Τι είναι οι Κιρσοί;


Οι κιρσοί είναι, με απλά λόγια, τμήματα φλεβών στα οποία δεν κυκλοφορεί καλά το φλεβικό αίμα, αυτό που ταξιδεύει από τα κάτω άκρα προς την καρδιά. Επισήμως ορίζονται ως «οι διατεταμένες φλέβες των κάτω άκρων που έχουν οφιοειδή πορεία». Συχνά αναφέρονται ως «φλεβίτης» ή «φλεβίτιδα», οι χαρακτηρισμοί αυτοί όμως δεν αποτελούν επίσημους ιατρικούς όρους.

Η συχνότητα εμφάνισης των κιρσών στα πόδια υπολογίζεται περίπου στο 25% του πληθυσμού. Το ποσοστό και η βαρύτητα της ασθένειας αυξάνεται θεαματικά με την πάροδο της ηλικίας.

Μιλώντας για τους κιρσούς, αυτό που στην αρχή είναι ένα αισθητικό ζήτημα στην πορεία δημιουργεί πόνο, δυσκολία στην κίνηση και σε 1 στις 20 περιπτώσεις καταλήγει σε φλεβικά έλκη καταστρέφοντας την ποιότητα ζωής των ασθενών.

Κιρσοί

Κιρσοί

Γιατί εμφανίζονται οι Κιρσοί;

Η πρωταρχική αιτία δημιουργίας των κιρσών στα πόδια είναι συνήθως μια «δομική αδυναμία» του φλεβικού τοιχώματος, γι’ αυτό και η κληρονομικότητα παίζει μεγάλο ρόλο στη δημιουργία τους (πρωτογενείς κιρσοί). Υπάρχει επίσης περίπτωση η αιτία δημιουργίας των κιρσών να είναι μια παλιά εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση (δευτερογενείς κιρσοί). Επιβαρυντικοί παράγοντες για την εμφάνιση κιρσών είναι η εγκυμοσύνη, η πάροδος της ηλικίας, η πολύωρη ορθοστασία, ακόμα και τα στενά ρούχα (ιδιαίτερα αυτά που σφίγγουν στους μηρούς και κάτω από τα γόνατα ).

Ποια είναι τα συμπτώματα των κιρσών;

Το πρώτο σύμπτωμα που παρατηρούν οι ασθενείς είναι η αντιαισθητική εμφάνιση. Ιδιαίτερα συνηθισμένο και αρκετά χαρακτηριστικό σύμπτωμα είναι το αίσθημα βάρους ή και πόνου στα πόδια που εντοπίζεται κυρίως στις γάμπες. Το αίσθημα αυτό επιδεινώνεται κατά τη διάρκεια της ημέρας και μετά από παρατεταμένη ορθοστασία ή καθιστική θέση. Συνήθως συνοδεύεται από πρήξιμο στις γάμπες και γύρω από τους αστραγάλους. Συχνά επίσης συμπτώματα είναι το αίσθημα καύσους (καψίματα), αίσθημα νυγμών (αίσθημα τσιμπημάτων –τρυπημάτων από καρφίτσα) ή και φαγούρας στα πόδια, η εύκολη κόπωση και οι κράμπες. Όλα τα συμπτώματα επιδεινώνονται με τη ζέστη γι’ αυτό και παρουσιάζουν έξαρση κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Με την πάροδο του χρόνου αυξάνονται οι κιρσοί σε μέγεθος και σε αριθμό. Επίσης μπορεί να εμφανιστούν αλλοιώσεις στο δέρμα και το λίπος, ειδικά στην περιοχή της κνήμης που βρίσκεται πάνω από τους αστραγάλους (περιοχή της γκέτας). Η περιοχή αυτή αρχικά σκουραίνει και σκληραίνει– (λιποδερματοσκλήρυνση). Αν ο ασθενής δεν αναζητήσει θεραπεία, η βλάβη αυτή μπορεί να εξελιχθεί σε πληγή (φλεβικό έλκος). Σε άλλες περιπτώσεις το δέρμα πάνω από κάποιον κιρσό μπορεί να λεπτύνει πάρα πολύ ώστε τελικά να «σπάσει» η φλέβα με αποτέλεσμα να έχουμε αιμορραγία (κιρσορραγία).

Τι είναι η θρόμβωση των κιρσών;

Η μόνη επιπλοκή που μπορεί να συμβεί σε σύντομη χρονική διάρκεια είναι η θρόμβωση. Υπάρχει έντονος πόνος στην περιοχή του κιρσού που θρομβώθηκε, ο οποίος ψηλαφάται σκληρός, ιδιαίτερα ευαίσθητος και παρατηρείται ερυθρότητα (κοκκίνισμα) στη διαδρομή του. Πρόκειται για μια σοβαρή επιπλοκή, ονομάζεται επιπολής θρομβοφλεβίτιδα, και ο ασθενής πρέπει να απευθυνθεί στον αγγειοχειρουργό του προκειμένου να λάβει εξειδικευμένη βοήθεια καθώς υπάρχει ο κίνδυνος επέκτασης του θρόμβου σε μεγάλες φλέβες που βρίσκονται πιο βαθιά στο πόδι (εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση). Η επέκταση της θρόμβωσης μπορεί να αποτελέσει κατάσταση απειλητική για τη ζωή του ασθενή.

Από τα παραπάνω γίνεται σαφές πως οι κιρσοί αποτελούν ασθένεια, η οποία μάλιστα εξελίσσεται με την πάροδο του χρόνου. Οι κιρσοί στα πόδια ΔΕΝ αποτελούν μόνο αισθητικό πρόβλημα όπως εντελώς λανθασμένα αναφέρεται από «πηγές» οι οποίες δεν έχουν καμία ουσιαστική γνώση σχετικά με τις φλεβικές παθήσεις.

Πως γίνεται η διάγνωση των κιρσών;

Το μέγεθος και ο αριθμός των κιρσών δεν αντιστοιχεί πάντα με την εκδήλωση ή με τη βαρύτητα των συμπτωμάτων. Υπάρχουν ασθενείς με ελάχιστους κιρσούς και έντονα συμπτώματα καθώς και το αντίθετο. Αυτός είναι ένας βασικός λόγος που η απλή κλινική εξέταση δεν αρκεί για τη διερεύνηση των φλεβικών παθήσεων. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη σωστή και ολοκληρωμένη εξέταση του ασθενή με κιρσούς στα κάτω άκρα είναι η διενέργεια έγχρωμου υπερηχογραφήματος διπλής αντίθεσης, γνωστό στην χώρα μας ως τρίπλεξ φλεβών. Μόνο έτσι μπορούμε να μελετήσουμε αιμοδυναμικά τη συμπεριφορά των φλεβικών στελεχών ενώ σαν μέθοδος είναι εντελώς ανώδυνη και χωρίς κινδύνους. Η αιμοδυναμική μελέτη του φλεβικού συστήματος των κάτω άκρων με υπερήχους είναι εξειδικευμένη εξέταση και γίνεται για να επιλεγεί η πιο κατάλληλη θεραπεία για το συγκεκριμένο ασθενή. Διαφέρει από το παλιό κλασικό τρίπλεξ κιρσών που γινόταν στη δεκαετία του 1990, και ήταν γνωστό ως «χαρτογράφηση» καθώς τώρα η αιμοδυναμικη μελέτη είναι πολύ πιο λεπτομερής και πολυδιάστατη.

Η θεραπεία είναι μια εντελώς νέα προσέγγιση

Η θεραπεία των κιρσών των κάτω άκρων έχει γνωρίσει πραγματική επανάσταση τα τελευταία 15 χρόνια. Η κλασική χειρουργική αντιμετώπιση που μέχρι τη δεκαετία του 1990 αποτελούσε την πρώτη και ίσως τη μόνη επιλογή, έχει σχεδόν εγκαταλειφθεί. Πολλές νέες τεχνικές έχουν έρθει στο προσκήνιο και παλαιότερες τεχνικές έχουν εξελιχθεί. Στη σύγχρονη αντιμετώπιση των κιρσών πρώτη επιλογή αποτελούν οι ενδοφλεβικές τεχνικές, όπως για παράδειγμα η σκληροθεραπεία, που έχουν άριστα θεραπευτικά και αισθητικά αποτελέσματα.

Ζητήστε να σας δείξουμε φωτογραφίες από τις πάσχουσες περιοχές των ασθενών μας πριν και μετά τη θεραπεία – είναι πραγματικά εντυπωσιακό το αποτέλεσμα που η σύγχρονη ιατρική επιστήμη έχει κατορθώσει να διασφαλίζει στους ανθρώπους που θέλουν πίσω την ποιότητα ζωής τους.