Τηλ: 210 699 6342
News and articles

Το φλεβικό σύστημα και πώς λειτουργεί

Υπάρχει το επιφανειακό φλεβικό σύστημα που επιστρέφει στην καρδιά το αίμα από το δέρμα και το υποδόριο λίπος ,υπάρχει  το εν τω βάθει σύστημα που επιστρέφει το αίμα από τους μύες και υπάρχει και το σύστημα των διατιτραινουσών φλεβών που συνδέει τα προηγούμενα δύο φλεβικά συστήματα μεταξύ τους.

Τι είναι οι θρόμβοι

Οι θρόμβοι είναι πήγματα αίματος – σχηματισμοί από αίμα που έχει πήξει- που μπορούν να σχηματιστούν στο εσωτερικό ενός αγγείου (αρτηρίας ή φλέβας) και να διαταράξουν τη ροή του αίματος στο εσωτερικό αυτού του αγγείου. Εάν σχηματιστεί θρόμβος σε μια αρτηρία , μπορεί να εμποδίσει τη ροή του οξυγονωμένου αίματος προς το τμήμα του σώματος που προμηθεύεται αίμα από  αυτό το αγγείο. Εάν σχηματισθεί θρόμβος σε μια φλέβα ,τότε αποτελεί εμπόδιο για την επιστροφή του αίματος προς την καρδιά. Και στις δύο περιπτώσεις παρεμποδίζεται η φυσιολογική κυκλοφορία του αίματος.

Υπάρχουν δύο είδη θρόμβων του αίματος. Αυτός ο οποίος δεν κινείται και αποκαλείται απλά θρόμβος και αυτός ο οποίος αποσπάται από τον κεντρικό θρόμβο και κινείται στην κυκλοφορία του αίματος και τότε αποκαλείται έμβολο.

Τι ονομάζεται φλεβική θρόμβωση

Ο σχηματισμός θρόμβου σε μια φλέβα ονομάζεται φλεβική θρόμβωση. Αν αφορά φλέβα του επιπολής φλεβικού συστήματος(δηλαδή του επιφανειακού) τότε ονομάζεται επιπολής φλεβοθρόμβωση,ενώ αν ο θρόμβος σχηματιστεί στο εν τω βάθει φλεβικό σύστημα ,τότε ονομάζεται εν τω βάθει φλεβοθρόμβωση

Πώς τις ξεχωρίζουμε από τα συμπτώματα

Αν αφορά επιπολής φλεβική θρόμβωση ,τα συμπτώματα είναι πιο έντονα   και είναι κυρίως πόνος, ευρυθρότητα , σκλήρυνση γύρω από την περιοχή στην οποία βρίσκεται ο θρόμβος ,που στις περισσότερες φορές είναι στα κάτω άκρα. Η επιπολής φλεβοθρόμβωση επειδή είναι πιο κοντά στο δέρμα που υπάρχουν πιο πολλές νευρικές απολήξεις γίνεται πιο εύκολα αντιληπτή. Αν όμως αφορά τις φλέβες που βρίσκονται εν τω βάθει, τα συμπτώματα ποικίλουν  και είναι από ένα έντονο οίδημα μέχρι το πιο «ύπουλο»  του να είναι  ασυμπτωματική και να μην την καταλάβουμε.

Τι άλλο πρέπει να γνωρίζετε…

Πρώτο μέλημα για τη θρόμβωση ,είναι η διάγνωση (αν υπάρχει ή όχι θρόμβωση).Η διάγνωση της θρόμβωσης ,ιδίως της εν τω βάθει, γίνεται αποκλειστικά με τρίπλεξ και όχι μόνο από την κλινική εικόνα (αν υπάρχει δηλαδή πόνος ή πρήξιμο.)

Εφόσον υπάρχει θρόμβωση, μας ενδιαφέρει η έκτασή της (ποιές φλέβες καταλαμβάνει -επιπολής ή εν τω βάθει , σε τι ποσοστό, και μέχρι ποιό ύψος πχ γόνατο, μηρό, πάνω από τον μηρό,  αν επεκτείνεται και στην περιοχη της κοιλιάς κ.λ.π.

Ιδιαίτερη σημασία η αιτία της θρόμβωσης που μπορεί να βρεθεί ή μπορεί και να μην βρεθεί ακόμα και μετά από πολύ εξειδικευμένες εξετάσεις.

Παρακολούθηση της θρόμβωσης με τρίπλεξ για να διαπιστωθεί η ανταπόκριση και η αποτελεσματικότητα της θεραπείας

Η παρακολούθηση διαρκεί για χρόνια και μπορεί για όλη μας τη ζωή καθόσον μπορεί να εμφανιστούν απώτερες επιπλοκές όπως δευτεροπαθείς κιρσοί, ανεπάρκεια του εν τω βάθει φλεβικού συστήματος που περικλείονται στον γενικό όρο Μεταθρομβωτικό Σύνδρομο.

Η κλασική θεραπεία της θρόμβωσης είναι συντηρητική, δηλαδή με την χορήγηση φαρμάκων,ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις εν τω βάθει θρόμβωσης  μπορεί να απαιτηθούν και πιο εξειδικευμένες τεχνικές όπως θρομβόλυση ή τοποθέτηση stents.

Αυτό το άρθρο γράφτηκε με τη συνεργασία του αγγειοχειρουργού Αθανασίου Σιαφάκα, επιστημονικού υπευθύνου του Κέντρου Φλεβικών Παθήσεων VeinCenter.gr