Τηλ: 210 699 6342
Φλεβίτιδα: Υπάρχει θεραπεία;
News and articles

Φλεβίτιδα: Υπάρχει Θεραπεία;

Ο όρος φλεβίτιδα ή «φλεβίτης» δεν είναι ιατρικός, αλλά αποτελεί μία συγκεχυμένη έννοια που χρησιμοποιείται συχνά από τους ανθρώπους για να περιγράψει φλεβικές καταστάσεις που επηρεάζουν την κυκλοφορία του αίματος.  Ανάλογα με την γεωγραφική περιοχή της χώρας μας, μπορεί να αναφέρεται στις ευρυαγγείες ή στους κιρσούς.

Στο πλαίσιο αυτού του άρθρου, θα επιδιώξουμε να διαλευκάνουμε την έννοια της «φλεβίτιδας», αποφασίζοντας μια και καλή τον όρο.

Ποια η σχέση της φλεβίτιδας με τους κιρσούς και τις ευρυαγγείες;

Οι ευρυαγγείες, γνωστές και ως «σπασμένα αγγεία», είναι αυτές οι μικρές διατεταμένες φλέβες δέρματος κόκκινου ή μπλε χρώματος που εμφανίζονται κυρίως στα πόδια και έχουν διάμετρο έως 1 χιλιοστό. Αν και αποτελούν κυρίως αισθητικό πρόβλημα, μπορεί να εμφανίσουν και ήπια συμπτώματα όπως αίσθημα δυσφορίας ή ελαφράς επώδυνης πίεσης στην περιοχή.

Αντίθετα, οι κιρσοί είναι φλέβες με διάμετρο πάνω από 3 χιλιοστά που τυλίγονται οφιοειδώς κάτω από το δέρμα. Συνιστούν ένα πιο προχωρημένο στάδιο της φλεβικής ανεπάρκειας σε σχέση με τις ευρυαγγείες και απαιτούν συνήθως εξειδικευμένη παρέμβαση ώστε να αντιμετωπιστούν. Στην περίπτωση των κιρσών, πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι δεν αναφερόμαστε απλά σε αισθητικό πρόβλημα αλλά σε μία πάθηση που δημιουργεί προβλήματα στην καθημερινότητα του ατόμου και που μπορεί να εξελιχθεί σε φλεβικό έλκος, επηρεάζοντας σημαντικά την ποιότητα της ζωής του.

Είναι σημαντικό να διαχωρίζονται αυτές οι καταστάσεις, ώστε να επιλεχθεί η κατάλληλη αντιμετώπιση για την κάθε περίπτωση.

Ποια είναι τα αίτια και τα συμπτώματα της φλεβίτιδας;

Η φλεβίτιδα είτε πρόκειται για ευρυαγγείες είτε για κιρσούς μπορεί να προκαλείται από ποικίλους παράγοντες. Ορισμένα από τα αίτια περιλαμβάνουν την παρατεταμένη όρθια στάση (ορθοστασία), την αύξηση της θερμοκρασίας αλλά και την κληρονομικότητα. Αυτοί οι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν την ροή του αίματος στις φλέβες, προκαλώντας δυσλειτουργία.

Επίσης, οι τρόποι που εκδηλώνεται η φλεβίτιδα είναι ποικίλοι, ανάλογα με τη σοβαρότητα της φλεβικής πάθησης. Πιο συγκεκριμένα, τα πιο συχνά συμπτώματα περιλαμβάνουν αίσθημα βάρους ή πόνου στην περιοχή της γάμπας ή των εμφανών φλεβών αλλά και πρήξιμο ή κράμπες στις γάμπες ή κοντά στους αστραγάλους.

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Η ανίχνευση φλεβικής ανεπάρκειας απαιτεί την αξιολόγηση από έναν εξειδικευμένο αγγειοχειρουργό. Ακόμα και στις περιπτώσεις ευρυαγγειών, όπου η ανησυχία του ασθενή είναι κυρίως αισθητικής φύσης, η πλήρης αξιολόγηση αποτελεί αναγκαιότητα και αυτό διότι περίπου σε 10-15% των περιπτώσεων, η φλεβική ανεπάρκεια μπορεί να είναι πιο σοβαρή απ’ ό,τι φαίνεται.

Ο έλεγχος περιλαμβάνει ένα λεπτομερές ιατρικό ιστορικό, μια ολοκληρωμένη κλινική εξέταση και την αναγκαία χρήση υπερηχογραφήματος (τριπλεξ) στις φλέβες των κάτω άκρων. Ειδικά το τριπλεξ (triplex) αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του ελέγχου και απαιτείται να διενεργείται από τον αγγειοχειρουργό, προκειμένου να προσδιορίσει την κατάλληλη θεραπεία.

the
info

Ποια είναι η πιο αποτελεσματική θεραπεία για τη φλεβίτιδα;

Συνήθως, οι περιπτώσεις όπου η φλεβίτιδα χρήζει άμεσης αντιμετώπισης αφορά τους κιρσούς. Οι δύο πιο διαδεδομένες τεχνικές για τη θεραπεία των κιρσών είναι η χρήση του laser και η σκληροθεραπεία. Παρά το γεγονός ότι έχουν δαπανηθεί μεγάλα ποσά για την ανάπτυξη νέων τεχνικών, η σκληροθεραπεία έχει επικρατήσει τις τελευταίες δεκαετίες ως η καλύτερη μέθοδος έναντι των κιρσών στα πόδια. Απαιτεί μόνο έναν εκπαιδευμένο αγγειοχειρουργό που να εφαρμόζει τη μέθοδο αποτελεσματικά.

Γιατί ο ειδικός αγγειοχειρουργός είναι το κλειδί στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της φλεβίτιδας

Ο εξειδικευμένος αγγειοχειρουργός αποτελεί το βασικό στοιχείο για την θεραπεία της φλεβίτιδας. Μέσω της συλλογής ιστορικού και μιας λεπτομερούς εξέτασης, ο ειδικός μπορεί να κατανοήσει τα αίτια και να διαμορφώσει ένα προσαρμοσμένο πλάνο αντιμετώπισης.

Επιπλέον, ο έμπειρος αγγειοχειρουργός, πριν εφαρμόσει την σκληροθεραπεία, θα ενημερώσει τον ασθενή σχετικά με τη διαδικασία της θεραπείας: Πώς λειτουργεί, ποια είναι τα βήματα της θεραπείας, ποιες οι επιπλοκές που μπορεί να εμφανιστούν αλλά και ποιο θα είναι το αισθητικό επίπεδο που θα προσεγγίσει.

Επίσης, ο ειδικός αγγειοχειρουργός, μετά από μία επίσκεψη του ασθενή, είναι σε θέση να γνωρίζει κατά προσέγγιση τον αριθμό των συνεδριών που θα χρειαστούν ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Από τα παραπάνω είναι κάτι παραπάνω από φανερό, ότι η επιτυχία της σκληροθεραπείας απαιτεί εξειδικευμένη προσέγγιση, από κάποιον που έχει εκπαιδευτεί πάνω σ’ αυτήν. Ο Αθανάσιος Σιαφάκας, είναι πρωτοπόρος στην σκληροθεραπεία σε Ελλάδα και Κύπρο, καθώς από το 2012 είναι αυτός που αποκλειστικά εκπαιδεύει ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων στην σκληροθεραπεία, διασφαλίζοντας την σωστή εφαρμογή της. 

Με απόλυτο σεβασμό και φροντίδα για κάθε ασθενή, ο Αθανάσιος Σιαφάκας προσφέρει εξειδικευμένη περίθαλψη στο ιατρείου του, Siafakas Vein Center. Η δέσμευσή για υψηλή ποιότητα φροντίδας είναι αντίκτυπο της πείρας και της προσήλωσης του για την βέλτιστη παροχή φροντίδας.

Εάν επιθυμείτε να ξεφορτωθείτε μια και καλή τα προβλήματα των φλεβών στα κάτω άκρα με τη σύγχρονη μέθοδο της σκληροθεραπείας, επικοινωνήστε με το Siafakas Vein Center και επωφεληθείτε από την εμπειρία του εξειδικευμένου αγγειοχειρουργού Αθανάσιου Σιαφάκα.