Τηλ: 210 699 6342
Vein Care Excellence

Πώς επηρεάζει η εγκυμοσύνη το φλεβικό σύστημα;

Είναι γεγονός ότι η εγκυμοσύνη ασκεί σημαντική επίδραση στο φλεβικό σύστημα του σώματος μιας γυναίκας.

Κατά τη διάρκεια αυτής της φυσιολογικής διαδικασίας, η αύξηση του όγκου του αίματος και των ορμονών οδηγεί σε αλλαγές στα φλεβικά τοιχώματα. Αυτή η “χαλάρωση” μπορεί να επιφέρει αύξηση στη διάμετρο των φλεβών, επηρεάζοντας την λειτουργία των βαλβίδων και προκαλώντας παλινδρόμηση της ροής του αίματος.

Με την πρόοδο της εγκυμοσύνης, οι φλέβες γίνονται όλο και πιο εύκολα διακριτές σε διάφορα σημεία του σώματος.

Σε ορισμένα σημεία μάλιστα, όπως τα πόδια, η κοιλιά και  τα γεννητικά όργανα, η διάταση των φλεβών μπορεί να είναι ιδιαίτερα μεγάλη, ώστε πλέον να μιλάμε για εμφάνιση κιρσών (μεγάλες διατεταμένες φλέβες που προβάλλουν από την επιφάνεια του δέρματος και έχουν οφιοειδή πορεία) ή εμφάνιση ευρυαγγειών (διατεταμένα αγγεία του δέρματος που έχουν όψη κόκκινων ή μπλε γραμμών).

Η κατάσταση επιβαρύνεται ακόμη παραπάνω, ειδικά στο τελευταίο τρίμηνο της κύησης, όταν η μήτρα καταλαμβάνει όλο και μεγαλύτερο χώρο μέσα στην πύελο. Έτσι, μπορεί να πιέζει μεγάλα φλεβικά στελέχη ή πλέγματα, επιβαρύνοντας ακόμα περισσότερο τις φλέβες στα κατώτερα μέρη του σώματος.

Ποια είναι τα πιο συχνά συμπτώματα φλεβικών παθήσεων που εμφανίζονται κατά την εγκυμοσύνη;

Με την πρόοδο της εγκυμοσύνης και ανάλογα του βαθμού της μεταβολής του σώματος μπορεί να εμφανιστούν κάποια συμπτώματα όπως:

  • Κνησμός
  • Οίδημα
  • Αίσθημα βάρους
  • Κόπωση
  • Αίσθημα νυγμών
  • Πόνος στα πόδια, ειδικά από τις απογευματινές ώρες και μετά

Συχνές ερωτήσεις σχετικά με τις φλεβικές παθήσεις και την εγκυμοσύνη

1. Η ύπαρξη κιρσών και ευρυαγγειών επηρεάζουν την εγκυμοσύνη ή την ανάπτυξη του εμβρύου;

Μην ανησυχείτε! Η παρουσία κιρσών και ευρυαγγειών δεν επηρεάζει την ανάπτυξη του εμβρύου ούτε την εξέλιξη της εγκυμοσύνης. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτά τα φλεβικά προβλήματα, ενώ μπορεί να δημιουργούν αισθητική ενόχληση στη μέλλουσα μητέρα, δεν επηρεάζουν την υγεία ή την ανάπτυξη του παιδιού.

2. Υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που ευνοούν την εμφάνιση φλεβικών παθήσεων στην εγκυμοσύνη;

Παρόλο που η εγκυμοσύνη δεν συνδέεται απαραίτητα με φλεβικά προβλήματα, υπάρχουν παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν τις πιθανότητες εμφάνισης κιρσών, ευρυαγγειών και άλλων φλεβικών παθήσεων.

Η κληρονομικότητα αποτελεί σημαντικό παράγοντα, καθώς τα άτομα με ιστορικό φλεβικών προβλημάτων έχουν αυξημένη πιθανότητα να αντιμετωπίσουν φλεβικές παθήσεις κατά την εγκυμοσύνη.

Επιπλέον, η δεύτερη και κάθε επόμενη εγκυμοσύνη μπορεί επίσης να αυξήσει την πιθανότητα εμφάνισης φλεβικών προβλημάτων. Παρόλα αυτά, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η εγκυμοσύνη δεν επιφέρει αυτόματα την εμφάνιση φλεβικών παθήσεων σε κάθε κύηση.

3. Τι χρειάζεται να κάνω για να απαλλαχτώ από τους κιρσούς μετά την εγκυμοσύνη;

Η αντιμετώπιση των κιρσών αποτελεί συχνή ανησυχία για πολλές γυναίκες. Επειδή στις περισσότερες περιπτώσεις οι διογκωμένες φλέβες θα υποστραφούν σε μεγάλο βαθμό και θα επανέλθουν στην κανονικότητά τους, μετά τον τοκετό, η απόφαση για την αντιμετώπισή τους δεν λαμβάνεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Πιο συγκεκριμένα, συνίσταται στις γυναίκες να αναζητήσουν λύση για τους κιρσούς ή τις ευρυαγγείες τουλάχιστον 6 μήνες μετά τον τοκετό.

4. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, εμφανίστηκαν κιρσοί. Να ανησυχήσω;

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η εμφάνιση κιρσών είναι συνηθισμένη αλλά δεν παύει να προκαλεί ανησυχία σε πολλές μέλλουσες μητέρες, ιδιαίτερα σε αυτές που κυοφορούν πρώτη φορά. Ωστόσο, είναι σημαντικό να γνωρίζετε, ότι στις περισσότερες περιπτώσεις η εμφάνιση κιρσών ή ευρυαγγειών δεν αποτελεί σοβαρό πρόβλημα, απλά είναι αισθητικά ενοχλητικό.

Η μόνη περίπτωση που θα πρέπει να ζητηθεί επείγουσα ιατρική συνδρομή είναι η θρόμβωση των κιρσών. Συμπτώματα όπως ο έντονος πόνος στην περιοχή του θρομβωμένου κιρσού, η ερυθρότητα και θερμότητα στην περιοχή της θρόμβωσης καθώς και η σκληρή επιφάνεια της προσβεβλημένης φλέβας, θα πρέπει να σας κινητοποιήσουν και να ζητήσετε άμεση ιατρική παρέμβαση για αξιολόγηση και θεραπεία.

Σε κάθε άλλη περίπτωση, η εμφάνιση φλεβικών προβλημάτων είναι συνηθισμένη και δεν θα πρέπει να σας δημιουργεί ανησυχία.

5. Μπορώ να κάνω κάτι για να βοηθήσω το φλεβικό μου σύστημα ενώ είμαι έγκυος;

Υπάρχουν πολλά χρήσιμα πράγματα που μπορείτε να κάνετε στην καθημερινότητά σας  για να βοηθήσετε στην καλύτερη λειτουργία του φλεβικού συστήματος:

Φλεβικές παθήσεις στην εγκυμοσύνη: Ασφάλεια με την εξειδικευμένη στήριξη του SiafakasVeinCenter

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι φλεβικές αλλαγές είναι συνηθισμένες και πολλές φορές αναμενόμενες. Μην αφήνετε την ανησυχία να σας επηρεάσει.

Το ιατρείο μας Siafakas Vein Center με προεξάρχοντα τον κορυφαίο αγγειοχειρουργό Δρ Αθανάσιο Σιαφάκα είναι εδώ για να σας προσφέρει την εξειδικευμένη φροντίδα που χρειάζεστε και την αναγκαία υποστήριξη για την διαχείριση των φλεβικών αλλαγών κατά τη διάρκεια αυτής της ξεχωριστής περιόδου στη ζωή σας.

Μη διστάσετε να επικοινωνήστε μαζί σας για οποιαδήποτε ανησυχία που ενδέχεται να προκύψει. Εμείς, με την εξειδίκευση και την εμπειρία μας, είμαστε εδώ να σας βοηθήσουμε ώστε εσείς με ηρεμία και απόλυτη ασφάλεια να απολαύσετε το ταξίδι σας προς τη μητρότητα.