Τηλ: 210 699 6342
φλεβεκτατική κορόνα - σκληροθεραπεία
News and articles

Φλεβεκτατική κορόνα είναι το σύμπλεγμα ευρυαγγειών στον εσωτερικό αστράγαλο και ειδικότερα στην περιοχή μεταξύ πτέρνας, πέλματος και εσωτερικού αστραγάλου.

Και εδώ δεν είναι αισθητικό και μόνο το πρόβλημα.

Η εμφάνιση ευρυαγγειών στον αστράγαλο εσωτερικά μπορεί να υποδηλώνει επιπλέον, την ύπαρξη χρόνιας φλεβικής ανεπάρκειας. Τα πιο συνήθη συμπτώματα χρόνιας φλεβικής ανεπάρκειας είναι πρήξιμο, εύκολη κόπωση, αίσθημα βάρους του σκέλους .

Σε αυτή την περίπτωση το σωστό είναι να διενεργείται λεπτομερής μελέτη του φλεβικού συστήματος με υπερηχογράφημα (τρίπλεξ φλεβών).

Και αυτό γιατί, με το τρίπλεξ φλεβών διερευνάται είτε η ύπαρξη ανεπάρκειας του επιπολής φλεβικού συστήματος και κιρσών που δεν έχουν γίνει εμφανείς ακόμη ή ακόμα και για την ύπαρξη εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης που συνέβη στο παρελθόν χωρίς να γίνει αντιληπτή.

Φλεβίτιδα στα κάτω άκρα

Επιπλέον το τρίπλεξ φλέβων κάτω άκρων είναι απαραίτητο για να είναι ολοκληρωμένος ο έλεγχος και πρέπει να γίνεται από τον ίδιο τον αγγειοχειρουργό ώστε να μπορέσει να σχεδιάσει και την κατάλληλη θεραπεία. Όλος ο έλεγχος είναι εντελώς ακίνδυνος και ανώδυνος.

Εφόσον δεν ανευρεθεί φλεβική ανεπάρκεια σε μεγαλύτερα φλεβικά στελέχη, ή αν έχει ήδη αντιμετωπισθεί, τότε προχωράμε στη διερεύνηση και το σχεδιασμό της θεραπείας των ευρυαγγειών. Υπάρχουν αρκετά βοηθήματα ώστε η διερεύνηση και ο σχεδιασμός της θεραπείας να γίνονται είναι όσο το δυνατόν πιο ολοκληρωμένα. Το πιο κλασικό είναι ο μεγεθυντικός φακός που πάντα διατηρεί την αξία του. Από τις πιο χρήσιμες εξελίξεις είναι η μέθοδος της διαδερμικής διαφανισκόπισης όπως την αξιοποιεί η συσκευή VeinLite. Με τη μέθοδο αυτή μας δίνεται η δυνατότητα να εντοπίσουμε τις τροφοφόρες φλέβες των ευρυαγγειών, ώστε η θεραπεία μας να είναι πιο ριζική και αποτελεσματική. Παρόμοια βοήθεια προσφέρουν και πληθώρα άλλων βοηθημάτων, το καθένα με τη δική του αρχή λειτουργίας.

Η σωστή θεραπεία

Η μέθοδος εκλογής, δηλαδή η μέθοδος που συστήνεται παγκοσμίως από τις επιστημονικές κοινότητες ως η καλύτερη για τη θεραπεία των ευρυαγγειών, είναι η σκληροθεραπεία. Η βασική αρχή της είναι η έγχυση ουσίας – φαρμάκου εντός της φλέβας με σκοπό να καταστρέψει το εσωτερικό τοίχωμά της, ώστε με την πάροδο του χρόνου να μετατραπεί σε ινώδη χορδή.

Όπως σταδιακά τις απορροφά ο οργανισμός, έτσι και οι ευρυαγγείες σταδιακά ξεθωριάζουν μέχρι σημείου να μην φαίνονται, που είναι και το ιδανικό. Βέβαια, ο χρόνος απορρόφησης κάθε φλέβας διαφέρει από οργανισμό σε οργανισμό.

Το μέγεθος, το πλήθος αλλά και η ανταπόκριση στη θεραπεία των ευρυαγγειών καθορίζουν και τον αριθμό των συνεδριών που θα απαιτηθούν

Τα σημερινά φάρμακα έχουν τουλάχιστον 50 χρόνια που αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητα και την ασφάλειά τους. Παρά την εξέλιξη συσκευών υψηλής τεχνολογίας, όπως LASER, IPL κλπ., καμία από αυτές τις μεθόδους δεν έχει τα αποτελέσματα της σκληροθεραπείας, αντιθέτως είναι συνήθως πιο επώδυνες και πιο ακριβές.

Η απολύτως ορθή διάγνωση, η επιλογή της κατάλληλης μεθόδου αντιμετώπισης και η παροχή ολοκληρωμένης και αποτελεσματικής θεραπείας όχι μόνο με κλασικές αλλά κι ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους τελευταίας γενιάς, είναι θέμα της επιλογής του Αγγειοχειρουργού σας.

Για να σας δώσουμε ένα παράδειγμα,η πιο σημαντική πρόοδος της Αγγειοχειρουργικής είναι οι νέου τύπου ελάχιστα επεμβατικές χειρουργικές μέθοδοι, με τις οποίες αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά και με ασφάλεια οι φλεβικές παθήσεις. Το γεγονός και μόνο  ότι ο ασθενής έρχεται με τη φλεβική του πάθηση και με τις νέες ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους επιστρέφει σπίτι του περπατώντας λέει από μόνο του πολλά.

Για να επιτευχθεί αυτό απαιτείται βέβαια μια συνεχής ενημέρωση  από πλευράς Αγγειοχειρουργού για όλες τις τελευταίες εξελίξεις αλλά πολύ σημαντική είναι και η καθημερινή εμπειρία.

Επιπλέον για να εφαρμοστούν με επιτυχία οι πιο σύγχρονες διαγνωστικές και θεραπευτικές τεχνικές και μέθοδοι απαιτείται να υπάρχει ολική και σφαιρική γνώση των πάντων, ώστε να εφαρμοστεί η πλέον ενδεδειγμένη κατά περίσταση, όπως μπορεί να είναι και η δική σας.

Αυτό το άρθρο γράφτηκε με τη συνεργασία του αγγειοχειρουργού Αθανασίου Σιαφάκα, επιστημονικού υπευθύνου του Κέντρου Φλεβικών Παθήσεων VeinCenter.gr