Τηλ: 210 699 6342
News and articles

Η θεραπεία των κιρσών των κάτω άκρων έχει αλλάξει θεαματικά τα τελευταία 15 χρόνια. Η κλασική χειρουργική αντιμετώπιση που μέχρι τη δεκαετία του 1990 αποτελούσε την πρώτη και ίσως τη μόνη επιλογή, έχει σχεδόν εγκαταλειφθεί. Οι φλεβικές παθήσεις των κάτω άκρων έγιναν σχετικά πρόσφατα αντικείμενο εντατικής έρευνας.

Αυτός ήταν και ο βασικός λόγος που πολύ γρήγορα, σημειώθηκαν σπουδαίες εξελίξεις στη διάγνωση και τη χειρουργική αντιμετώπισή τους.

Η πιο σημαντική πρόοδος της Αγγειοχειρουργικής είναι οι νέου τύπου ελάχιστα επεμβατικές χειρουργικές μέθοδοι, με τις οποίες αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά και με ασφάλεια οι φλεβικές παθήσεις. Πολλές νέες τεχνικές έχουν έρθει στο προσκήνιο και παλαιότερες τεχνικές έχουν εξελιχθεί.

Τώρα πια η επέμβαση κατά των κιρσών γίνεται κατά κανόνα χωρίς γενική αναισθησία, χωρίς επισκληρίδιο, χωρίς καν μέθη – κι επομένως είναι πολύ πιο ασφαλής η εφαρμογή της.

Στη σύγχρονη αντιμετώπιση των κιρσών πρώτη επιλογή αποτελούν οι ενδοφλεβικές τεχνικές, όπως για παράδειγμα η σκληροθεραπεία, που έχει εξελιχθεί εντυπωσιακά και  έχει άριστα θεραπευτικά και αισθητικά αποτελέσματα.

φλεβεκτατική κορόνα - σκληροθεραπεία

Πώς γίνεται η σκληροθεραπεία

Κατά τη σκληροθεραπεία  των κιρσών, εγχέεται μέσα στη φλέβα σκληρυντική ουσία σε μορφή αφρού και υπό υπερηχογραφική καθοδήγηση.

Κατά τη μηχανικά υποβοηθούμενη σκληροθεραπεία, η έγχυση της ουσίας γίνεται μέσω καθετήρα ο οποίος καταστρέφει συγχρόνως την εσωτερική επένδυση της φλέβας, ώστε το αποτέλεσμα να είναι πιο μόνιμο. Με την έγχυση   των ειδικών  αυτών σκληρυντικών ουσιών οι πάσχουσες φλέβες  μετατρέπονται σε ινώδεις χορδές.Και το πιο σημαντικό…

Μετά την επέμβαση κατά των κιρσών με τις σύγχρονες μεθόδους, ο ασθενής φεύγει αμέσως, περπατώντας, χωρίς πόνους, χωρίς να χρειάζεται να παραμείνει στην κλινική έστω για μια ώρα. Επομένως, μπορεί να κάνει την επέμβαση ακόμα και σε μια εργάσιμη ημέρα.Και το πιο σημαντικό…

Ο ασθενής μετά την σκληροθεραπεία, μπορεί να εξέλθει άμεσα από το ιατρείο και να επιστρέψει στις δραστηριότητές του.

Περίοδος ανάρρωσης ουσιαστικά δεν υπάρχει, καθώς ο ασθενής σηκώνεται κατευθείαν και περπατά. Ουσιαστικά αποχωρεί από το χώρο της επέμβασης περπατώντας και μπορεί να επιστρέψει άμεσα στο σπίτι του, καθώς δεν χρειάζεται νοσηλεία.Και όλα αυτά ανώδυνα.

Η σκληροθεραπεία θεωρείται ακόμα παγκοσμίως η μέθοδος εκλογής για την αντιμετώπιση των κιρσών αλλά και των ευρυαγγειών αφού προσφέρει πολύ καλύτερα αποτελέσματα από όλες τις άλλες μεθόδους.

Πόσες συνεδρίες σκληροθεραπείας χρειάζονται

Ο αριθμός των συνεδριών σκληροθεραπείας εξαρτάται από το μέγεθος του προβλήματος αλλά και από τις απαιτήσεις από το τελικό επιθυμητό αποτέλεσμα.

Ποιο θα είναι τελικά το αποτέλεσμα

Κριτήριο επιτυχίας της επέμβασης των κιρσών είναι πρώτα από όλα η εξάλειψη των ενοχλητικών συμπτωμάτων όπως το αίσθημα  βάρους στα πόδια, ο πόνος, το κάψιμο, οι κράμπες ,η φαγούρα των ποδιών κ.α. και βέβαια η αποκατάσταση και η απαλλαγή από ένα αντιαισθητικό πρόβλημα.

Και το κυριότερο.Θα μπορεί να απολαμβάνει μια καλύτερη ποιότητα ζωής με περισσότερη υγεία.

Αυτό το άρθρο γράφτηκε με τη συνεργασία του αγγειοχειρουργού Αθανασίου Σιαφάκα, επιστημονικού υπευθύνου του Κέντρου Φλεβικών Παθήσεων VeinCenter.gr