Τηλ: 210 699 6342
Vein Care Excellence

Συχνές Ερωτήσεις

Φλεβικές Παθήσεις

Ποια είναι η πιο κατάλληλη εποχή για την αντιμετώπιση των κιρσών;

Η καταλληλότερη εποχή για να αντιμετωπίσετε τους κιρσούς είναι τώρα! Μόλις το αποφασίσετε.

Οι κιρσοί είναι αισθητικό πρόβλημα μόνο για τις γυναίκες ή και για τους άνδρες;

Οι κιρσοί είναι αισθητικό πρόβλημα αλλά πρωτίστως είναι ιατρικό. Για αυτό πρέπει να αντιμετωπίζεται σύμφωνα με τη σύγχρονη αγγειοχειρουργική και αυτό αφορά εξίσου γυναίκες και άνδρες.

Σύνδρομο Πυελικής Συμφόρησης: Υπάρχει θεραπεία για κάθε γυναίκα;

Στη θεραπεία του Συνδρόμου Πυελικής Συμφόρησης υπάρχει πάντα εξατομικευμένη αντιμετώπιση και μπορεί να συμμετέχουν- χωρίς να είναι απαραίτητη προϋπόθεση- και οι 3 εμπλεκόμενες ειδικότητες: γυναικολόγος, αγγειοχειρουργός και επεμβατικός ακτινολόγος.

Βλέπω ότι με την πρόοδο της εγκυμοσύνης οι φλέβες (είτε τα λεγόμενα «σπασμένα» αγγεία που είναι οι ευρυαγγείες είτε οι μεγαλύτερες που είναι οι κιρσοί) γίνονται όλο και πιο ευδιάκριτες στα διάφορα σημεία του σώματος. Τι να κάνω;

Μετά τον τοκετό η εικόνα τους βελτιώνεται συχνά. Οπότε, τις επανεκτιμούμε έπειτα από 6 μήνες.

Πόσο απαραίτητο είναι το triplex φλεβών στην αντιμετώπιση των κιρσών;

Το triplex είναι απαραίτητο για τη σωστή μελέτη ή τον σχεδιασμό αντιμετώπισης, ώστε να επιλεγεί η κατάλληλη επεμβατική μέθοδος ή ο συνδυασμός διαφόρων μεθόδων μεταξύ τους. Το triplex θα διενεργηθεί από τον αγγειοχειρουργό σας.

Ακολουθώ αντιπηκτική αγωγή. Τι πρέπει να κάνω αν κοπώ;

Στην περίπτωση που τραυματιστείτε ή κοπείτε, το πρώτο πράγμα που έχετε να κάνετε είναι να εφαρμόσετε ένα καθαρό ύφασμα – κατά προτίμηση μια αποστειρωμένη γάζα- στην πληγή και να πιέσετε για τουλάχιστον πέντε λεπτά. Αν η πληγή εντοπίζεται στο χέρι ή στο πόδι σας, σηκώστε το ψηλά. Εάν η αιμορραγία δεν σταματά, συστήνεται να επικοινωνήσετε άμεσα με τον γιατρό σας ή να μεταβείτε στο πλησιέστερο εφημερεύον νοσοκομείο.

Ποια είναι η πιο κατάλληλη εποχή για την αντιμετώπιση των ευρυαγγειών;

Οι ευρυαγγείες μπορούν να αντιμετωπιστούν κάθε εποχή του χρόνου, υπό την προϋπόθεση όμως να αποφεύγεται η έκθεση στον ήλιο.

Είναι περίπλοκη και επώδυνη η επέμβαση με LASER;

Όχι. Η θεραπεία με Laser δεν απαιτεί καν νοσηλεία στο νοσοκομείο. Ο ασθενής δεν αισθάνεται πόνο ούτε κατά τη διάρκεια της επέμβασης ούτε μετά από αυτήν, ενώ μπορεί να αποχωρήσει περπατώντας από την κλινική μέσα σε λίγα λεπτά από την ολοκλήρωση της επέμβασης.

Η διάγνωση των ευρυαγγειών περιορίζεται στην εμφάνιση;

Όχι. Η διάγνωση των ευρυαγγειών μπορεί να είναι εύκολη καθώς είναι εμφανείς. Όμως, η κλινική εξέταση δεν περιορίζεται μόνο εκεί. Η σωστή και ολοκληρωμένη εξέταση περιλαμβάνει τη λήψη πλήρους ιατρικού ιστορικού, ώστε να αναζητηθούν τυχόν αίτια που υποκρύπτουν ασθένειες ή παθολογικές καταστάσεις, καθώς και τρίπλεξ φλεβών διότι σε ένα ποσοστό 10-15% μπορεί να οφείλονται σε βλάβη μεγαλύτερων φλεβών που βρίσκονται βαθύτερα στο πόδι.

Τι είναι οι θρόμβοι και η φλεβική θρόμβωση;

Οι θρόμβοι είναι πήγματα αίματος που μπορούν να σχηματιστούν στο εσωτερικό μιας αρτηρίας ή φλέβας. Και στις δύο περιπτώσεις παρεμποδίζουν τη φυσιολογική κυκλοφορία του αίματος και για αυτό πρέπει να διερευνηθούν και να αντιμετωπιστούν επισταμένα και επιστημονικά.

Πώς μπορώ να καταλάβω αν πάθω Φλεβική Θρομβοεμβολή;

Συνηθισμένα συμπτώματα μπορεί να είναι ένας πόνος, εάν πρόκειται για επιπολή θρόμβωση, ευαισθησία και οίδημα γύρω από την περιοχή. Σε αυτή την περίπτωση επικοινωνήστε άμεσα με τον γιατρό σας ή επισκεφθείτε το πλησιέστερο εφημερεύον νοσοκομείο

Θυμάμαι την επέμβαση κιρσών του πατέρα μου που είχε ταλαιπωρηθεί. Τι γίνεται σήμερα;

Η κλασική χειρουργική αντιμετώπιση, η οποία μέχρι τη δεκαετία του 1990 αποτελούσε την πρώτη και ίσως τη μόνη επιλογή, έχει σχεδόν εγκαταλειφθεί. Πολλές νέες τεχνικές έχουν έρθει στο προσκήνιο και άλλες παλαιότερες έχουν εξελιχθεί (σκληροθεραπεία). Στη σύγχρονη αντιμετώπιση των κιρσών πρώτη επιλογή αποτελούν οι ενδοφλεβικές τεχνικές, οι οποίες έχουν άριστα θεραπευτικά και αισθητικά αποτελέσματα.

Είμαι έγκυος. Πώς μπορώ να βοηθήσω την καλύτερη λειτουργία του φλεβικού συστήματος;

Η κίνηση βοηθάει. Αποφεύγουμε την πολύωρη ορθοστασία. Αν η δουλειά μας είναι καθιστική, σηκωνόμαστε σε τακτά χρονικά διαστήματα και περπατάμε. Υπάρχουν ειδικά ελαστικά καλσόν ή κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης για την εγκυμοσύνη τα οποία βοηθούν σε περιπτώσεις εκτεταμένων κιρσών ή σε περιπτώσεις που έχουμε επιδείνωση.

Πόσο ανησυχητικές είναι οι φλεβικές παθήσεις;

Ο ένας στους 4 ενήλικες έχει κιρσούς, 8 στις 10 γυναίκες έχουν ευρυαγγείες, όλες σχεδόν οι έγκυες γυναίκες έχουν έστω και παροδικά θέματα με φλεβικές παθήσεις. Οι θρομβώσεις είναι πολύ πιο συχνές και πολύ πιο επικίνδυνες από όσο φαντάζεστε. Για όλα αυτά είμαστε εμείς εδώ στο Siafakas VeinCenter.

Έχω διαβάσει πολλά για τους κιρσούς και έχω μπερδευτεί. Τι να κάνω;

Επισκεφτείτε έναν αγγειοχειρουργό με εξειδίκευση στις φλεβικές παθήσεις για να γίνει ασφαλής και εξατομικευμένη διάγνωση, μετά από λήψη Ιστορικού και κλινική εξέταση (Επισκόπηση – Ψηλάφηση – Ακρόαση). Ακολουθεί triplex φλεβών και αιμοδυναμικός έλεγχος που είναι απαραίτητος για το σχεδιασμό της θεραπείας από τον ίδιο τον αγγειοχειρουργό. Έπειτα, ακολουθεί η τεχνικά άρτια επέμβαση και η απαραίτητη παρακολούθηση.

Ποιος είναι ο επικεφαλής ιατρός του VeinCenter;

Ο Αθανάσιος Σιαφάκας, MD, είναι στρατιωτικός ιατρός και θεωρείται κορυφαίος αγγειοχειρουργός στην Ελλάδα στην αντιμετώπιση φλεβικών παθήσεων, με ειδική εκπαίδευση στην Αγγειακή Υπερηχογραφία και τις ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους. Είναι ο επικεφαλής του Ιατρείου Φλεβικών Παθήσεων VeinCenter όπου παρέχει ολοκληρωμένη διάγνωση και αποτελεσματική θεραπεία με τις πιo σύγχρονες μεθόδους για όλο το φάσμα των φλεβικών παθήσεων.

Ποιο είναι το κυρίαρχο αίτιο για το Σύνδρομο Πυελικής Συμφόρησης;

Κυρίαρχο αίτιο φαίνεται να είναι η κληρονομικότητα, όπως και στη φλεβική ανεπάρκεια. Ιδιαίτερα επιβαρυντικός παράγοντας θεωρείται η παρουσία παρόμοιων συμπτωμάτων και στη μητέρα. Επιπλέον να γνωρίζετε ότι οι πιθανότητες εμφάνισης αυξάνονται σε κάθε εγκυμοσύνη.

Έχω κιρσούς. Κάνει καλό το περπάτημα;

Το περπάτημα είναι μια πολύ καλή άσκηση για τους κιρσούς επειδή γυμνάζει τις γάμπες και διευκολύνει τις φλέβες στο κάτω μέρος του ποδιού να στείλουν το αίμα πίσω στην καρδιά. Αυτό όμως δεν λύνει το πρόβλημα μέχρι να αποφασίσετε να το αντιμετωπίσετε οριστικά.

Πώς μπορώ να βοηθήσω στην πρόληψη ή στην επιβράδυνση ανάπτυξης κιρσών;

Το πρώτο που μπορείτε να κάνετε είναι να βάλετε την άσκηση στην καθημερινή ζωή σας, να ελέγχετε το βάρος σας, να αποφεύγετε την ορθοστασία κλπ. μέχρι να πάρετε την απόφαση και να τους αντιμετωπίσετε οριστικά αξιοποιώντας τις τελευταίες εξελίξεις της αγγειοχειρουργικής.

Τελικά υπάρχουν θαυματουργές αλοιφές για τη φλεβίτιδα;

Η υπεύθυνη θέση της επιστήμης είναι ότι η φλεβίτιδα δεν είναι κάτι που απλώς καλύπτεται. Αντιθέτως, για την αντιμετώπισή τους απαιτείται πρώτα ασφαλής διάγνωση και μετά η πιο ενδεδειγμένη μέθοδος αντιμετώπισής της, δηλαδή η σκληροθεραπεία.

Πόσο ανησυχητική μπορεί να είναι η φλεβίτιδα;

Είναι γεγονός ότι η φλεβίτιδα δεν είναι απλώς ένα αισθητικό πρόβλημα, δεδομένου ότι στο 10-15% των περιπτώσεων μπορεί να υποκρύπτεται μεγαλύτερης βαρύτητας φλεβική ανεπάρκεια. Για αυτό πρέπει να γίνεται ασφαλής διάγνωση.

Η δουλειά μου απαιτεί πολλές ώρες ορθοστασία και έχω ήδη πρόβλημα με τους κιρσούς. Τι να κάνω;

Το γεγονός αυτό πέρα του ότι είναι από μόνο του κουραστικό γίνεται ακόμα πιο έντονο και πιο δυσάρεστο αν αντιμετωπίζετε και πρόβλημα κιρσών. Οι κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης είναι ένα πρώτο μέτρο. Ο υγιεινός τρόπος ζωής είναι ένα δεύτερο μέτρο, ωστόσο πρέπει να προγραμματίσετε την οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος.

Πόσο καλό κάνει το κολύμπι στο πρόβλημα των κιρσών;

Το κολύμπι, ως άσκηση χαμηλής έντασης με εξαιρετικά αερόβια οφέλη, ανακουφίζει το πρόβλημα των κιρσών. Αυτή η ανακούφιση όμως είναι προσωρινή μέχρι να αποφασίσετε να απαλλαγείτε οριστικά από τους κιρσούς.

Ποια είναι η πρωταρχική αιτία δημιουργίας των κιρσών;

Η πρωταρχική αιτία δημιουργίας κιρσών στα πόδια είναι συνήθως μια «δομική αδυναμία» του φλεβικού τοιχώματος, για αυτό και η κληρονομικότητα παίζει μεγάλο ρόλο στη δημιουργία τους (πρωτογενείς κιρσοί). Υπάρχει επίσης περίπτωση η αιτία δημιουργίας των κιρσών να είναι μια παλιά, εν τω βάθει, φλεβική θρόμβωση (δευτερογενείς κιρσοί).

Πόσο εύκολη είναι η διάγνωση της φλεβίτιδας;

Η σωστή και ολοκληρωμένη εξέταση περιλαμβάνει λήψη πλήρους ιατρικού ιστορικού, ώστε να αναζητηθούν τυχόν αίτια που υποκρύπτουν ασθένειες ή παθολογικές καταστάσεις. Επίσης, είναι απαραίτητη η διενέργεια υπερηχογραφικής μελέτης τουλάχιστον του φλεβικού συστήματος καθότι σε ένα ποσοστό 10 – 15% συνυπάρχει και φλεβική ανεπάρκεια σε μεγαλύτερα φλεβικά στελέχη, των οποίων η αντιμετώπιση προηγείται.

Έχω χρόνιο πυελικό πόνο. Σε τι γιατρό να απευθυνθώ;

Αν έχετε Χρόνιο Πυελικό Πόνο, κιρσούς στα γεννητικά όργανα ή υποτροπή σε κιρσούς των κάτω άκρων, τότε ο γυναικολόγος σας ή ο αγγειοχειρουργός θα πρέπει να περιλάβει στα πιθανά αίτια του πόνου το Σύνδρομο Πυελικής Συμφόρησης. Ενδεικτικά, στη διαγνωστική διερεύνηση του Συνδρόμου Πυελικής Συμφόρησης μπορεί να συμμετέχουν γυναικολόγος, αγγειοχειρουργός και επεμβατικός ακτινολόγος.

Πώς θα καταλάβω αν βιώνω χρόνιο πυελικό πόνο;

Αν έχετε μη περιοδικό πόνο στην περιοχή της πυέλου για διάστημα μεγαλύτερο των 6 μηνών, τότε βιώνετε Χρόνιο Πυελικό Πόνο.

Έχω κιρσούς. Κάνει καλό το τρέξιμο;

Είναι πολύ σημαντικό να αρχίσετε να τρέχετε τόσο για τη φυσική σας κατάσταση όσο ειδικά και για τους κιρσούς. Ξεκινάτε με λίγο τρέξιμο και το αυξάνετε σταδιακά. Ακόμα και αν δεν σας αρέσει το τρέξιμο, προσπαθήστε να βάλετε την άσκηση στην καθημερινότητά σας. Κάνει καλό μέχρι τη στιγμή βέβαια που θα αποφασίσετε να απαλλαγείτε οριστικά από τους κιρσούς.