Τηλ: 210 699 6342
Vein Care Excellence

Εξειδικευμένη φροντίδα για φλεβική υγεία και ευρυαγγείες στα πόδια

Τι είναι οι ευρυαγγείες;

Οι ευρυαγγείες είναι διατεταμένα αγγεία του δέρματος, γνωστά και ως “φλεβίτης” ή “φλεβίτιδα”, που εμφανίζονται σε διάφορα μέρη του σώματος αλλά κυρίως στα πόδια. Έχουν μικρή διάμετρο και το χρώμα τους είναι μπλε ή κόκκινο. Πάνω από το 50% του πληθυσμού παρουσιάζει αυτό το φαινόμενο, το οποίο μπορεί να περάσει και το εξαιρετικά υψηλό ποσοστό του 80% με την πάροδο του χρόνου και την πρόοδο της ηλικίας.

Γιατί εμφανίζονται οι ευρυαγγείες στα πόδια;

Οι ευρυαγγείες εμφανίζονται κυρίως λόγω κληρονομικότητας. Η γενετική προδιάθεση είναι ο βασικός παράγοντας που συνδέεται με την εμφάνισή τους. Αν κάποιος στην οικογένειά σας έχει παρόμοιο πρόβλημα, υπάρχει πιθανότητα να εμφανίσετε και εσείς ευρυαγγείες.

Πέρα από την κληρονομικότητα, άλλοι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την εμφάνισή τους είναι οι ορμονικές αλλαγές στις γυναίκες (εγκυμοσύνη, εμμηνόπαυση, λήψη αντισυλληπτικών) παθήσεις ή μικροτραυματισμοί στην περιοχή των ποδιών και η ηλιακή ακτινοβολία.

Ποια είναι τα συμπτώματα των ευρυαγγειών;

Οι ευρυαγγείες, παρότι κατά κύριο λόγο αποτελούν αισθητικό πρόβλημα, ενδέχεται όμως να σχετίζονται και με ορισμένα τοπικά συμπτώματα χαμηλής έντασης. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

  1. Κνησμός (φαγούρα): Ελαφριά αίσθηση τοπικού κνησμού στην περιοχή των ευρυαγγειών
  2. Αίσθημα καύσου: Αίσθηση ελαφριά θερμότητας στα κάτω άκρα
  3. Αίσθημα βάρους: Αίσθηση βάρους ή κούρασης στα πόδια
  4. Πόνος μικρής έντασης: Ελαφρύς ή διακριτός πόνος στην περιοχή των ευρυαγγειών

Όταν οι ασθενείς αναφέρουν πιο έντονα συμπτώματα από τα παραπάνω, οφείλουμε να αναζητήσουμε την ύπαρξη και άλλων παραγόντων που μπορεί να ευθύνονται.

Πώς γίνεται η διάγνωση στις ευρυαγγείες;

Η διάγνωση των ευρυαγγειών είναι συνήθως εμφανής, αλλά η κλινική εξέταση από έναν αγγειοχειρουργό αναδεικνύεται ουσιώδης. Τα βήματα που ακολουθούνται για ολοκληρωμένη αξιολόγηση και αντιμετώπιση των ευρυαγγειών είναι τα εξής:

  1. Λήψη πλήρους Ιατρικού Ιστορικού: Αναζήτηση προηγούμενων παθήσεων ή παραγόντων που μπορεί να σχετίζονται με την εμφάνιση των ευρυαγγειών.

  2. Διενέργεια Υπερηχογραφικής Μελέτης: Αξιολόγηση του φλεβικού συστήματος καθότι σε ένα ποσοστό 10 – 15% συνυπάρχει και φλεβική ανεπάρκεια σε μεγαλύτερα φλεβικά στελέχη, των οποίων η αντιμετώπιση προηγείται.

  3. Μέθοδοι Διαδερμικής Διαφανοσκόπησης: Αξιοποίηση τεχνολογικών εξελίξεων όπως η συσκευή VeinLite για εντοπισμό των τροφοφόρων φλεβών, βοηθώντας στην ολοκληρωμένη θεραπεία και στον προσδιορισμό αποτελεσματικών μεθόδων.

Αυτές οι προηγμένες μέθοδοι αξιοποιούνται για να εξασφαλιστεί η σωστή διάγνωση και η σχεδίαση μιας ολοκληρωμένης θεραπευτικής προσέγγισης για τη διαχείριση των ευρυαγγειών.

Οι ευρυαγγείες των κάτω άκρων απαιτούν εξειδικευμένη προσέγγιση και φροντίδα. Ο αγγειοχειρουργός διαδραματίζει ζωτικό ρόλο στην αξιολόγηση της κατάστασης και την καθορισμό της πιο κατάλληλης θεραπευτικής προσέγγισης για κάθε περίπτωση.

Ποια είναι η θεραπεία των ευρυαγγειών;

Η θεραπεία των ευρυαγγειών περιλαμβάνει τρεις κυρίως μεθόδους:

Η μέθοδος εκλογής, δηλαδή η μέθοδος που συστήνεται παγκοσμίως από τις επιστημονικές κοινότητες ως η καλύτερη για τη θεραπεία των ευρυαγγειών, είναι η σκληροθεραπεία.

Γιατί η σκληροθεραπεία θεωρείται η πλέον κατάλληλη θεραπεία για την αντιμετώπιση των ευρυαγγειών;

Η ιδανική λύση για την εξάλειψη των ευρυαγγειών είναι η σκληροθεραπεία και αυτό γιατί προσφέρει έναν ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο αντιμετώπισης των προβλημάτων αυτών.

Η μέθοδος βασίζεται στην έγχυση ουσίας – φαρμάκου εντός της φλέβας. Έτσι, επιτυγχάνεται η εξάλειψη των ενδοδερμικών και υποδόριων φλεβών που ανεπαρκούν. Με την πάροδο του χρόνου, η φλέβα μετατρέπεται σε ινώδη χορδή.

Η σκληροθεραπεία αποτελεί ασφαλή και επιτυχημένη μέθοδο, με πολυετή ιστορία χρήσης από τη δεκαετία του ’60 και με σημαντική βελτίωση στην δεκαετία του ’90, ενισχύοντας την διαδικασία με την προσθήκη υπερηχογραφικής παρακολούθησης και καθοδήγησης.

Οι ενδείξεις για τη σκληροθεραπεία είναι ευρείες, καλύπτοντας διάφορες μορφές ευρυαγγειών, ενώ τα αποτελέσματα είναι ορατά περίπου μετά από 4 έως 6 εβδομάδες.

Παρά την εξέλιξη συσκευών υψηλής τεχνολογίας, όπως LASER, IPL κλπ., καμία από αυτές τις μεθόδους δεν έχει τα αποτελέσματα της σκληροθεραπείας. Αντιθέτως, είναι συνήθως πιο επώδυνες και πιο ακριβές.

Πόσες συνεδρίες χρειάζονται;

Ο αριθμός των συνεδριών που θα χρειαστούν για την πλήρη αντιμετώπιση του προβλήματος, καθορίζεται από παράγοντες όπως:

  • Το πλήθος των ευργυαγγειών
  • Το μέγεθος των ευργυαγγειών
  • Την ανταπόκριση των ευργυαγγειών στην σκληρυντική ουσία

Η κάθε συνεδρία με εξειδικευμένο αγγειοχειρουργό διαρκεί περίπου 30 λεπτά και με την ολοκλήρωσή της ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει κατευθείαν στις καθημερινές δραστηριότητές του.

Έχω ακούσει ότι η θεραπεία με laser είναι η καλύτερη. Είναι λάθος;

Στο σημείο αυτό, γίνεται μία παρανόηση. Πρέπει να διευκρινίσουμε ότι άλλο είναι το laser για τις ευρυαγγείες και άλλο το laser για τους κιρσούς. Το laser δεν ενδείκνυται ως πρώτη θεραπεία των ευρυαγγειών στα κάτω άκρα, ενώ αποτελεί την καλύτερη θεραπευτική προσέγγιση για τους κιρσούς.

Αντιμετώπιση Ευρυαγγειών: Εμπειρία & εξειδίκευση για υγιή πόδια

Αν και οι ευρυαγγείες αποτελούν κυρίως αισθητικό πρόβλημα, απαιτούν προσεκτική και εξειδικευμένη προσέγγιση για να αποκλειστούν ιατρικά προβλήματα που μπορεί να κρύβονται πίσω από αυτές. 

Ο Δρ Αθανάσιος Σιαφάκας θεωρείται ο κορυφαίος αγγειοχειρουργός στις φλεβικές παθήσεις, με μακρόχρονη εμπειρία και εξειδίκευση.

Είναι πρωτοπόρος στη σκληροθεραπεία σε Ελλάδα και Κύπρο και από το 2012 είναι εκπαιδευτής ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων, έχοντας εκπαιδεύσει περισσότερους από 200 μέχρι σήμερα στη σύγχρονη μέθοδο της σκληροθεραπείας, διασφαλίζοντας την ορθή εφαρμογή της.

Για την αντιμετώπιση των ευρυαγγειών στα πόδια σας με εγγύηση ασφάλειας και αποτελεσματικότητας, επικοινωνήστε με το Siafakas Vein Center σήμερα.