Τηλ: 210 699 6342

Αθανάσιος Ξ. Σιαφάκας

Αγγειοχειρουργός – Στρατιωτικός Ιατρός,
Εξειδικευμένος στις φλεβικές παθήσεις

Vein Care Excellence

Ο ιατρός Αθανάσιος Σιαφάκας MD γεννήθηκε στην Κοζάνη τον Οκτώβριο του 1969 και σπούδασε στο Τμήμα Ιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, αποφοιτώντας από τη Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων.

Είναι στρατιωτικός ιατρός, αγγειοχειρουργός και συγκαταλέγεται στους κορυφαίους στην Ελλάδα στην αντιμετώπιση φλεβικών παθήσεων των κάτω άκρων, διαθέτοντας εξειδικευμένες γνώσεις και εμπειρία τόσο στην Αγγειακή Υπερηχογραφία όσο και στις ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους. Είναι ιδιαίτερα γνωστός ως εκπαιδευτής τόσο σε Ελληνικά όσο και σε Διεθνή Συνέδρια, σε πληθώρα σύγχρονων τεχνικών για την αντιμετώπιση φλεβικών προβλημάτων των κάτω άκρων, όπως σκληροθεραπεία και LASER.

the
Bio

Το 1996 εκπαιδεύθηκε στο Κέντρο Αεροπορικής Ιατρικής της Πολεμικής Αεροπορίας. Κατά τα έτη 1996 -1999 διετέλεσε Ιατρός Πολεμικών Μοιρών στην 111ΠΜ με καθήκοντα την επίβλεψη και την παρακολούθηση της υγείας των πιλότων και του προσωπικού της Πολεμικής Αεροπορίας. Ήταν υπεύθυνος για την εκπαίδευση των πιλότων στην προσαρμογή τους στο περιβάλλον της πτήσης. Αποτελούσε μέλος της ομάδας Έρευνας – Διάσωσης λαμβάνοντας μέρος σε δεκάδες αποστολές. Το 1998 σπούδασε/εκπαιδεύτηκε, μετά από επιτυχείς εξετάσεις επιλογής, στο School of Aerospace Medicine του Τέξας των ΗΠΑ

Το διάστημα 1999-2003 εκπαιδεύθηκε στη Γενική Χειρουργική στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας και στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών και από το 2003 μέχρι το 2007 εξειδικεύθηκε στην Αγγειοχειρουργική στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών. Το διάστημα 2007 -2008 διετέλεσε Διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας της 129 Πτέρυγας Υποστήριξης της Πολεμικής Αεροπορίας. Από το 2008 ως το 2016 διατέλεσε Επιμελητής Αγγειοχειρουργικής στην Αγγειοχειρουργική Κλινική του 251 Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας διενεργώντας μεγάλο αριθμό επεμβάσεων που αφορούσαν το σύνολο του φάσματος των αγγειολογικών παθήσεων.

Education • Science • Knowledge • Expertise
Research • Workshops • Seminars

Παρακολουθώντας αδιαλείπτως τις εξελίξεις στον χώρο της ιατρικής, ο ιατρός έχει μετεκπαιδευθεί σε κορυφαία ανά τον κόσμο φλεβολογικά κέντρα κέντρα (Vein Centers), όπως στις ΗΠΑ, στη Γερμανία, στην Ιταλία, στην Αγγλία, στην Ολλανδία και στην Ελβετία. Την περίοδο 2009-2010 έλαβε εκπαίδευση στις φλεβικές παθήσεις και στους υπέρηχους αγγείων στο νοσοκομείο «St. Antonius» της Ουτρέχτης στην Ολλανδία. Από το 2010 ξεκίνησε το εκπαιδευτικό του έργο στις σύγχρονες τεχνικές αντιμετώπισης των φλεβικών παθήσεων των κάτω άκρων. Το 2012 παρουσίασε στο Πανελλήνιο Αγγειοχειρουργικό Συνέδριο, τα αποτέλεσμα από την μελέτη του καθετήρα CELON για την αντιμετώπιση των κιρσών, στην οποία συμμετείχε ως ένας από τους κεντρικούς ερευνητές.

Επιβεβαιώνοντας την διεθνή του αναγνώριση, επιλέχθηκε το 2013 από την μεγαλύτερη εταιρεία παγκοσμίως Kreussler Pharma, ως ο εκπαιδευτής της ιατρικής κοινότητας στη σκληροθεραπεία, Μάλιστα, ως Opinion Leader και Sclerotherapy Trainer για την Kreussler Pharma στην Ελλάδα και στην Κύπρο, έχει εκπαιδεύσει μέχρι σήμερα περισσότερους από 200 ιατρούς.

Συμμετέχει στα πιο φημισμένα παγκόσμια workshops που αφορούν τις φλεβικές παθήσεις και σε διεθνή συνέδρια Αγγειοχειρουργικής, στα οποία παρουσιάζει τις έρευνες και τις μεθόδους του.

Καθώς είναι πλήρως καταρτισμένος στο Σύνδρομο Πυελικής Συμφόρησης και έχοντας στο ενεργητικό του τις περισσότερες δημοσιευμένες επεμβάσεις στην Ελλάδα, παρουσίασε το 2022 στο παγκόσμιο Φλεβολογικό Συνέδριο στην Κωνσταντινούπολη τον θεραπευτικό αλγόριθμο που δημιούργησε για τη θεραπεία της Πυελικής Φλεβικής Νόσου, ανοίγοντας τον δρόμο της εφαρμογής του στο εξωτερικό.

Σημειώνεται ότι ο ιατρός γνωρίζει άριστα την τεχνολογία laser και ήταν αυτός που έφερε στην Ελλάδα το πιο εξελιγμένο laser 1940nm για τη θεραπεία των κιρσών στην κλινική «ΡΕΑ», προσφέροντας έτσι στους ασθενείς του τόσο την πιο αποτελεσματική θεραπεία όσο και αψεγάδιαστο αισθητικό αποτέλεσμα.

Έχοντας στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός του τον άνθρωπο, ο Α. Σιαφάκας παραμένει πρωτοπόρος δίνοντας έμφαση τα τελευταία 20 χρόνια στη διαρκή εκπαίδευσή του, με τελικό στόχο να προσφέρει στους ασθενείς του άριστες θεραπείες, οι οποίες πηγάζουν από τις πιο σύγχρονες ιατρικές πρακτικές και από τη χρήση της τελευταίας λέξης της ιατρικής τεχνολογίας . Για αυτό η φροντίδα με την οποία περιβάλλει επιμελώς τους ασθενείς του, ανταμείβεται από απόλυτη εμπιστοσύνη εδώ και δεκαετίες.

Ενεργό επιστημονικό μέλος

Έχοντας καταφέρει να διακριθεί για το ήθος και το έργο του, ο Αθανάσιος Σιαφάκας αποτελεί μέλος πολλών επιστημονικών εταιρειών και συλλόγων και συγκεκριμένα των εξής:

 • Ελληνική Χειρουργική Εταιρεία
 • Ελληνική Εταιρεία Αγγειακής και Ενδαγγειακής Χειρουργικής
 • Ελληνική Αγγειολογική Εταιρεία
 • Ελληνική Φλεβολογική Εταιρεία
 • Ευρωπαϊκή Εταιρεία Αγγειακής και Ενδαγγειακής Χειρουργικής
 • Aerospace Medical Association (AsMA)
 • Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών

Η φροντίδα για ένα καλύτερο και βιώσιμο μέλλον

Ο Αθανάσιος Σιαφάκας πέρα από ιατρός είναι και ένας πλήρως ενεργός πολίτης που συμβάλλει με τις δράσεις του στο χτίσιμο ενός βιώσιμου και καλύτερου μέλλοντος για τις επόμενες γενιές, το οποίο θα χαρακτηρίζεται από την ισότητα, τη δικαιοσύνη και την αξιοπρέπεια για όλους τους ανθρώπους.

Σε αυτό το πλαίσιο ο ιατρός:

 • Διατηρεί συνεργασίες με κλινικές και εταιρείες που στην πράξη ελαχιστοποιούν το οικολογικό αποτύπωμά τους
 • Συμμετέχει ενεργά σε δωρεάν δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών γύρω από τις αγγειολογικές παθήσεις, την πρόληψή τους και τη θεραπεία τους, όπως η Παγκόσμια Ημέρα Θρόμβωσης, το “Open Days ReaexpeREAnce”, το ‘Race for the cure της κλινικής ‘ΡΕΑ’, η Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας και η γιορτή της Μητέρας
 • Συμμετέχει ενεργά σε δράσεις για καλό σκοπό (π.χ. Ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις στο Κατάστημα Κράτησης Γυναικών Ελαιώνα Θήβας)
 • Ενσωματώνει στην καθημερινότητά του συνήθειες που αποτελούν μέρος της συλλογικής προσπάθειας για ένα βιώσιμο μέλλον
 • Αναβαθμίζει το ιατρείο του με «πράσινες» πρακτικές και μεθόδους εξοικονόμησης ενέργειας
 • Προσέφερε τις Ιατρικές Υπηρεσίες του, ως εθελοντής κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων το 2004 καθώς και ως εθελοντής Ιατρός των Παραολυμπιακών Αγώνων της ίδιας χρονιάς

Από το 2012 κατέχει θέση Διευθυντή Αγγειοχειρουργικής στη σύγχρονη Γενική, Μαιευτική, Γυναικολογική Κλινική «Ρέα».

Επιπροσθέτως, από το 2017 είναι κάτοχος πιστοποιητικού ακτινοπροστασίας για τη συμμετοχή σε ακτινολογικές επεμβάσεις της Αγγειοχειρουργικής ειδικότητας. O ιατρός εφαρμόζει ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει στην Αγγειοχειρουργική, τόσο για τη διάγνωση όσο και για τη θεραπεία φλεβικών παθήσεων, όπως είναι οι ελάχιστα επεμβατικές θεραπείες με LASER, Ραδιοσυχνότητες (RF), η θεραπεία με ατμό (Steam), η Μηχανικά Υποβοηθούμενη Σκληροθεραπεία (Clarivein), η Κυανοακρυλική Κόλα.

Στο πλαίσιο της διαρκούς ενημέρωσής του για τις νέες τεχνολογίες στην ιατρική, παρακολουθεί μετεκπαιδεύσεις σε καινοτόμες μεθόδους, όπως είναι οι υψηλής έντασης επικεντρωμένοι υπέρηχοι (HIFU). Αυτές οι μέθοδοι σε συνδυασμό με την 25ετή εμπειρία του, την κατάρτισή του και το ήθος που τον διακρίνει, εξασφαλίζουν στους ασθενείς του άριστα ιατρικά και αισθητικά αποτελέσματα και πρωτίστως καλή υγεία και ευημερία.

Σήμερα, ο Αθανάσιος Σιαφάκας είναι επικεφαλής του Ιατρείου Φλεβικών Παθήσεων Siafakas VeinCenter, το οποίο έχοντας στον πυρήνα της φιλοσοφίας του την φροντίδα για τον άνθρωπο, παρέχει στους ασθενείς ολοκληρωμένη διάγνωση και αποτελεσματική θεραπεία.

Ο ιατρός είναι παντρεμένος και έχει μία κόρη, η οποία είναι φοιτήτρια Ιατρικής.