Τηλ: 210 699 6342
News and articles

Πυελικός πόνος: Πότε πρέπει να δείτε ένα γιατρό;

Πολλές γυναίκες ταλαιπωρούνται από χρόνιο πόνο χαμηλά στην κοιλιά, γνωστός και ως πόνος στην περιοχή της πυέλου. Αν και πολλές απευθύνονται στον γυναικολόγο τους για βοήθεια, η πραγματική αιτία μπορεί να κρύβεται στα αγγεία και συγκεκριμένα στις φλέβες.

Ο πόνος αυτός μπορεί να προκαλείται από προβλήματα στον κυκλοφοριακό σύστημα του σώματος, τα οποία συχνά παραμελούνται ή παραβλέπονται, επηρεάζοντας την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των γυναικών, χωρίς να λαμβάνεται η ανάλογη προσοχή.

Αναγνωρίζοντας τα πρώτα σημάδια

Για μια γυναίκα μεταξύ των 20 και των 45 ετών, με δύο ή περισσότερες εγκυμοσύνες και προβλήματα όπως: χρόνιος πυελικός πόνος, κιρσοί στα γεννητικά όργανα ή υποτροπές σε κιρσούς των κάτω άκρων, υπάρχει υψηλή πιθανότητα να αντιμετωπίζει Σύνδρομο Πυελικής Συμφόρησης.

Ο χρόνιος πόνος στην περιοχή της πυέλου είναι ένας μη περιοδικός πόνος που διαρκεί περισσότερο από 6 μήνες και επηρεάζει την περιοχή της λεκάνης. Περίπου μία στις τρεις γυναίκες θα αντιμετωπίσουν αυτόν τον τύπο πόνου κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Αυτά είναι τα συνηθέστερα συμπτώματα:

●      Πόνος ο οποίος γίνεται εντονότερος σε όρθια στάση, στο τέλος της ημέρας, με  κορύφωση  2-3 ημέρες πριν την έναρξη της περιόδου

●      Η δυσμηνόρροια, με ιδιαίτερα έντονο πόνο τις 2 πρώτες ημέρες του κύκλου

●      Πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή ή και μετά από αυτή

●      Πόνος και δυσκολία στην ούρηση ή και συχνουρία

●      Κιρσοί στα έξω γεννητικά όργανα, στα κάτω άκρα, στους γλουτούς, στο  περίνεο ή και σε άτυπες θέσεις

●      Υποτροπή κιρσών των κάτω άκρων

●      Κουρασμένα πόδια με αίσθημα βάρους ιδιαίτερα κατά την έναρξη της περιόδου που εμφανίζονται  ταυτόχρονα με την επιδείνωση του πυελικού πόνου

●      Συμπτώματα παρόμοια με αυτά του ευερέθιστου εντέρου

Αν έχετε εντοπίσει ένα ή παραπάνω συμπτώματα, καλό θα είναι να απευθυνθείτε στον γιατρό σας.

the
info

Τι γιατρό πρέπει να επισκεφθώ αν έχω χρόνιο πυελικό πόνο;

Όπως αναφέραμε και παραπάνω, η πρώτη αντίδραση των γυναικών, είναι να αναφέρουν τα συμπτώματα που έχουν και να ζητήσουν την συμβουλή του γυναικολόγου τους.

Ωστόσο, θα χρειαστεί και η συνδρομή ενός έμπειρου αγγειοχειρουργού, σε περιπτώσεις που υπάρχουν ταυτόχρονα και κιρσοί στα κάτω άκρα και αυτό γιατί πρέπει να εξεταστεί η περίπτωση ο ασθενής να υποφέρει από το Σύνδρομο Πυελικής Συμφόρησης.

Είναι σημαντικό και οι δύο να είναι έμπειροι για να  μπορέσουν να συνεργαστούν και  να καταλήξουν σε μία τέτοια διάγνωση.

Η διάγνωση του Συνδρόμου Πυελικής Συμφόρησης (ΣΠΣ)

Για να γίνει η διάγνωση του Συνδρόμου Πυελικής Συμφόρησης, πρώτα αποκλείονται άλλες κοινές αιτίες πυελικού πόνου όπως η ενδομητρίωση, το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου, ασθένειες των ουροποιητικού συστήματος, φλεγμονώδεις παθήσεις της πυέλου κτλ.

Η αρχική υποψία για ΣΠΣ τίθεται από το ιστορικό κι ενισχύεται από την παρουσία κιρσών σε άτυπες θέσεις όπως στο εσωτερικό των μηρών, στους γλουτούς, στο αιδοίο ή έχουμε υποτροπή των κιρσών στα κάτω άκρα.

Είναι σημαντικό, να μη πέσετε στην παγίδα να ενημερωθείτε για ιατρικά ζητήματα από σελίδες του διαδικτύου, αν δεν παρέχονται από επιστημονική και αξιόπιστη πηγή.

Αρχικά, μπορείτε να έχετε μία διερευνητική ενημέρωση από άρθρα όπως αυτό, αλλά δε πρέπει να μείνετε εκεί. Κλείστε ραντεβού με τον γιατρό σας και ενημερωθείτε αναλυτικά για τις κινήσεις που πρέπει να κάνετε.

Έχω Σύνδρομο Πυελικής Συμφόρησης. Τι θεραπευτικές λύσεις υπάρχουν;

Εφόσον έχουν διερευνηθεί και αντιμετωπιστεί ή αποκλειστεί άλλες παθήσεις που μπορούν να προκαλέσουν Χρόνιο Πυελικό Πόνο και εφόσον υπάρχει εμμονή των συμπτωμάτων με ευρήματα από τις απεικονιστικές μεθόδους συμβατά με Σύνδρομο Πυελικής Συμφόρησης, τότε ανάλογα με τη βαρύτητα της συμπτωματολογίας και της κλινικής εικόνας , προγραμματίζεται η εξατομικευμένη αντιμετώπιση της κάθε περίπτωσης η οποία μπορεί να είναι:

●      Αναλγητική θεραπεία

Χορήγηση ΜΣΑΦ (μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα) και εφαρμογή κορσέδων συμπίεσης των κιρσών του αιδοίου. Πρέπει να τονιστεί ότι αυτός ο τύπος θεραπείας δεν αποτελεί  λύση και εφαρμόζεται είτε σε αρχικά στάδια του ΣΠΣ είτε  σε ασθενείς ακατάλληλους για οποιαδήποτε άλλη μορφή αντιμετώπισης.

     Ορμονοθεραπεία

Χορήγηση ορμονικών φαρμάκων, τα οποία προσφέρουν ανακούφιση των συμπτωμάτων, ιδιαίτερα του πυελικού πόνου. Το μειονέκτημα αυτής της λύσης είναι ότι τα αποτελέσματά της διαρκούν συνήθως όσο διαρκεί και η λήψη των φαρμάκων.

●      Απολίνωση των φλεβών

Χειρουργική απολίνωση των φλεβών που πάσχουν. Αυτή η αντιμετώπιση, απαιτεί νοσηλεία, αναισθησία, έχει τομές και πολλές φορές η απαίτηση μετεγχειρητικής ξεκούρασης για μια μητέρα δύο και πλέον παιδιών δεν είναι ρεαλιστική. Ανάλογα με την αντιμετώπιση των φλεβών που πάσχουν, ποικίλει και η βαρύτητα της επέμβασης. Αναφέρονται ποσοστά υποτροπής περίπου 20%.

     Εμβολισμός ή  ναρθηκοποίση των φλεβών

Πρόκειται για μία ελάχιστα επεμβατική χειρουργική διαδικασία όπου αποκλείονται ορισμένες κιρσώδεις φλέβες που πιστεύεται ότι είναι η πηγή του πόνου. Γίνεται συνήθως  με τοπική αναισθησία και απαιτεί νοσηλεία μόλις μίας ημέρας.

 Περιλαμβάνει τη χορήγηση σκιαγραφικού ενδοφλέβια και τη χρήση ιονίζουσας ακτινοβολίας. Κατά τη διαδικασία, χρησιμοποιούνται μεταλλικά ελάσματα (coils) και ειδική ουσία για αποκλεισμό των φλεβών ώστε να μην παλινδρομεί το αίμα σε αυτές και να μη διαστέλλονται. Όταν η αιτιολογία των συμπτωμάτων είναι η στένωση των φλεβών τότε τοποθετείται μεταλλικός νάρθηκας ( stent ). Είναι σημαντικό να ξέρετε ότι αποτελεί και τη μέθοδο εκλογής.

 ●      Εκτομή των ωοθηκών

Η χειρουργική εκτομή των ωοθηκών ή και της μήτρας , είναι η τελευταία λύση που προτείνεται όταν έχουν αποτύχει όλες οι άλλες μέθοδοι θεραπείας και τα συμπτώματα επιμένουν ακόμα. Ακόμα όμως και με αυτή την μέθοδο, υπάρχουν γυναίκες που δεν απαλλάσσονται οριστικά από τα συμπτώματά τους , γεγονός που τονίζει τη σημασία προσεκτικής  προεγχειρητικής διερεύνησης.

Εξειδικευμένη βοήθεια για τον πυελικό πόνο και το Σύνδρομο Πυελικής Συμφόρησης

Η αναγνώριση του πυελικού πόνου και η σωστή διάγνωση του Συνδρόμου Πυελικής Συμφόρησης απαιτούν την συμβολή έμπειρου αγγειοχειρουργού.

Ένας εξειδικευμένος αγγειοχειρουργός όπως ο Δρ. Αθανάσιος Σιαφάκας, με την επιστημονική κατάρτιση και εμπειρία στην αγγειακή χειρουργική, μπορεί να παρέχει εξειδικευμένη βοήθεια στον προσδιορισμό και την αντιμετώπιση του πυελικού πόνου, προσφέροντας αποτελεσματικές λύσεις για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του ασθενούς.

Η εμπιστοσύνη στην εμπειρία και την εξειδίκευση του Δρ. Σιαφάκα είναι κρίσιμη για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που σχετίζονται με τον πυελικό πόνο και το Σύνδρομο Πυελικής Συμφόρησης.

Επιλύστε τον πυελικό πόνο με τη βοήθεια του πλέον ειδικού. Κλείστε τώρα το ραντεβού σας στο Siafakas Vein Center και εμπιστευθείτε την επαγγελματική αρτιότητα του Δρ. Αθανάσιου Σιαφάκα για την καλύτερη δυνατή φροντίδα του πυελικού πόνου.