Τηλ: 210 699 6342
Vein Care Excellence

Ο χρόνιος πυελικός πόνος και οι κιρσοί στην περιοχή της πυέλου: Η Στενή Σχέση τους

Τι είναι το σύνδρομο πυελικής συμφόρησης;

Το Σύνδρομο Πυελικής Συμφόρησης (ΣΠΣ) αποτελεί μια κατάσταση που οφείλεται στη φλεβική στάση στην περιοχή της πυέλου, χαρακτηρίζεται από την συσσώρευση αίματος και περιλαμβάνει ένα φάσμα συμπτωμάτων. Αυτά τα συμπτώματα μπορούν να παρουσιαστούν διάχυτα στην πύελο ή εντοπισμένα στα γεννητικά όργανα αλλά και στα όργανα της περιοχής όπως η ουροδόχος κύστη και το έντερο.

Εκτιμάται ότι περίπου ένα τρίτο των γυναικών θα αντιμετωπίσει σε κάποιο σημείο της ζωής της τον Χρόνιο Πυελικό Πόνο (ΧΠΠ), ο οποίος χαρακτηρίζεται από πόνο με διάρκεια πάνω από 6 μήνες, χωρίς να είναι περιοδικός.

Ο Χρόνιος Πυελικός Πόνος συχνά συνδέεται με το Σύνδρομο Πυελικής Συμφόρησης (ΣΠΣ), που έγινε ευρύτερα γνωστό κατά τη δεκαετία του 1980, όταν διαπιστώθηκε πως πάνω από 90% των γυναικών που πάσχουν από Χρόνιο Πυελικό Πόνο έχουν και διατεταμένες φλέβες (κιρσούς) στην περιοχή της πυέλου.

Ποια είναι τα αίτια του συνδρόμου πυελικής συμφόρησης;

Η αιτιολογία του Συνδρόμου Πυελικής Συμφόρησης (ΣΠΣ) παρουσιάζεται ως πολυπαραγοντική, με την κληρονομικότητα να θεωρείται η κύρια αιτία. Εντούτοις, η εγκυμοσύνη αναδεικνύεται ως ένας σημαντικός παράγοντας. Υπολογίζεται πως το 2% – 7% των περιπτώσεων εγκυμοσύνης συνδέονται με κιρσούς στην περιοχή του αιδοίου. Συνήθως, οι κιρσοί εξαφανίζονται μετά τη γέννα, αλλά επιστρέφουν ευκολότερα σε κάθε νέα εγκυμοσύνη.

Η αυξημένη ροή αίματος στα γεννητικά όργανα, σε συνδυασμό με την αύξηση των οιστρογόνων, επηρεάζει αρνητικά το φλεβικό τοίχωμα. Το Πυελικό Σύνδρομο φαίνεται να επηρεάζει περισσότερο γυναίκες με περισσότερα από δύο παιδιά και ηλικία μεταξύ 20 και 45 ετών.

Παρόλα αυτά, διάταση των φλεβών της πυέλου παρατηρείται τόσο σε γυναίκες με λιγότερες εγκυμοσύνες όσο και σε άνδρες. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι αιτίες μπορεί να συνδεθούν με:

Παλινδρόμηση του αίματος στην έσω λαγόνιο φλέβα, λόγω:

Τέτοιες καταστάσεις είναι δυνατόν να οφείλονται σε:

Ποια είναι τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα του πυελικού συνδρόμου;

Tα συνηθέστερα συμπτώματα του πυελικού συνδρόμου είναι:

 1. Κουρασμένα πόδια: Αίσθημα βάρους ιδιαίτερα στην έναρξη της περιόδου, συγχρόνως με αύξηση του πυελικού πόνου.
 2. Χρόνιο πυελικό άλγος: Αίσθημα βάρους στην πύελο ή στην περιοχή του αιδοίου, συχνά όταν ο ασθενής είναι όρθιος, στο τέλος της ημέρας ή πριν την έναρξη της περιόδου.
 3. Κιρσούς σε άτυπες θέσεις: Διατεταμένες φλέβες, στα έξω γεννητικά όργανα, τα κάτω άκρα, τους γλουτούς, το περίνεο ή σε άλλες περιοχές που δεν εντοπίζονται συνήθως.
 4. Υποτροπή κιρσών και ιδιαίτερα σε άτυπες θέσεις: Επανεμφάνιση κιρσών στα κάτω άκρα και σε περιοχές που δεν εντοπίζονται συνήθως.
 5. Άλγος στην όρθια θέση: Αίσθημα βάρους χαμηλά στην πύελο ή στην περιοχή του αιδοίου.
 6. Κοιλιακό άλγος: Παρόμοια συμπτώματα μ’ αυτά που εμφανίζει το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου όπως, εναλλαγές διάρροιας – δυσκοιλιότητας, φούσκωμα, ερυγές, ναυτία.
 7. Δυσπαρευνία: Πόνος κατά την σεξουαλική επαφή ή μετά από αυτή, με διάρκεια που μπορεί να διαρκέσει αρκετές ώρες. Χαρακτηριστικό θεωρείται το αίσθημα ενός βαθιά εντοπιζόμενου πυελικού πόνου ή βάρους εάν η γυναίκα σταθεί όρθια μετά από πρωινή σεξουαλική επαφή.
 8. Δυσμηνόρροια: Έντονος πόνος τις πρώτες ημέρες του κύκλου.
 9. Δυσουρικά ενοχλήματα: Πόνος ή δυσκολία στην ούρηση ή και συχνοουρία.

Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν και να παρατηρηθούν σε ασθενείς με πυελικό σύνδρομο, επηρεάζοντας την καθημερινότητα τους.

Πώς γίνεται η διάγνωση του Συνδρόμου Πυελικής Συμφόρησης;

Η διάγνωση του Συνδρόμου Πυελικής Συμφόρησης, δεν είναι είναι εύκολη υπόθεση καθώς απαιτεί αποκλεισμό άλλων πιθανών αιτιών πυελικού πόνου, όπως η Ενδομητρίωση, το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου, ασθένειες του ουροποιητικού συστήματος και φλεγμονώδεις παθήσεις της πυέλου.

Η εμπειρία του εξειδικευμένου αγγειοχειρουργού αποτελεί κρίσιμο παράγοντα και ακρογωνιαίο λίθο στη διάγνωση, αντιμετώπιση και παρακολούθηση της πάθησης.

Ας εξετάσουμε πώς διαμορφώνεται η διαδικασία από την αρχή μέχρι τον τελικό αντίκτυπο:

Αρχική Υποψία και Διάγνωση

 • Παρατήρηση Συμπτωμάτων: Τα χαρακτηριστικά συμπτώματα της ασθενούς συμβάλλουν στην αρχική υποψία.
 • Παρουσία Κιρσών: Η παρουσία κιρσών ενισχύει την υποψία για το Συνδρόμου Πυελικής Συμφόρησης.

Διερεύνηση και Επιβεβαίωση

Πώς αντιμετωπίζεται το Σύνδρομο Πυελικής Συμφόρησης;

Η θεραπεία του Συνδρόμου Πυελικής Συμφόρησης απαιτεί έναν έμπειρο αγγειοχειρουργό καθώς η τεχνογνωσία του και η έγκαιρη διάγνωσή του θα κρίνουν κατά μεγάλο ποσοστό την επιτυχία της θεραπείας.

Η αντιμετώπιση του Συνδρόμου Πυελικής Συμφόρησης εξατομικεύεται ανάλογα με τις ευρήματα από τις απεικονιστικές μεθόδους που συνάδουν με το Σύνδρομο Πυελικής Συμφόρησης.

Διαφορετικές μέθοδοι θεραπείας:

 1. Αναλγητική Θεραπεία:  Πρόκειται για εντελώς συμπτωματική θεραπεία, που δεν αποτελεί λύση παρά μόνο πρόσκαιρη ανακούφιση. Σ’ αυτή χρησιμοποιούνται παυσίπονα χάπια και κορσέδες συμπίεσης των κιρσών του αιδοίου.
 2. Ορμονοθεραπεία με χάπια: Προσφέρει ανακούφιση των συμπτωμάτων, ιδιαίτερα του πυελικού πόνου, αλλά τα αποτελέσματα είναι συνήθως προσωρινά και διαρκούν όσο διαρκεί και η λήψη των φαρμάκων.
 3. Χειρουργική απολίνωση των φλεβών: Περιλαμβάνει την απολίνωση των φλεβών που πάσχουν. Η σοβαρότητα της χειρουργικής επέμβασης εξαρτάται από το πού ακριβώς βρίσκονται οι φλέβες. Η συγκεκριμένη μέθοδος  απαιτεί νοσηλεία, αναισθησία, διενέργεια τομών και μετεγχειρητική ανάρρωση. Ωστόσο, για μια γυναίκα που έχει γεννήσει δύο ή περισσότερα παιδιά, αυτή η επέμβαση μπορεί να είναι ανέφικτη. Με αυτόν τον τρόπο αντιμετώπισης, τα ποσοστά επανεμφάνισης του προβλήματος ανέρχονται περίπου στο 20%.
 4. Εμβολισμός ή ναρθηκοποίηση (θεραπεία εκλογής): Συνήθως, γίνεται με τοπική αναισθησία και μπορεί να απαιτεί μια μέρα νοσηλείας. Η διαδικασία περιλαμβάνει τη χρήση ειδικού υγρού που χρησιμοποιείται για σκιαγράφηση, το οποίο εισέρχεται στη φλέβα, και τη χρήση ιονίζουσας ακτινοβολίας. Χρησιμοποιούνται μεταλλικά ελάσματα (coils) και ειδική ουσία για να αποκλείσουν τις φλέβες, εμποδίζοντας την επιστροφή του αίματος σε αυτές και αποτρέποντας τη διαστολή τους. Όταν η αιτία των συμπτωμάτων είναι η στένωση των φλεβών, τότε τοποθετείται μεταλλικός νάρθηκας (stent). Αυτή η θεραπεία θεωρείται η προτιμώμενη για το Σύνδρομο Πυελικής Συμφόρησης. Η συγκεκριμένη θεραπεία, απαιτεί παρακολούθηση για την πιθανότητα επανασυραγγοποίησης των φλεβών που εμβολίστηκαν. Βέβαια, ακόμα και σε αυτή τη περίπτωση, είναι συνήθως ευκολότερο να επαναληφθεί σε σύγκριση με τη χειρουργική επέμβαση.
 5. Χειρουργική εκτομή: Στις περίπτωση που όλες οι άλλες μέθοδοι αποτυγχάνουν, μπορεί να εξεταστεί η εκτομή των ωοθηκών ή ακόμη και της μήτρας, όμως αυτή η επέμβαση είναι συνήθως το τελευταίο μέτρο και μπορεί να μην οδηγήσει σε οριστική ανακούφιση.

Η διαδικασία θεραπείας απαιτεί προσεκτική εκτίμηση και ακολούθηση εξειδικευμένων πρωτοκόλλων από τους ιατρούς που αναλαμβάνουν την περίπτωση. Η εμπειρία των γιατρών είναι κρίσιμη για την επιτυχή διαχείριση του Συνδρόμου Πυελικής Συμφόρησης, εξασφαλίζοντας τη σωστή διάγνωση και θεραπεία για κάθε ασθενή. Ο αποκλεισμός άλλων παθήσεων που μπορεί να προκαλέσουν παρόμοια συμπτώματα αποτελεί σημαντικό βήμα για την ορθή αντιμετώπιση του προβλήματος.

Το Σύνδρομο Πυελικής Συμφόρησης αποτελεί μια αιτία χρόνιου πυελικού πόνου και μπορεί να οδηγήσει σε υποτροπή των κιρσών στα κάτω άκρα. Η συνεργασία μεταξύ γυναικολόγου και αγγειοχειρουργού είναι ουσιώδης για τη σωστή διάγνωση και θεραπεία του συνδρόμου, όχι μόνο βασιζόμενη σε απεικονιστικά ευρήματα αλλά και στα συμπτώματα που αναφέρονται από τον ασθενή. Μόλις λιγότερο από 1 στις 10 γυναίκες με διατεταμένες φλέβες στην πύελο χρειάζονται κάποιου είδους αντιμετώπιση για την αιτία αυτής της πάθησης.

Σημαντικό είναι να ενημερωθεί κάθε ασθενής αναφορικά με τις διαφορετικές επιλογές θεραπείας και να συνεργαστεί στενά με τον αγγειοχειρουργό του για την καλύτερη δυνατή διαχείριση του προβλήματος.

Στο Siafakas Vein Center, εξειδικευόμαστε στην επιτυχημένη αντιμετώπιση του Συνδρόμου Πυελικής Συμφόρησης

Ο Δρ. Αθανάσιος Σιαφάκας αποτελεί έναν από τους κορυφαίους αγγειοχειρουργούς στον τομέα του Συνδρόμου Πυελικής Συμφόρησης. Με μια εμπειρία που αποκτήθηκε μετά από χιλιάδες γυναίκες που έχει εξετάσει με κιρσούς αιδοίου και χρόνιο πυελικό πόνο, ο Δρ. Σιαφάκας είναι σε θέση να προσφέρει όχι μόνο τη σωστή διάγνωση αλλά και την αποτελεσματική αντιμετώπιση της πάθησης.

Επιπλέον, η τεχνογνωσία του εμπνέει εμπιστοσύνη, διασφαλίζοντας ότι είναι προετοιμασμένος να αντιμετωπίσει ενδεχόμενες επανεμφανίσεις του προβλήματος με τον κατάλληλο τρόπο.

Μάλιστα, η βαθιά γνώση του, οδήγησε στην διαμόρφωση ειδικού αλγορίθμου διάγνωσης και αντιμετώπισης του Συνδρόμου – ο οποίος παρουσιάστηκε στο Παγκόσμιο Φλεβολογικό Συνέδριο το 2022 και αποτέλεσε αφορμή να τον επισκέπτονται ιατροί και από το εξωτερικό.

Θέλετε επαγγελματική και αξιόπιστη αντιμετώπιση για το Σύνδρομο Πυελικής Συμφόρησης; Επικοινωνήστε με το Siafakas Vein Center σήμερα για έναν ραντεβού με τον Δρ. Αθανάσιο Σιαφάκα και αποκτήστε την  αντιμετώπιση που αξίζετε.