Τηλ: 210 699 6342
Vein Care Excellence

Φροντίδα και ευεξία στα κάτω άκρα

Τι είναι οι κιρσοί κάτω άκρων;

Ως κιρσοί νοούνται τα τμήματα φλεβών, στα οποία δεν κυκλοφορεί καλά το φλεβικό αίμα, δηλαδή το αίμα που ταξιδεύει μονόδρομα από τα κάτω άκρα προς την καρδιά. Επισήμως ορίζονται ως «οι διατεταμένες φλέβες των κάτω άκρων που έχουν οφιοειδή πορεία». Συχνά αναφέρονται ως «φλεβίτης» ή «φλεβίτιδα», οι χαρακτηρισμοί αυτοί όμως δεν αποτελούν επίσημους ιατρικούς όρους.

Πρόκειται για μια κοινή πάθηση που επηρεάζει περίπου το 25% του πληθυσμού, με την πρόοδο της ηλικίας να αυξάνει σημαντικά το ποσοστό και τη σοβαρότητά της.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι κιρσοί δεν είναι απλά ένα αισθητικό ζήτημα. Κατά την εξέλιξή τους, προκαλούν πόνο και προβλήματα στην καθημερινότητα. Ακόμη, ένας στους 20 ανθρώπους με κιρσούς καταλήγει σε φλεβικά έλκη, επηρεάζοντας σημαντικά την ποιότητα ζωής τους.

Ποια είναι τα αίτια εμφάνισης των κιρσών στα πόδια;

Οι κιρσοί στα πόδια συχνά προκύπτουν λόγω μιας “δομικής αδυναμίας” στο φλεβικό τοίχωμα, με τη γενετική προδιάθεση να παίζει σημαντικό ρόλο στην εμφάνισή τους (γνωστοί και ως πρωτογενείς κιρσοί). Το αν θα εκδηλωθούν και σε τι βαθμό εξαρτάται από τους παρακάτω παράγοντες κινδύνου:

Ποια είναι τα συμπτώματα των κιρσών;

1. Αντιαισθητική εμφάνιση: Οι κιρσοί εμφανίζονται ως διογκωμένες φλέβες στα πόδια, που συχνά είναι ορατές μέσα από το δέρμα, δημιουργώντας αισθητικό πρόβλημα.

2. Αίσθημα βάρους και πόνου: Οι ασθενείς αναφέρουν αίσθημα βάρους ή πόνου στα πόδια, ιδίως στις γάμπες, επιδεινούμενο κατά τη διάρκεια της ημέρας.

3. Οίδημα στις γάμπες: Συχνά παρατηρείται πρήξιμο στις γάμπες και γύρω από τους αστραγάλους.

4. Αίσθημα καύσους – τσιμπημάτων – φαγούρας: Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που στα συμπτώματα συμπεριλαμβάνονται και μία αίσθηση καψίματος, τσιμπήματος και φαγούρας στα πόδια.

5. Δερματικές αλλοιώσεις: Σε πιο προχωρημένα στάδια, το δέρμα επάνω από τους κιρσούς μπορεί να γίνει πιο σκούρο και πιο σκληρό (λιποδερματοσκλήρυνση) ή ακόμα και να δημιουργηθούν πληγές (φλεβικό άλγος)

6. Μυϊκές κράμπες και κόπωση: Οι ασθενείς μπορεί να αισθάνονται κράμπες στους μυς των ποδιών, ενώ η εύκολη κόπωση αποτελεί συχνό σύμπτωμα.

7. Θρόμβωση: Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, οι κιρσοί μπορούν να οδηγήσουν σε θρόμβωση, που αποτελεί απειλή για την υγεία του ασθενή.

Τα συμπτώματα των κιρσών επηρεάζουν αρνητικά την ποιότητα ζωής και μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές επιπλοκές, επομένως η επίσκεψη σε ειδικευμένο αγγειοχειρουργό για διάγνωση και θεραπεία είναι απαραίτητη.

Πώς γίνεται η διάγνωση στους κιρσούς;

Η εμφάνιση των κιρσών στα πόδια δεν αντιστοιχεί πάντα με τα συμπτώματα που εμφανίζονται. Υπάρχουν περιπτώσεις ασθενών με εντυπωσιακά λίγους κιρσούς αλλά έντονα συμπτώματα και αντίστροφα. Αυτό αποτελεί τον κύριο λόγο που μια απλή κλινική εξέταση δεν είναι αρκετή για να κατανοήσουμε πλήρως τις φλεβικές παθήσεις.

Για μια σωστή διάγνωση και ολοκληρωμένη αξιολόγηση, το έγχρωμο υπερηχογράφημα διπλής αντίθεσης, γνωστό ως τρίπλεξ φλεβών, είναι απαραίτητο. Με αυτήν τη μέθοδο, εξετάζουμε αιμοδυναμικά το φλεβικό σύστημα των κάτω άκρων, προσδιορίζοντας την πιο κατάλληλη θεραπεία για τον κάθε ασθενή.

Είναι εντελώς ανώδυνη και ασφαλής διαδικασία, η οποία υπερτερεί από τις παλαιότερες μεθόδους, καθώς παρέχει πληρέστερη και λεπτομερή εικόνα των προβλημάτων των φλεβών.

Η αιμοδυναμική αξιολόγηση μέσω του τρίπλεξ φλεβών επιτρέπει την εξατομικευμένη θεραπεία για κάθε ασθενή, αποτελώντας τον πυρήνα μιας εξειδικευμένης και αποτελεσματικής προσέγγισης στη διαχείριση των προβλημάτων των κιρσών στα κάτω άκρα.

Ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία για τους κιρσούς στα πόδια;

Η θεραπεία στους κιρσούς κάτω άκρων έχει βιώσει σημαντική εξέλιξη τα τελευταία χρόνια. Ενώ στο παρελθόν η κλασσική χειρουργική θεραπεία ήταν η πρώτη επιλογή, πλέον υπάρχουν πολλές νέες μέθοδοι που προσφέρουν εναλλακτικές και καλύτερες λύσεις.

Πιο συγκεκριμένα, η ευρεία γκάμα των διαθέσιμων θεραπειών διαχωρίζεται σε δύο μεγάλες κατηγορίες. Σε αυτές που η “αδρανοποίηση” της φλέβας γίνεται με θερμότητα (Θερμικές μέθοδοι) και σε αυτές που η “αδρανοποίηση” της φλέβας γίνεται με έγχυση φαρμάκου (Μη θερμικές μέθοδοι).

Θερμικές μέθοδοι:

  1. Laser
  2. Ραδιοσυχνότητες (RF)
  3. Ατμός (Steam)
  4. Microwaves

Μη Θερμικές μέθοδοι:

  1. Σκληροθεραπεία με υγρό ή αφρό
  2. Μηχανικά υποβοηθούμενη Σκληροθεραπεία (Clarivein)
  3. Χρήση κυανοακρυλικής κόλας (Venaseal – Sapheon)

Άλλες επιλογές:

  1. Μικροφλεβεκτομές: Ελάχιστα τραυματική μέθοδος που διενεργείται υπό τοπική αναισθησία. Με μικροσκοπικές οπές της τάξης του 1 χιλιοστού, μπορούν αφαιρεθούν οι περισσότερες φλέβες.

Μεταξύ των πολλών διαθέσιμων επιλογών θεραπείας, το Laser 1940nm ξεχωρίζει ως η πιο σύγχρονη και αποτελεσματική λύση για την αντιμετώπιση των κιρσών.

Γιατί το νέο laser 1940nm αποτελεί την πιο προηγμένη λύση στην θεραπεία των κιρσών;

Το νέο Laser 1940nm αντιπροσωπεύει την πιο προηγμένη εξέλιξη στη θεραπεία των κιρσών, προσφέροντας έναν εξατομικευμένο σχεδιασμό με μέγιστη ακρίβεια και εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Πλεονεκτήματα του Laser 1940nm

Μεγάλο μήκος κύματος: Με πρώτο και κύριο πλεονέκτημά του το μεγαλύτερο μήκος κύματος προσφέρει μεγαλύτερη απορρόφηση ενέργειας από το φλεβικό τοίχωμα, επιτυγχάνοντας ισοδύναμα ή και καλύτερα αποτελέσματα με μικρότερη ενέργεια.

Στοχευμένη απορρόφηση ενέργειας: Η πιο στοχευμένη απορρόφηση της ενέργειας επιτρέπει την ακριβή επίδραση μόνο στην περιοχή που επιθυμούμε, μειώνοντας τον κίνδυνο τραυματισμού νεύρων, δυσχρωμίας του δέρματος ή υπαισθησίας (αίσθημα μουδιάσματος).

Εφαρμογή σε επιφανειακούς κλάδους: Το Laser 1940nm, χάρη στην πολύ εύκαμπτη οπτική ίνα και στην εύκολη ρύθμιση της ενέργειας, παρέχει ευελιξία και δυνατότητα εφαρμογής της θεραπείας ακόμα και σε επιφανειακούς φλεβικούς κλάδους.

Λιγότερες υποτροπές: Με βάση τις ενδείξεις που υπάρχουν σήμερα, ο χρόνος απορρόφησης των φλεβών είναι μικρότερος σε σχέση με παλιότερα, μειώνοντας το κίνδυνο εμφάνισης υποτροπών και κάνοντας τη θεραπεία ακόμα πιο απλή και αποτελεσματική.

Μεγαλύτερη ασφάλεια: Το γεγονός ότι η οπτική ίνα “μίας χρήσης και κλειδωμένη”, εξαλείφει τους κινδύνους ξανααποστείρωσης και επαναχρησιμοποίησης, επιβεβαιώνοντας την μέγιστη ασφάλεια των ασθενών.

Κορυφαία αντιμετώπιση κιρσών κάτω άκρων με Laser 1940nm από τον πρωτοπόρο, Αθανάσιο Σιαφάκα

Ο Δρ Αθανάσιος Σιαφάκας, όντας ο πρώτος στην Ελλάδα που εφάρμοσε την πρωτοποριακή μέθοδο με Laser 1940nm,  αναδεικνύεται ως η πλέον αξιόπιστη επιλογή για την αντιμετώπιση των κιρσών.

Τα εντυπωσιακά αποτελέσματα και η ασφάλεια της θεραπείας του Laser 1940nm σε συνδυασμό με την εξατομικευμένη αντιμετώπιση που προσφέρει ο κορυφαίος αγγειοχειρουργός Αθανάσιος Σιαφάκας, είναι το βέλτιστο βήμα προς την αποκατάσταση της υγείας των ποδιών σας.

Επικοινωνήστε σήμερα με το ιατρείο του, Siafakas Vein Center, για να ξεκινήσετε το ταξίδι σας προς την απόλυτη ευεξία των κάτω άκρων.