Τηλ: 210 699 6342
News and articles

Αντιμετωπίζετε  πρόβλημα κιρσών;

Τότε καλό είναι να ξέρετε και να ξεχωρίζετε κάποια συμπτώματα.

Ένα ιδιαίτερα συνηθισμένο και αρκετά χαρακτηριστικό σύμπτωμα είναι το αίσθημα βάρους ή και πόνου στα πόδια που εντοπίζεται κυρίως στις γάμπες. Το αίσθημα αυτό επιδεινώνεται κατά τη διάρκεια της ημέρας και μετά από παρατεταμένη ορθοστασία ή καθιστική θέση. Συνήθως συνοδεύεται από πρήξιμο στις γάμπες και γύρω από τους αστραγάλους. Συχνά επίσης συμπτώματα είναι το αίσθημα καύσους (καψίματα), αίσθημα νυγμών (αίσθημα τσιμπημάτων –τρυπημάτων από καρφίτσα) ή και φαγούρας στα πόδια, η εύκολη κόπωση και οι κράμπες. Όλα τα συμπτώματα επιδεινώνονται με τη ζέστη γι’ αυτό και παρουσιάζουν έξαρση κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Η εξέλιξη της κατάστασης

Με την πάροδο του χρόνου αυξάνονται οι κιρσοί σε μέγεθος και σε αριθμό. Επίσης μπορεί να εμφανιστούν αλλοιώσεις στο δέρμα και το λίπος, ειδικά στην περιοχή της κνήμης που βρίσκεται πάνω από τους αστραγάλους (περιοχή της γκέτας). Η περιοχή αυτή αρχικά σκουραίνει και σκληραίνει– (λιποδερματοσκλήρυνση). Αν ο ασθενής δεν αναζητήσει θεραπεία, η βλάβη αυτή μπορεί να εξελιχθεί σε πληγή (φλεβικό έλκος). Σε άλλες περιπτώσεις το δέρμα πάνω από κάποιον κιρσό μπορεί να λεπτύνει πάρα πολύ ώστε τελικά να «σπάσει» η φλέβα με αποτέλεσμα να έχουμε αιμορραγία (κιρσορραγία).

Κιρσοί

Οι κιρσοί και η επικίνδυνη Θρόμβωση

Μια επιπλοκή που μπορεί να συμβεί στους κιρσούς είναι η θρόμβωση. Σε αυτή την περίπτωση, υπάρχει έντονος πόνος στην περιοχή του κιρσού που θρομβώθηκε, ο οποίος ψηλαφάται σκληρός, ιδιαίτερα ευαίσθητος και παρατηρείται ερυθρότητα (κοκκίνισμα) στη διαδρομή του.

Πρόκειται για μια σοβαρή επιπλοκή που ονομάζεται επιπολής θρομβοφλεβίτιδα, και ο ασθενής πρέπει να απευθυνθεί στον αγγειοχειρουργό του προκειμένου να λάβει εξειδικευμένη βοήθεια καθώς υπάρχει ο κίνδυνος επέκτασης του θρόμβου σε μεγάλες φλέβες που βρίσκονται πιο βαθιά στο πόδι (εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση). Η επέκταση της θρόμβωσης μπορεί να αποτελέσει κατάσταση απειλητική για τη ζωή του ασθενή.

Η Εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση

« Εν τω βάθει Φλεβική Θρόμβωση» ή εν συντομία «ΕΒΦΘ» ονομάζεται ο σχηματισμός θρόμβου σε μια φλέβα, συνήθως των κάτω άκρων.

Και αυτό γιατί γίνεται: Σε ορισμένες περιπτώσεις , καθώς οι φυσικοί μηχανισμοί του σώματος διασπούν τον θρόμβο – αυτό αποκαλείται ινωδολυτική διαδικασία – είναι δυνατόν καμμάτια του θρόμβου γνωστά ως έμβολα να παρασυρθούν από την κυκλοφορία του αίματος και να ταξιδεύσουν μέσω αυτού προς τους πνεύμονες προκαλώντας πνευμονική εμβολή ή εν συντομία «ΠΕ».

Εδώ τα πράγματα είναι σοβαρά. Εάν συμβεί αυτό και ο θρόμβος είναι αρκετά μεγάλος , μπορεί να είναι αρκετά επικίνδυνος  μερικές φορές ακόμα και να απειλήσει  την ίδια τη ζωή.

Και οι δύο αυτές καταστάσεις είναι γνωστές ως Φλεβική Θρομβοεμβολή.

Για αυτούς τους λόγους η διάγνωση και η αντιμετώπιση της Φλεβικής Θρόμβωσης πρέπει να γίνεται υπεύθυνα και επιστημονικά

Η θεραπεία των κιρσών

Η θεραπεία των κιρσών  γίνεται πλέον με εντελώς νέες προσεγγίσεις που βάζουν τέλος στην κλασική χειρουργική αντιμετώπιση.

Λόγω της αυξημένης εμφάνισης των κιρσών,οι μέθοδοι αντιμετώπισής τους έχουν εξελιχθεί σημαντικά. Πολλές νέες τεχνικές έχουν έρθει στο προσκήνιο και παλαιότερες όπως η σκληροθεραπεία έχουν εξελιχθεί θεαματικά.

Πρώτη επιλογή στην αντιμετώπιση των κιρσών σήμερα έχουν οι ενδοφλεβικές τεχνικές που έχουν άριστα αισθητικά και θεραπευτικά αποτελέσματα και το σπουδαιότερο σας επιτρέπουν την άμεση επιστροφή στην καθημερινότητά σας.

Ή ακόμα, αν παραστεί ανάγκη, με τη σωστή διάγνωση , το σωστό προεγχειρητικό σχεδιασμό και τη μελέτη, μπορεί να γίνει ακόμα και ένας συνδυασμός τεχνικών και μεθόδων ,αρκεί…κάποιος να τις γνωρίζει όλες και να μπορεί να σας προτείνει τις πιο ενδεδειγμένες για την περίπτωσή  σας. Την αντιμετώπιση που ταιριάζει σε εσάς και αποκλειστικά σε  εσάς.

Εδώ όμως απαιτείται απόλυτη εξειδίκευση και βαθιά γνώση από τον αγγειοχειρουργό.

Αυτό το άρθρο γράφτηκε με τη συνεργασία του αγγειοχειρουργού Αθανασίου Σιαφάκα, επιστημονικού υπευθύνου του Κέντρου Φλεβικών Παθήσεων VeinCenter.gr