Τηλ: 210 699 6342
Σκληροθεραπεία - Veincenter
News and articles

Ο Δρ. Αθανάσιος Σιαφάκας, Αγγειοχειρουργός – Στρατιωτικός Ιατρός, Επιμελητής της Αγγειοχειρουργικής Κλινικής του 251 Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας, απαντά σε όλα τα ερωτήματα που αφορούν την Σκληροθεραπεία.

 • ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΥΡΥΑΓΓΕΙΕΣ;

Οι ευρυαγγείες είναι διατεταμένες φλέβες του δέρματος.

 • ΤΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΟΙ ΕΥΡΥΑΓΓΕΙΕΣ;

Οι ευρυαγγείες μπορεί να προκαλέσουν πολύ ήπια τοπικά συμπτώματα όπως αίσθημα καύσου ή κνησμό. Έντονα συμτώματα/ενοχλήσεις πρέπει να διερευνηθούν εκτενέστερα και να μην αποδοθούν στην παρουσία των ευρυαγγειών.

 • ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΥΝΔΙΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΜΟ ΟΙ ΕΥΡΥΑΓΓΕΙΕΣ;

Οι ευρυαγγείες δεν είναι επικίνδυνες για τον οργανισμό και θεωρούνται – αντιμετωπίζονται ως αισθητικό πρόβλημα.

 • ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΣΚΛΗΡΟΘΕΡΑΠΕΙΑ;

Είναι η συστηματική εξάλειψη των ενδοδερμικών και υποδορίων φλεβών που ανεπαρκούν με έγχυση σκληρυντικών ουσιών. Οι διάφορες σκληρυντικές ουσίες προκαλούν βλάβη στο ενδοθήλιο των φλεβών και στην πλειονότητα των περιπτώσεων, μετατρέπουν την φλέβα σε ινώδη χορδή.

 • ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΤΗΣ ΣΚΛΗΡΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ;

Σκληροθεραπεία μπορεί να εφαρμοστεί σε όλες τις φλέβες από τις μιο μικρές σε διάμετρο μέχρι στις πιο μεγάλες. Με την μέθοδο αυτή μπορούν να αντιμετωπιστούν οι ευρυαγγείες, οι κιρσοί, κιρσοί που υποτροπίασαν μετά από χειρουργείο ήγ και φλεβική ανεπάρκεια που προκαλεί φλεβικό έλκος.

 • ΜΠΟΡΟΥΝ ΟΛΟΙ ΝΑ ΥΠΟΒΛΗΘΟΥΝ ΣΕ ΣΚΛΗΡΟΘΕΡΑΠΕΙΑ;

Σε σκληροθεραπεία μπορούν να υποβληθούν όλοι με την προϋπόθεση ότι δεν πάσχουν από οξεία πάθηση ή σοβαρές συστηματικές ασθένειες, δεν έχουν γνωστή αλλεργία στις ουσίες που χρησιμοποιούνται, δεν έχουν φοβία στις βελόνες ή δεν είναι μόνιμα κατακεκλιμένοι. Επίσης εξαιρούνται οι γυναίκες κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης και της γαλουχίας, ασθενείς με θρομβοεμβολική νόσο, με περιφερική αρτηριοπάθεια ή φλεγμονή στην υπό θεραπεία περιοχή.

 • ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΣΚΛΗΡΟΘΕΡΑΠΕΙΑ;

Οι συνεδρίες μπορούν να γίνουν στο χώρο του ιατρείου και δεν απαιτείται η εισαγωγή σε νοσοκομείο ή κλινική. Ο/η ασθενής ξαπλώνει άνετα και η περιοχή όπου θα εφαρμοστεί η θεραπεία αποστειρώνεται. Με πάρα πολύ λεπτή βελόνα γίνεται παρακέντηση των φλεβών και ακολουθεί έγχυση της σκληρυντικής ουσίας.

 • ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΩ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ;

Μετά την συνεδρία θα σας ζητηθεί από το γιατρό σας να φορέσετε κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης ή μπορεί αρχικά να τοποθετηθεί ελαστικός επίδεσμος που θα χρειαστεί να παραμείνουν για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ανάλογα με το μέγεθος των φλεβών που υποβλήθηκαν σε θεραπεία. Άμεσα μετά είναι σωστό να περπατήσετε για 20 λεπτά τουλάχιστον. Το μπάνιο δεν απαγορεύετε αλλά χρησιμοποιήστε χλιαρό νερό και αποφύγετε τη θερμά λουτρά ή την σάουνα την πρώτη εβδομάδα. Επίσης πρέπει να αποφεύγεται η έκθεση στην ηλιακή ή και στην υπεριώδη ακτινοβολία για 2 εβδομάδες. Η σωματική άσκηση και οι καθημερινές δραστηριότητες επιτρέπονται άμεσα μετά την συνεδρία ενώ η έντονη σωματική άσκηση επιτρέπεται μετά από μια εβδομάδα.

 • ΕΙΝΑΙ ΕΠΩΔΥΝΗ ΜΕΘΟΔΟΣ;

Ο πόνος είναι υποκειμενικό αίσθημα και διαφέρει σε κάθε άτομο. Συνήθως γίνεται αισθητός ο πόνος από το τσίμπημα της πολύ λεπτής βελόνας που παρομοιάζεται με τον πόνο της αφαίρεση των φρυδιών και είναι στιγμιαίος. Ήπια ενόχληση μπορεί να γίνει αισθητή κατά την διάρκεια της έγχυσης της σκληρυντικής ουσίας. Η πολιδοκανόλη είναι από μόνη της ήπιο αναισθητικό φάρμακο και θεωρείται ίσως η πιο ανώδυνη ουσία της κατηγορίας αυτής.

 • ΠΟΣΟ ΣΥΧΝΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ;

Πρέπει να μεσολαβεί διάστημα τουλάχιστον 4 εβδομάδων μεταξύ των συνεδριών σε μια συγκεκριμένη περιοχή ώστε να έχουμε την δυνατότητα να εκτιμήσουμε σωστά το αποτέλεσμα. Στα μεσοδιαστήματα μπορούμε να εφαρμόζουμε θεραπείες σε άλλες περιοχές.

 • ΠΟΣΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΕΣ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ;

Ο αριθμός των συνεδριών που απαιτούνται εξαρτάται από την έκταση της βλάβης που θέλουμε να διορθώσουμε, το μέγεθος των φλεβών, από τη ανταπόκριση του κάθε ατόμου στη θεραπεία, καθώς και από το επίπεδο του αισθητικού αποτελέσματος που θέλουμε να επιτύχουμε.

 • ΟΙ ΦΛΕΒΕΣ ΘΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΟΥΝ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ;

Οι φλέβες που υποβλήθηκαν σε θεραπεία κατά κανόνα εξαφανίζονται για πάντα σε πολύ μεγάλο ποσοστό (περίπου 80-90%). Είναι πολύ πιθανό με την πάροδο του χρόνου να εμφανιστούν καινούργιες φλέβες στην ίδια περιοχή καθώς και σε άλλες περιοχές.

 • ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΚΛΗΡΟΘΕΡΑΠΕΙΑ;

Η πιο συχνή παρενέργεια από την σκληροθεραπεία είναι η τοπική ερυθρότητα και ένα τοπικό οίδημα στην περιοχή της ενέσεως, που μπορεί να συνοδεύονται και από ήπιο αίσθημα κνησμού, τα οποία όμως υποχωρούν από μόνα του σε σύντομο χρονικό διάστημα (συνήθως μετά από λίγες ώρες. Αρκετά συχνή μπορεί να είναι και η εμφάνιση εκχύμωσης (μελανιάς) ή και η καφέ απόχρωση (μελάχρωση) του δέρματος κατά την διαδρομή της φλέβας που υποβλήθηκε σε θεραπεία. Η μελάχρωση υποχωρεί συνήθως από μόνη της σε χρονικό διάστημα που κυμαίνεται από λίγες ημέρες ή και μήνες.Σωστό είναι να αποφεύγουμε την έκθεση στον ήλιο μέχρι να υποχωρήσει. Πολύ σπάνιο (περίπου 1% ) είναι το γεγονός να επιμείνει για περισσότερο από χρόνο ή να μην υποχωρήσει ποτέ τελείως. Αλλεργική αντίδραση είναι να συμβεί μετά από σκληροθεραπεία αλλά πάρα πολύ σπάνια μπορεί να είναι σοβαρή. Η πολιδοκανόλη θεωρείται από τις ασφαλέστερες ουσίες και περιστατικά σοβαρών αλλεργικών αντιδράσεων είναι εξαιρετικά σπάνια. Άλλες παρενέργειες της σκληροθεραπείας θεωρούνται πάρα πολύ σπάνιες αλλά επικοινωνήστε με τον γιατρό σας αν: παρατηρήσετε την δημιουργία έλκους (πληγής) ή πρηστούν απότομα το πόδι ή τα πόδια σας.