαλείται έμβολο.

Η « Εν τω βάθει Φλεβική Θρόμβωση »

Ο σχηματισμός θρόμβου σε μια φλέβα ,συνήθως των κάτω άκρων ονομάζεται « Εν τω βάθει Φλεβική Θρόμβωση» ή εν συντομία «ΕΒΦΘ».

Αυτό γίνεται αντιληπτό γιατί υπάρχει έντονος πόνος στην περιοχή που θρομβώθηκε, ο οποίος ψηλαφάται σκληρός, ιδιαίτερα ευαίσθητος και παρατηρείται ερυθρότητα (κοκκίνισμα) στη διαδρομή του. Πρόκειται για μια σοβαρή επιπλοκή, ονομάζεται επιπολής θρομβοφλεβίτιδα, και ο ασθενής πρέπει να απευθυνθεί στον αγγειοχειρουργό του προκειμένου να λάβει εξειδικευμένη βοήθεια καθώς υπάρχει ο κίνδυνος επέκτασης του θρόμβου σε μεγάλες φλέβες που βρίσκονται πιο βαθιά στο πόδι (εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση).

Από πού να ξεκινήσετε

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη σωστή και ολοκληρωμένη εξέταση του ασθενή με κιρσούς στα κάτω άκρα είναι η διενέργεια έγχρωμου υπερηχογραφήματος διπλής αντίθεσης, γνωστό στην χώρα μας ως τρίπλεξ φλεβών. Μόνο έτσι μπορούμε να μελετήσουμε αιμοδυναμικά τη συμπεριφορά των φλεβικών στελεχών ενώ σαν μέθοδος είναι εντελώς ανώδυνη και χωρίς κινδύνους. Η αιμοδυναμική μελέτη του φλεβικού συστήματος των κάτω άκρων με υπερήχους είναι εξειδικευμένη εξέταση και γίνεται για να επιλεγεί η πιο κατάλληλη θεραπεία για το συγκεκριμένο ασθενή.

Καλύτερα να είστε σίγουροι βήμα-βήμα ,γιατί η επέκταση της θρόμβωσης μπορεί να αποτελέσει κατάσταση απειλητική για τη ζωή του ασθενή.

H Φλεβική Θρομβοεμβολή

Η κύρια θεωρία είναι πως ο θρόμβος επεκτείνεται από την αρχική θέση που έχει σχηματιστεί και καθώς προχωρά μέσα στο φλεβικό δίκτυο, τμήμα από το ελεύθερο άκρο του αποσπάται (γιατί είναι πρόσφατος θρόμβος και μαλακός σε σύσταση). Αυτό το τμήμα του θρόμβου μπορεί να προκαλέσει την εμβολή. Ο θρόμβος που διαλύεται από τον ινωδολυτικό μηχανισμό του οργανισμού , συνήθως είναι λιγότερο πρόσφατος. Θεωρείται πως όσο περνά ο χρόνος από την δημιουργία του θρόμβου τόσο αυτός προσκολλάται πιο στέρεα στο τοίχωμα της φλέβας και μετά τις 14 ημέρες είναι αρκετά καλά στερεωμένος ώστε να αποκολλάται δύσκολα. Όταν διαλύεται από τον οργανισμό, μπορεί να αποκολληθούν θεωρητικά, μικρά κομμάτια , αλλά αυτό που βασικά παρατηρείται, είναι πως ανοίγει ένα ακανόνιστο σε σχήμα κανάλι μέσα στον θρόμβο , μέσα στο οποίο αρχίζει να κυκλοφορεί αίμα.

Εάν συμβεί αυτό και ο θρόμβος είναι αρκετά μεγάλος , μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα επικίνδυνος και να προκαλέσει από δυσκολία στην αναπνοή μέχρι ακαριαίο θάνατο. Και οι δύο αυτές καταστάσεις είναι γνωστές ως Φλεβική Θρομβοεμβολή. Για αυτούς τους λόγους η διάγνωση και η αντιμετώπιση της Φλεβικής Θρόμβωσης πρέπει να γίνεται υπεύθυνα και επιστημονικά.

Tι θα αισθανθείτε αν πάθετε Φλεβική Θρομβοεμβολή;

Σε περίπτωση του απευκταίου ενδεχόμενου Φλεβικής Θρομβοεμβολής, καλό είναι σε κάθε περίπτωση να γνωρίζετε κάποια συνηθισμένα συμπτώματα λόγω του σχηματισμού θρόμβου μέσα στις φλέβες , που μπορεί να είναι πόνος, ευρυθρότητα , ευαισθησία και οίδημα γύρω από την περιοχή στην οποία βρίσκεται ο θρόμβος ,που στις περισσότερες φορές είναι στα κάτω άκρα. Στην δε περίπτωση της Πνευμονικής Εμβολής , μπορεί να προκληθούν συμπτώματα όπως ταχυκαρδία, δυνατός πόνος στο στήθος και δυσκολία στην αναπνοή. Και βέβαια να ξέρετε ότι η διάγνωση της φλεβικής θρόμβωσης και της πνευμονικής εμβολής δεν γίνεται από την κλινική εικόνα αλλά από εργαστηριακές εξετάσεις.

Η κλινική εικόνα, δηλαδή τα συμπτώματα μας δημιουργούν την υποψία για να προχωρήσουμε στις απαιτούμενες ειδικές εξετάσεις για να επιβεβεβαιώσουμε ή να αποκλείσουμε την ύπαρξη θρόμβωσης η εμβολής.

Για την φλεβικη θρόμβωση των κάτω άκρων, η ενδεικνυόμενη εξέταση είναι το τριπλεξ φλεβών κάτω άκρων. Ουσιαστικά αν το τριπλεξ θεωρείται αξιόπιστο και είναι αρνητικό τότε δεν θεωρούμε πως υπάρχει θρόμβωση και δεν δικαιολογούμαστε να δώσουμε θεραπεία. Για την εμβολή η εξέταση εκλογής είναι η spiral αξονική τομογραφία θωρα (πνευμόνων) Εναλλακτικά τον σπινθηρογράφημα αερισμού αιμάτωσης.

Στην περίπτωση που παρατηρήσετε οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα, πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα με τον γιατρό σας ή να πάτε στο πλησιέστερο εφημερεύον νοσοκομείο. Εκεί θα σας εξετάσουν και θα γίνουν οι απαραίτητες εξετάσεις για να διαπιστωθεί αν πραγματικά έχετε Φλεβική Θρομβοεμβολή. Εάν αυτό συμβαίνει ,θα ξεκινήσετε αγωγή με φάρμακα για να προληφθεί περαιτέρω έκθεσή σας σε κίνδυνο.

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Για να διαγνωστεί με ασφάλεια εάν έχετε υποστεί Φλεβική Θρομβοεμβολή, θα σας γίνουν ορισμένες απαραίτητες αιματολογικές εξετάσεις .Εαν σε αυτές ο θεράπων γιατρός έχει ενδείξεις ΦΘΕ , η οριστική διάγνωση θα γίνει για την μεν Φλεβική Θρόμβωση με τους αγγειακούς υπερήχους, όπως προείπαμε ( triplex ) ενώ για την Πνευμονική Εμβολή με την αξονική αγγειογραφία πνευμόνων . Εάν τώρα οι εξετάσεις αυτές είναι θετικές ,μπορεί να χρειασθεί εισαγωγή στο νοσοκομείο για το ξεκίνημα της αντιπηκτικής θεραπείας.