Τηλ: 210 699 6342
News and articles

Ο όρος «φλεβίτιδα» ή «φλεβίτης» δεν είναι επίσημος ιατρικός όρος που να αντιστοιχεί σε κάποια συγκεκριμένη ασθένεια – πάθηση. Ανάλογα την  γεωγραφική περιοχή της πατρίδας μας, μπορεί να χρησιμοποιείται για να περιγράψει τις ευρυαγγείες ή τους κιρσούς. Οι ευρυαγγείες ( ή μπορεί να αναφέρονται ως «σπασμένα αγγεία»)  είναι διατεταμένα φλεβίδια του δέρματος με διάμετρο μέχρι 1 χιλιοστό και αποτελούν κατά βάση, αισθητικό πρόβλημα. Οι κιρσοί είναι φλέβες με διάμετρο μεγαλύτερη από 3 χιλιοστά που έχουν οφιοειδή πορεία, βρίσκονται στον υποδόριο ιστό (κάτω από το δέρμα), αποτελούν πιο προχωρημένο στάδιο φλεβικής ανεπάρκειας από τις ευρυαγγείες και χρήζουν αντιμετώπισης.  Οι φλέβες που έχουν διάμετρο 1 ως 3 χιλιοστά ονομάζονται φλεβεκτασίες. Γενικά στην ιατρική, οι λέξεις όροι που έχουν κατάληξη – ίτιδα, περιγράφουν φλεγμονή. Κατάσταση φλεγμονής στις φλέβες, παρουσιάζεται σε περιπτώσεις θρόμβωσης και ο όρος χρησιμοποιείται πολλές φορές με αυτό το νόημα στην ξένη βιβλιογραφία.

Ο όρος «φλεβίτιδα» ή «φλεβίτης» δεν είναι επίσημος ιατρικός όρος που να αντιστοιχεί σε κάποια συγκεκριμένη ασθένεια – πάθηση. Ανάλογα την  γεωγραφική περιοχή της πατρίδας μας, μπορεί να χρησιμοποιείται για να περιγράψει τις ευρυαγγείες ή τους κιρσούς.

Οι ευρυαγγείες και οι κιρσοί αποτελούν διαφορετικά στάδια βαρύτητας της νόσου που ονομάζεται χρόνια φλεβική ανεπάρκεια Λαμβάνοντας υπόψιν όλα αυτά, θα μπορούσαμε να πούμε ότι και ο όρος «φλεβίτιδα» στη πράξη περιγράφει αυτήν την πάθηση.

Η «φλεβίτιδα» χαρακτηρίζεται από συμπτώματα με μεγάλο φάσμα βαρύτητας. Σίγουρα αποτελεί αισθητικό πρόβλημα, είτε πρόκειται για ευρυαγγείες είτε για κιρσούς. Συνηθισμένα ενοχλήματα είναι αίσθημα βάρους-πόνου ή καψίματος στην περιοχή των εμφανών φλεβών αλλά πολλές φορές και στην γάμπα. Συχνές μπορεί να είναι επίσης και οι κράμπες ή το πρήξιμο στις γάμπες και χαμηλά στους αστραγάλους. Όλα τα συμπτώματα επιδεινώνονται στη  παρατεταμένη όρθια θέση και με την αύξηση της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος.

Η διάγνωση της «φλεβίτιδας», όσο φανερό και αν είναι το πρόβλημα, περιλαμβάνει λεπτομερές ιστορικό και κλινική εξέταση. Η εξέταση του φλεβικού συστήματος ποτέ δεν θεωρείται ολοκληρωμένη αν δεν γίνει διερεύνηση με υπερήχους, το γνωστό ως τρίπλεξ (triplex). Στηριζόμενοι στην ολοκληρωμένη και λεπτομερειακή εξέταση, μπορούμε να έχουμε μια σαφή εικόνα της κατάστασης του φλεβικού συστήματος του ασθενή  ώστε να επιλέξουμε την κατάλληλη θεραπεία.

Οι φλεβικές παθήσεις γενικά και κατ’ επέκταση και η «φλεβίτιδα», έχουν γνωρίσει μια πραγματική επανάσταση τα τελευταία 15 χρόνια. Η δυνατότητα αιμοδυναμική μελέτης του φλεβικού συστήματος με την σύγχρονη εφαρμογή των υπερήχων (triplex), επέτρεψε την πληρέστερη κατανόηση της λειτουργίας του. Είναι χαρακτηριστικό, πως το φλεβικό σύστημα θεωρείται από τα πιο δύσκολα να μελετηθούν και για πολλούς αιώνες κρατούσε πολύ καλά κρυμμένα τα μυστικά του , ενώ πολλά μυστικά πιθανώς να τα κρατάει κρυμμένα ακόμα. Η πληρέστερη κατανόηση, οδήγησε και σε πιο αιτιολογική αντιμετώπιση των φλεβικών παθήσεων και στην ανάπτυξη πολλών νέων μεθόδων θεραπείας. Όλες οι σύγχρονες μέθοδοι που έχουν αναπτυχθεί ή είναι σε στάδιο διερεύνησης για να αντιμετωπιστεί η «φλεβίτιδα», είναι ελάχιστα επεμβατικές. Οι χειρουργικές τομές, η εφαρμογή αναισθησίας και οι περίοδοι νοσηλείας ανήκουν στο παρελθόν. Όλες οι τεχνικές εφαρμόζονται υπό τοπική αναισθησία ενώ υπάρχουν και μέθοδοι που δεν απαιτείται καμία αναισθησία. Η επεμβάσεις γίνονται πια από μικροσκοπικές οπές μεγέθους 1 χιλιοστού (pinholesurgery) . Όλα αυτά έχουν σαν επακόλουθο την άμεση κινητοποίηση του ασθενή και την επιστροφή στην καθημερινότητα του , χωρίς να απαιτείται καμία νοσηλεία.

Φυσικά όλες οι εξελίξεις και όλες οι νέες τεχνικές προϋποθέτουν αφοσίωση σε συνδυασμό με υψηλή κατάρτιση που απλά περιγράφονται ως εξειδίκευση του θεράποντος ιατρού και προέρχονται μόνο μέσα από την δομημένη εκπαίδευση.