Τηλ: 210 699 6342
Vein Care Excellence

Τι είναι η σκληροθεραπεία ευρυαγγειών; (Μικρο-σκληροθεραπεία)

H σκληροθεραπεία είναι η μέθοδος που συστήνεται παγκοσμίως από τις επιστημονικές κοινότητες ως η καλύτερη για την θεραπεία των ευρυαγγειών. Είναι μια ασφαλής και επιτυχημένη μέθοδος που έχει σαν σκοπό την εξάλειψη των ενδοδερμικών και υποδόριων φλεβών που ανεπαρκούν με την έγχυση ειδικών ουσιών (σκληρυντικών) μέσα σε αυτές. Οι διάφοροι σκληρυντικοί παράγοντες προκαλούν βλάβη στο εσωτερικό τοίχωμα των φλεβών. Αποτέλεσμα αυτής της επίδρασης είναι να μετατρέπονται οι φλέβες σε ινώδεις (σκληρές) χορδές.

Πώς γίνεται η σκληροθεραπεία;

Οι συνεδρίες μπορούν να γίνουν στο χώρο του ιατρείου και δεν απαιτείται η εισαγωγή σε νοσοκομείο ή κλινική. Ο ασθενής ξαπλώνει άνετα και η περιοχή όπου θα εφαρμοστεί η θεραπεία αποστειρώνεται. Με πάρα πολύ λεπτή βελόνα γίνεται παρακέντηση των φλεβών και ακολουθεί έγχυση της σκληρυντικής ουσίας.

Αυτή η θεραπεία μπορεί να εφαρμοστεί σε όλες τις φλέβες από τις πιο μικρές σε διάμετρο μέχρι τις πιο μεγάλες.

Είναι η σκληροθεραπεία η καλύτερη μέθοδος για την αντιμετώπιση των ευρυαγγειών;

Η σκληροθεραπεία αποτελεί εξαιρετική επιλογή για όσους επιθυμούν μία αποτελεσματική και ασφαλή μέθοδο για την αντιμετώπιση των ευρυαγγειών.

Η εφαρμογή της ξεκίνησε στα μέσα του 19ου αιώνα, ενώ η σύγχρονη εφαρμογή της άρχισε τη δεκαετία του 1960 με βελτιωμένες τεχνικές και ασφαλέστερες διαδικασίες. Την δεκαετία του 1990,  με την υπερηχογραφική παρακολούθηση και την τυποποίηση παρασκευής σκληρυντικής ουσίας σε μορφή αφρού, δόθηκε επιπλέον ώθηση προς αυτή τη μέθοδο.

Σήμερα πλέον, θεωρείται από το σύνολο της επιστημονικής κοινότητας ως η πλέον ενδεδειγμένη στα πλαίσια αντιμετώπισης των ευρυαγγειών.

Πόσες συνεδρίες χρειάζονται;

Ο αριθμός των συνεδριών στη σκληροθεραπεία ποικίλλει ανάλογα με την έκταση του προβλήματος, την ανταπόκριση του κάθε ασθενή στην θεραπεία και το επίπεδο του αισθητικού αποτελέσματος που θέλουμε να εφαρμόσουμε.

Η επίδραση των φαρμάκων στο εσωτερικό της φλέβας είναι άμεση, όμως η διαδικασία απορρόφησης μπορεί να διαρκέσει μήνες, ενώ το ορατό αποτέλεσμα αρχίζει να γίνεται αντιληπτό μετά από 4 έως 6 εβδομάδες. Το σίγουρο είναι ότι πρέπει να μεσολαβεί διάστημα τουλάχιστον 4 εβδομάδων μεταξύ των συνεδριών σε μια συγκεκριμένη περιοχή ώστε να έχουμε την δυνατότητα να εκτιμήσουμε σωστά το αποτέλεσμα. Στα μεσοδιαστήματα μπορούμε να εφαρμόζουμε θεραπείες σε άλλες περιοχές.

Η σκληροθεραπεία μπορεί να εφαρμοστεί σε όλους;

Στη σκληροθεραπεία μπορούν να υποβληθούν όλοι με την προϋπόθεση ότι δεν πάσχουν από οξεία πάθηση ή σοβαρές συστηματικές ασθένειες, δεν έχουν γνωστή αλλεργία στις ουσίες που χρησιμοποιούνται, δεν έχουν φοβία στις βελόνες ή δεν είναι μόνιμα κατακεκλιμένοι. Επίσης, εξαιρούνται οι γυναίκες κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης και της γαλουχίας, ασθενείς με θρομβοεμβολική νόσο, με περιφερική αρτηριοπάθεια ή φλεγμονή στην υπό θεραπεία περιοχή.

Υπάρχουν επιπλοκές από τη θεραπεία;

Οι επιπλοκές της σκληροθεραπείας των ευρυαγγειών με σύγχρονα σκευάσματα είναι ήπιες και συνήθως παροδικές. Από τις πιο συχνές είναι η μελάχρωση του δέρματος (η εμφάνιση καφέ γραμμής πάνω από την πορεία της φλέβας που υποβλήθηκε σε θεραπεία), η εμφάνιση πολλών μικροσκοπικών κόκκινων αγγείων στην υπό θεραπεία περιοχή, ενώ πιο σοβαρές επιπλοκές όπως θρόμβωση, νευρολογικές διαταραχές, αλλεργία, θεωρούνται από πολύ ως εξαιρετικά σπάνιες.

Αθανάσιος Σιαφάκας: 10+ χρόνια εκπαιδευτής αγγειοχειρουργών στη σκληροθεραπεία

Η θεραπεία των ευρυαγγειών είναι η πιο απαιτητική πράξη στη σκληροθεραπεία γιατί πρέπει να ικανοποιήσει πολύ υψηλά αισθητικά κριτήρια. Η ειλικρίνεια και η επαρκής επεξήγηση στον ασθενή είναι εξίσου σημαντική με την πολύ καλή τεχνική της σκληροθεραπείας.

Ο Αθανάσιος Σιαφάκας, έχοντας επιλεγεί το 2012 από τη Kreussler τη μεγαλύτερη φαρμακευτική εταιρεία παγκοσμίως ως εκπαιδευτής αγγειοχειρουργών στη σκληροθεραπεία, αποτελεί την πλέον κατάλληλη επιλογή που μπορεί να σας καθοδηγήσει σε μια αποτελεσματική θεραπεία.

Με υψηλό αίσθημα ευθύνης και αγάπης προς τον άνθρωπο, φροντίζει κάθε ασθενή με μοναδικότητα και αφοσίωση. Η εμπειρία και η εξειδίκευσή του αντικατοπτρίζουν την προσήλωσή του στην παροχή της βέλτιστης ποιότητας φροντίδας. Γι’ αυτό, αν θέλετε να αντιμετωπίσετε τις ευρυαγγείες των ποδιών σας με την πλέον σύγχρονη μέθοδο της σκληροθεραπείας, επικοινωνήστε με το Siafakas Vein Center και επωφεληθείτε από την πείρα του Αθανάσιου Σιαφάκα.