Τηλ: 210 699 6342
News and articles

Γιατί δε πρέπει να αγνοούμε τους κιρσούς

Στην αρχή, οι κιρσοί μπορεί να φαίνονται ως ένα απλό αισθητικό πρόβλημα και γι’ αυτό είναι εύκολο να τους αγνοήσουμε, ιδίως αν πιστεύουμε την παλαιότερη και αβάσιμη πεποίθηση ότι «οι κιρσοί πρέπει να ωριμάσουν». Μάλιστα, οι άντρες είναι εκείνοι που αγνοούν πιο συχνά τους κιρσούς, καθώς η αισθητική των ποδιών τους δεν αποτελεί προτεραιότητα τους. Όμως αυτό είναι λάθος.

Τι είναι όμως πραγματικά οι κιρσοί;

Οι κιρσοί αποτελούν φλεβική πάθηση. Συγκεκριμένα είναι διευρυμένες φλέβες που εμφανίζονται κάτω από την επιφάνεια του δέρματος με μπλε ή μωβ απόχρωση, κυρίως στα κάτω άκρα. Σχηματίζονται όταν οι ελαττωματικές βαλβίδες στις φλέβες επιτρέπουν στο αίμα να ρέει προς τα πίσω και να συσσωρεύεται. Αυτό το επιπλέον αίμα διευρύνει τις φλέβες, κάνοντάς τες να παίρνουν αυτή την μπλε ή μωβ απόχρωση.

Η διαταραχή της ροής αίματος οδηγεί στη συσσώρευση του στα πόδια (με αποτέλεσμα αίσθημα βάρους ή εύκολης κόπωσης) και αποτελεί επικίνδυνο παράγοντα για τη δημιουργία θρόμβωσης.

Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι η παρουσία κιρσών δεν πρέπει να αγνοηθεί, καθώς μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία. Η εμφάνισή τους μπορεί να αποτελεί ένδειξη πιο σοβαρών προβλημάτων φλεβικής κυκλοφορίας που απαιτούν επαγγελματική αντιμετώπιση.

Η εξέλιξη των κιρσών: Πιθανές επιπλοκές και συμπτώματα

●      Αύξηση σε μέγεθος και αριθμός κιρσών

Με την πάροδο του χρόνου, οι κιρσοί μπορεί να αυξηθούν σε αριθμό και μέγεθος, επιδεινώνοντας τα συμπτώματα όπως το αίσθημα βάρους ή κόπωσης στα πόδια, από τα οποία ανακουφιζόμαστε όταν σηκώνουμε τα πόδια ψηλά.

  • Αλλοιώσεις στο δέρμα και το λίπος

Στην περιοχή της γάμπας πάνω από τους αστραγάλους (περιοχή της γκέτας), το δέρμα μπορεί να σκουραίνει, σκληραίνει (λιποδερματοσκλήρυνση) ή ακόμη και να εξελιχθεί σε φλεβικό έλκος, αν δεν αντιμετωπιστεί.

  • Κιρσορραγία

 Υπάρχει ο κίνδυνος να προκληθεί αιμορραγία αν η φλέβα πάνω από κάποιον κιρσό λεπτύνει υπερβολικά και «σπάσει».

  • Επιπολής θρομβοφλεβίτιδα

Μια σοβαρή επιπλοκή είναι η θρόμβωση σε κιρσούς, με έντονο πόνο, σκληρότητα και ερυθρότητα. Απαιτεί άμεση αντιμετώπιση από ειδικό για να αποφευχθεί η επέκταση του θρόμβου σε μεγάλες φλέβες (εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση). Γι’ αυτό και πρέπει να απευθυνθείτε στον αγγειοχειρουργό για να λάβετε την αντίστοιχη βοήθεια. Η επέκταση της θρόμβωσης μπορεί να αποτελέσει κατάσταση απειλητική για τη ζωή του ασθενή.

«Αυτά τα σημάδια και οι επιπλοκές των κιρσών απαιτούν προσοχή και επαγγελματική αντιμετώπιση για να αποφευχθούν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία», αναφέρει ο αγγειοχειρουργός Αθανάσιος Σιαφάκας, κορυφαίος στην αντιμετώπιση φλεβικών παθήσεων στην Ελλάδα, με ειδική εκπαίδευση στην Αγγειακή Υπερηχογραφία και τις ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους.

the
info

Τι πρέπει να κάνω αν έχω κιρσούς;

●      Επίσκεψη σε αγγειοχειρουργό

Επισκεφτείτε έναν αγγειοχειρουργό με εξειδίκευση στις φλεβικές παθήσεις για να γίνει ασφαλής και εξατομικευμένη διάγνωση, μετά από λήψη Ιστορικού και κλινική εξέταση (Επισκόπηση – Ψηλάφηση – Ακρόαση)

  •  Διενέργεια triplex με αιμοδυναμικό έλεγχο

Ο αγγειοχειρουργός θα σας εξετάσει διενεργώντας και τρίπλεξ φλεβών κάτω άκρων με  αιμοδυναμικό έλεγχο που είναι απαραίτητος για το σχεδιασμό της θεραπείας.

  • Χειρουργική αντιμετώπιση

Η επέμβαση από τον ειδικευμένο αγγειοχειρουργό γίνεται με τις σύγχρονες τεχνικές χωρίς γενική αναισθησία ή επισκληρίδιο, ούτε καν μέθη.

Μετεγχειρητικές συμβουλές

Η χειρουργική επέμβαση για την αντιμετώπιση των κιρσών ολοκληρώνεται σε μία ημέρα και ο ασθενής φεύγει περπατώντας, χωρίς πόνους. Μάλιστα, την επόμενη ημέρα μπορεί να επιστρέψει με ασφάλεια στις καθημερινές του δραστηριότητες. Βέβαια, είναι σημαντικό μετά την χειρουργική επέμβαση ο ασθενής να φοράει για περίπου 20 ημέρες ελαστική κάλτσα.

Απαλλαγείτε από τους κιρσούς: Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή

Η αντιμετώπιση των κιρσών δεν αποτελεί μόνο μια ιατρική αλλά και αισθητική αποκατάσταση που μπορεί να έχει εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Η προβολή φωτογραφιών πριν και μετά την επέμβαση δείχνει την επιτυχημένη αντιμετώπιση του προβλήματος, αποδεικνύοντας την εμπειρία του αγγειοχειρουργού καθώς και τη ύπαρξη συστηματικής παρακολούθησης βασισμένη σε τεκμηριωμένη μεθοδολογία

Όσο για το πότε να απαλλαγείτε από τους κιρσούς; Η απάντηση είναι…τώρα. Η διαδικασία είναι εύκολη, γρήγορη, ανώδυνη και αποτελεσματική, και μπορείτε να την πραγματοποιήσετε το συντομότερο δυνατό.

Μην αναβάλλετε άλλο. Επικοινωνήστε με το Siafakas Vein Center και λύστε το πρόβλημα άμεσα και αποτελεσματικά.