Τηλ: 210 699 6342
News and articles

10 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τις ευρυαγγείες και τους κιρσούς κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης

Διανύετε μια από τις πιο σημαντικές περιόδους της ζωής σας. Η εγκυμοσύνη φέρνει μεγάλες αλλαγές στο σώμα σας, καθώς ετοιμάζεται να υποδεχτεί ένα νέο μέλος.

Μπορεί να παρατηρήσετε αλλαγές στις φλέβες σας, ειδικά στα πόδια, την κοιλιά και τα γεννητικά όργανα. Αυτές οι αλλαγές μπορεί να περιλαμβάνουν την εμφάνιση κιρσών – μεγάλες, διατεταμένες φλέβες που προβάλλουν στο δέρμα  και έχουν οφιοειδή πορεία- ή ευρυαγγείες – διατεταμένα αγγεία με κόκκινη ή μπλε όψη.

Ας επισημάνουμε 10 σημεία που θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε καλύτερα αυτές τις αλλαγές. Σημαντικό είναι να αντιληφθείτε πως οι περισσότερες από αυτές τις αλλαγές είναι απολύτως φυσιολογικές και συνδέονται με την εγκυμοσύνη.

  1. Ευρυαγγείες και κιρσοί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν επηρεάζουν την ανάπτυξη του εμβρύου ούτε και την εξέλιξη της εγκυμοσύνης.
  1. Οι κιρσοί συνήθως εμφανίζονται στο δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης και επιδεινώνονται καθώς πλησιάζει ο τοκετός. Αυτό συμβαίνει διότι η αυξημένη πίεση της μήτρας στις πυελικές φλέβες διαταράσσει τη ροή του αίματος στις  φλέβες των ποδιών εγκυμονούσες.
  1. Οι ευρυαγγείες συχνά εξαφανίζονται μετά τον τοκετό γι’ αυτό και δεν τις αντιμετωπίζουμε παρά μόνο 6 μήνες μετά τον τοκετό.
  2. Αν η μαμά σας έχει κιρσούς τότε είναι πολύ πιθανόν να εμφανίσετε και εσείς όταν μείνετε έγκυος. Γι’ αυτό, σε περίπτωση που υπάρχει οικογενειακό ιστορικό με κιρσούς, είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, ακόμη και πριν μείνετε έγκυος.
  1. Στο 2% – 7% των περιπτώσεων εγκυμοσύνης θα προκληθούν κιρσοί αιδοίου που, στις περισσότερες περιπτώσεις, θα βελτιωθούν μετά τη γέννα αλλά θα υποτροπιάσουν πιο εύκολα σε κάθε νέα εγκυμοσύνη.
  1. Η φυσιολογική κύηση δε σημαίνει απαραίτητα ότι πάντα θα αντιμετωπίσετε προβλήματα κιρσών. Υπάρχουν και περιπτώσεις που δεν εμφανίζονται κιρσοί κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης.
  1. Οι κιρσοί μπορεί να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε περιοχή του ποδιού, αλλά οι πιο συνηθισμένες περιοχές είναι στο εσωτερικό του μηρού και της γάμπας.
  1. Οι πιθανότητες εμφάνισης κιρσών αυξάνονται με κάθε νέα εγκυμοσύνη.
  2. Δεν απαιτείται να περιμένετε να περάσει η αναπαραγωγική περίοδος προκειμένου να αντιμετωπίσετε τις ευρυαγγείες και τους κιρσούς.
  3. Όταν ένας κιρσός προκαλεί έντονο πόνο και η περιοχή εμφανίζει ερυθρότητα, αίσθηση θερμότητας και η προσβεβλημένη φλέβα φαίνεται σκληρή κατά την ψηλάφηση, μπορεί να υπάρχει θρόμβωση στους κιρσούς. Σε αυτήν την περίπτωση, είναι σημαντικό να ζητήσετε άμεση ιατρική συνδρομή.

the
info

Αντιμετώπιση των κιρσών στην εγκυμοσύνη

Η πρόληψη αποτελεί το μυστικό στην αντιμετώπιση των φλεβικών παθήσεων. Γι’ αυτό, εάν παρατηρήσετε να εμφανίζονται ευρυαγγείες ή κιρσοί στα πόδια σας, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε τον ιατρό σας για τη διάγνωση και την κατάλληλη θεραπεία.

Για να μειώσετε στο ελάχιστο την πιθανότητα εμφάνισης επιπλοκών στην φλεβική κυκλοφορία, είναι καλύτερο να αντιμετωπίσετε τους κιρσούς πριν την εγκυμοσύνη,

Παρόλα αυτά, αν βρίσκεστε ήδη σε εγκυμοσύνη δεν χρειάζεται να ανησυχείτε. Κάθε περίπτωση που αφορά τις φλεβικές παθήσεις μπορεί να αντιμετωπιστεί ακόμα και αν είστε σε προχωρημένη εγκυμοσύνη. Εσείς το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να είστε ήρεμες και με την εμφάνιση κάποιων προβλημάτων στις φλέβες σας, να ζητήσετε ιατρική συμβουλή.

Η φροντίδα των ευρυαγγειών και των κιρσών κατά την εγκυμοσύνη περνάει από το Siafakas Vein Center

Στο εξειδικευμένο Ιατρείο Φλεβικών παθήσεων, Siafakas Vein Center, ο διακεκριμένος αγγειοχειρουργός Αθανάσιος Σιαφάκας και η ομάδα του διαθέτουν την τεχνογνωσία και την απαραίτητη εμπειρία για να αντιμετωπίσουν κάθε περίπτωση με τον πλέον κατάλληλο τρόπο. Ο κορυφαίος αγγειοχειρουργός, με μια πολυετή παρουσία στο μαιευτήριο Ρέα και έχοντας αντιμετωπίσει με επιτυχία χιλιάδες περιστατικά, έχει αποκτήσει βαθιά γνώση στο θέμα εγκυμοσύνη και φλεβικές παθήσεις.

Όπως επισημαίνει ο ίδιος: «Στην περίοδο αυτή, η φροντίδα των φλεβικών προβλημάτων είναι σημαντικό να γίνεται χωρίς να προκαλεί άγχος στη γυναίκα. Η εμπειρία μας, μας επιτρέπει να διαχειριστούμε τους κιρσούς και τις ευρυαγγείες με αξιοπιστία κατά τη διάρκεια οποιασδήποτε φάσης της εγκυμοσύνης».