Ο λόγος που πρέπει να απαλλαγείτε από τις ευρυαγγείες, δεν είναι αυτός που φαντάζεστε…

Ο πρώτος συνήθως λόγος για να σας απασχολήσουν οι ευρυαγγείες, είναι γιατί σας ενοχλούν αισθητικά. Σε κανέναν δεν αρέσουν αυτά τα μπλε φλεβάκια σαν γραμμές ή σαν ιστός αράχνης στα πόδια και ιδιαίτερα στην περιοχή του αστραγάλου. Πολύ σωστό και σεβαστό αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Και αυτό γιατί μπορεί οι ευρυαγγείες να είναι το πρώτο σημάδι χρόνιας φλεβικής ανεπάρκειας.

Κάποιες άλλες φορές μπορεί να νιώθετε μικρής βαρύτητας τοπικά συμπτώματα όπως κνησμό, αίσθημα καψίματος, αίσθημα βάρους ή και ελαφρύ πόνο. Όταν ο ασθενής αναφέρει τα πιο έντονα συμπτώματα οφείλουμε να αναζητήσουμε την ύπαρξη και άλλων παραγόντων που μπορεί να ευθύνονται. Για αυτό σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να  βλέπετε το πρόβλημα επιφανειακά..

Το γεγονός ότι ευρυαγγείες εμφανίζει το 50% των ενηλίκων, ενώ στις μεγαλύτερες γυναίκες το ποσοστό φθάνει στο εξαιρετικά υψηλό 80%, δεν είναι αρκετό να σας παρηγορήσει.

Οι περισσότερες γυναίκες εμφανίζουν ευρυαγγείες στην εγκυμοσύνη που συχνά εξαφανίζονται μετά τον τοκετό. Η κληρονομικότητα, οι ορμόνες για τις γυναίκες και διάφορες παθήσεις είναι κάποιες άλλες αιτίες, εμφάνισης ευρυαγγειών.

Όπως βέβαια και να έχει ,όποιος και αν είναι ο λόγος εμφάνισής τους, το σίγουρο είναι ότι εσείς δεν πρέπει να έχετε πλέον ευρυαγγείες και δείτε γιατί επιβάλλεται ένας περαιτέρω έλεγχος και εξέταση…

Το πρόβλημα δεν είναι μόνο αισθητικό αλλά κυρίως ιατρικό!

Για να είναι τώρα  σωστή και ολοκληρωμένη η εξέταση πρέπει να περιλαμβάνει  κατ’ αρχήν, λήψη πλήρους ιατρικού ιστορικού ώστε να αναζητηθούν τυχόν αίτια που υποκρύπτουν ασθένειες ή παθολογικές καταστάσεις. Από τη στιγμή που υπάρχει υποψία φλεβικής ανεπάρκειας, κρίνεται απαραίτητος ο έλεγχος από εξειδικευμένο αγγειοχειρουργό. Ακόμα και στην περίπτωση λοιπόν , όπου ο ασθενής προσέρχεται   κυρίως γιατί τον ενοχλεί αισθητικά, είναι απαραίτητος ένας πλήρης έλεγχος.

Επίσης είναι απαραίτητη η διενέργεια υπερηχογραφικής μελέτης  του φλεβικού συστήματος καθότι σε ένα ποσοστό 10 – 15% συνυπάρχει και με φλεβική ανεπάρκεια σε μεγαλύτερα φλεβικά στελέχη, των οποίων η αντιμετώπιση προηγείται.

Εφόσον δεν ανευρεθεί φλεβική ανεπάρκεια σε μεγαλύτερα φλεβικά στελέχη, ή αν έχει ήδη αντιμετωπισθεί, τότε προχωράμε στη διερεύνηση και το σχεδιασμό της θεραπείας των ευρυαγγειών.

Υπάρχουν αρκετά βοηθήματα ώστε η διερεύνηση και ο σχεδιασμός της θεραπείας να γίνονται είναι όσο το δυνατόν πιο ολοκληρωμένα. Το πιο κλασικό είναι ο μεγεθυντικός φακός που πάντα διατηρεί την αξία του. Από τις πιο χρήσιμες εξελίξεις είναι η μέθοδος της διαδερμικής διαφανοσκόπισης όπως την αξιοποιεί η συσκευή VeinLite.

Με τη μέθοδο αυτή μας δίνεται η δυνατότητα να εντοπίσουμε τις τροφοφόρες φλέβες των ευρυαγγειών, ώστε η θεραπεία μας να είναι πιο ριζική και αποτελεσματική.Παρόμοια βοήθεια προσφέρουν και πληθώρα άλλων βοηθημάτων, το καθένα με τη δική του αρχή λειτουργίας.

Τώρα που έχετε μια καλύτερη εικόνα του τι, του γιατί και του πως για τις ευρυαγγείες ,μήπως ήρθε η στιγμή να λύσετε το πρόβλημα και να απαλλαγείτε από αυτές, όντας για όλα σίγουρη;

Αυτό το άρθρο γράφτηκε με τη συνεργασία του αγγειοχειρουργού Αθανασίου Σιαφάκα, επιστημονικού υπευθύνου του Κέντρου Φλεβικών Παθήσεων VeinCenter.gr