Τι είναι οι ευρυαγγείες;

Οι ευρυαγγείες είναι διατεταμένα αγγεία (φλέβες) του δέρματος. Αναφέρονται επίσης και ως «φλεβίτης» ή «φλεβίτιδα» ή «σπασμένα αγγεία». Κάνουν την εμφάνισή τους σε διάφορα σημεία του σώματος, η παρουσία τους όμως είναι πιο συχνή στα πόδια. Υπολογίζεται πως πάνω από το 50% του πληθυσμού εμφανίζει ευρυαγγείες, ενώ με την πάροδο της ηλικίας αυτό το ποσοστό αυξάνει μέχρι και το εξαιρετικά υψηλό 80%.

ευρυαγγείες

Γιατί εμφανίζονται οι ευρυαγγείες;

Η αιτιολογία εμφάνισης των ευρυαγγειών δεν είναι πάντα σαφώς καθορισμένη. Το βασικό αίτιο είναι η κληρονομικότητα. Άλλοι παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν την εμφάνισή τους, είναι οι ορμόνες στις γυναίκες, διάφορες παθήσεις ή και φυσικά αίτια (όπως τοπικοί μικροτραυματισμοί ή χειρουργικές τομές).

ευρυαγγείες

Ποια είναι τα συμπτώματα των ευρυαγγειών;

Οι ευρυαγγείες αποτελούν κυρίως αισθητικό πρόβλημα. Ενδέχεται όμως και να συνδέονται με μικρής βαρύτητας τοπικά συμπτώματα όπως:

  • Κνησμό
  • Αίσθημα καψίματος
  • Αίσθημα βάρους
  • Πόνο μικρής κλίμακας

Όταν ο ασθενής αναφέρει πιο έντονα συμπτώματα οφείλουμε να αναζητήσουμε την ύπαρξη και άλλων παραγόντων που μπορεί να ευθύνονται.

Πως γίνεται η διάγνωση των ευρυαγγειών;

Η διάγνωση των ευρυαγγειών είναι εύκολη, καθώς είναι εμφανείς. Όμως η κλινική εξέταση δεν περιορίζεται μόνο εκεί. Η σωστή και ολοκληρωμένη εξέταση περιλαμβάνει:

  • Λήψη πλήρους ιατρικού ιστορικού, ώστε να αναζητηθούν τυχόν αίτια που υποκρύπτουν ασθένειες ή παθολογικές καταστάσεις.
  • Διενέργεια υπερηχογραφικής μελέτης, τουλάχιστον του φλεβικού συστήματος καθότι σε ένα ποσοστό 10 – 15% συνυπάρχει και φλεβική ανεπάρκεια σε μεγαλύτερα φλεβικά στελέχη, των οποίων η αντιμετώπιση προηγείται.

Εφόσον δεν ανευρεθεί φλεβική ανεπάρκεια σε μεγαλύτερα φλεβικά στελέχη, ή αν έχει ήδη αντιμετωπισθεί, προχωράμε στη διερεύνηση και το σχεδιασμό της θεραπείας των ευρυαγγειών. Υπάρχουν αρκετά βοηθήματα, ώστε η διερεύνηση και ο σχεδιασμός της θεραπείας να γίνονται είναι όσο το δυνατόν πιο ολοκληρωμένα. Το πιο κλασικό είναι ο μεγεθυντικός φακός που πάντα διατηρεί την αξία του.

Από τις πιο χρήσιμες εξελίξεις είναι η μέθοδος της διαδερμικής διαφανoσκόπισης, όπως την αξιοποιεί η συσκευή VeinLite. Με τη μέθοδο αυτή μας δίνεται η δυνατότητα να εντοπίσουμε τις τροφοφόρες φλέβες των ευρυαγγειών. Έτσι, η θεραπεία μας να είναι πιο ριζική και αποτελεσματική. Παρόμοια βοήθεια προσφέρουν και πληθώρα άλλων βοηθημάτων, το καθένα με τη δική του αρχή λειτουργίας.

Ποια είναι η θεραπεία για τις ευρυαγγείες;

Η μέθοδος εκλογής, δηλαδή η μέθοδος που συστήνεται παγκοσμίως από τις επιστημονικές κοινότητες ως η καλύτερη για τη θεραπεία των ευρυαγγειών, είναι η σκληροθεραπεία.

Σκληροθεραπεία - Veincenter

Η βασική αρχή της μεθόδου είναι η έγχυση ουσίας – φαρμάκου εντός της φλέβας. Έτσι, επιτυγχάνεται η εξάλειψη των ενδοδερμικών και υποδόριων φλεβών που ανεπαρκούν. Με την πάροδο του χρόνου, η φλέβα μετατρέπεται σε ινώδη χορδή.

Πρόκειται για μια ασφαλή και επιτυχημένη μέθοδο αντιμετώπισης των ευρυαγγειών, η οποία χρησιμοποιείται με τα συγκεκριμένα φάρμακα που χρησιμοποιούμε ως σήμερα, ήδη από το 1960. Τομή στην ιστορία της σκληροθεραπείας, αποτέλεσε η δεκαετία του 1990, κατά την διάρκεια της οποίας ξεκίνησε να χρησιμοποιείται η υπερηχογραφική παρακολούθηση και καθοδήγηση κατά την διάρκεια της θεραπείας. Με τον τρόπο αυτό, ο Αγγειοχειρουργός διαθέτει πλήρη εικόνα τόσο της ουσίας που εγχύεται όσο και ολόκληρης της διαδικασίας.

Όσον αφορά στα αποτελέσματα της σκληροθεραπείας, χρειάζονται την πάροδο 4 έως 6 εβδομάδων για να έχουμε μια καλή εικόνα. Γι’ αυτόν τον λόγο άλλωστε, δεν έχει νόημα να επαναληφθεί μια συνεδρία στην ίδια περιοχή, νωρίτερα από αυτό το χρονικό διάστημα.

Ο αριθμός των συνεδριών που θα χρειαστούν για την πλήρη αντιμετώπιση του προβλήματος, καθορίζεται από παράγοντες όπως:

  • Το πλήθος των ευργυαγγειών
  • Το μέγεθος των ευργυαγγειών
  • Η ανταπόκριση των ευργυαγγειών στην σκληρυντική ουσία

Τα σημερινά φάρμακα έχουν τουλάχιστον 50 χρόνια που αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητα και την ασφάλειά τους. Παρά την εξέλιξη συσκευών υψηλής τεχνολογίας, όπως LASER, IPL κλπ., καμία από αυτές τις μεθόδους δεν έχει τα αποτελέσματα της σκληροθεραπείας. Αντιθέτως είναι συνήθως πιο επώδυνες και πιο ακριβές.

Στο σημείο αυτό, πρέπει να διευκρινίσουμε ότι είναι άλλο το laser για τις ευρυαγγείες και άλλο το laser για τους κιρσούς. Το laser δεν ενδείκνυται για την θεραπεία των ευρυαγγειών, ενώ αποτελεί την καλύτερη θεραπευτική προσέγγιση για τους κιρσούς.

Αν η ύπαρξη των ευρυαγγειών στα πόδια σας σάς κάνει να μην νιώθετε άνετα, μπορείτε να κλείσετε το ραντεβού σας, στον Αγγειοχειρουργό – Στρατιωτικό Ιατρό, Αθανάσιο Σιαφάκα. Ο γιατρός, έχοντας μακρά εξειδίκευση στις φλεβικές παθήσεις, με αξιοπιστία και σύνεση, θα σας εξηγήσει τον κατάλληλο τρόπο αντιμετώπισης για το δικό σας φλεβικό πρόβλημα.

Μπορεί οι ευρυαγγείες να είναι αισθητικό πρόβλημα, αλλά η αντιμετώπισή τους απαιτεί εμπειρία και εξειδίκευση. Ο Αγγειοχειρουργός Αθανάσιος Σιαφάκας, MD, είναι ο εκπαιδευτής για τη σκληροθεραπεία σε Ελλάδα & Κύπρο. Παράλληλα, έχει εκπαιδεύσει εκατοντάδες Ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων (Πλαστικούς Χειρουργούς -Δερματολόγους-Αγγειοχειρουργούς) στη σωστή εφαρμογή της σκληροθεραπείας.

επικοινωνία