Φλεβίτιδα. Ενημερωνόμαστε- προστατευόμαστε αποτελεσματικά
Το πρώτο στάδιο της ενημέρωσης είναι ο ορισμός της φλεβίτιδας αφού η φλεβίτιδα δεν είναι ο επίσημα ιατρικός όρος. Συγχέεται με τις ευρυαγγείες και τους κιρσούς και καλό θα ήταν να γίνετε σαφές γιατί ακριβώς μιλάμε.
Ενημερωνόμαστε από τον Αγγειοχειρουργό μας
Από τη στιγμή που υπάρχει υποψία φλεβικής ανεπάρκειας, κρίνεται απαραίτητος ο έλεγχος από εξειδικευμένο αγγειοχειρουργό. Ακόμα και στην περίπτωση των ευρυαγγειών, όπου ο ασθενής προσέρχεται κυρίως γιατί τον ενοχλούν αισθητικά, είναι απαραίτητος ένας πλήρης έλεγχος, καθώς σε ένα ποσοστό 10-15%, υποκρύπτεται σοβαρότερη μορφή φλεβικής ανεπάρκειας.
Ο έλεγχος περιλαμβάνει λεπτομερή λήψη ιστορικού, ολοκληρωμένη κλινική εξέταση και οπωσδήποτε υπερηχογράφημα (τρίπλεξ) φλέβων κάτω άκρων. Ειδικά το τρίπλεξ φλέβων κάτω άκρων είναι απαραίτητο για να είναι ολοκληρωμένος ο έλεγχος και πρέπει να γίνεται από τον ίδιο τον αγγειοχειρουργό ώστε να μπορέσει να σχεδιάσει και την κατάλληλη θεραπεία
Ενημερωνόμαστε για τη θεραπεία
Η μέθοδος εκλογής, δηλαδή η μέθοδος που συστήνεται παγκοσμίως από τις επιστημονικές κοινότητες ως η καλύτερη για τη θεραπεία, είναι η σκληροθεραπεία. Η βασική αρχή της είναι η έγχυση ουσίας – φαρμάκου εντός της φλέβας με σκοπό να καταστρέψει το εσωτερικό τοίχωμά της, ώστε με την πάροδο του χρόνου να μετατραπεί σε ινώδη χορδή. Τα σημερινά φάρμακα έχουν τουλάχιστον 50 χρόνια που αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητα και την ασφάλειά τους. Παρά την εξέλιξη συσκευών υψηλής τεχνολογίας, όπως LASER, IPL κλπ., καμία από αυτές τις μεθόδους δεν έχει τα αποτελέσματα της σκληροθεραπείας, αντιθέτως είναι συνήθως πιο επώδυνες και πιο ακριβές.
Μέχρι τότε, ενημερωνόμαστε πώς να κινούμαστε για να προστατευόμαστε.
Είναι καλό και χρήσιμο να ενημερωθείτε και να ξέρετε γενικότερα ότι…
- Η κίνηση βοηθάει. Όταν χρειαστεί να σταθούμε όρθιοι για ώρα, αλλάζουμε το βάρος του σώματος μας πότε στο ένα πόδι και πότε στο άλλο.
- Αποφεύγουμε την πολύωρη ορθοστασία ή να καθόμαστε πολλή ώρα με τα πόδια κάτω (ιδιαίτερα σε συνδυασμό με έκθεση σε θερμότητα π.χ. σιδέρωμα).
- Όταν καθόμαστε δεν σταυρώνουμε τα πόδια.
- Αν η δουλειά μας είναι καθιστική, σηκωνόμαστε σε τακτά χρονικά διαστήματα και περπατάμε (τουλάχιστον 7 συνεχόμενα βήματα).
- Ασκήσεις σε καθιστή θέση: α) Κρατάμε τα δάχτυλα των ποδιών στο πάτωμα και ανεβοκατεβάζουμε τις πτέρνες 10 φορές, εναλλάξ κάθε πόδι και μετά μαζί β) κάνουμε κυκλικές κινήσεις του άκρου ποδός 10 φορές γ) τεντώνουμε τα γόνατα και τα κρατάμε τεντωμένα μετρώντας αργά ως το πέντε.
- Ασκήσεις σε όρθια θέση: α) Κρατάμε τα δάχτυλα των ποδιών στο πάτωμα και ανεβοκατεβάζουμε τις πτέρνες 10 φορές, εναλλάξ κάθε πόδι και μετά μαζί β) στηριζόμαστε εναλλάξ στις μύτες και στις πτέρνες μένοντας σε κάθε θέση για 1 δευτερόλεπτο.
- Όταν νιώσουμε τα πόδια μας να αρχίσουν να βαραίνουν ή να πρήζονται, τα ανασηκώνουμε πιο ψηλά από το γοφό (σε καθιστή θέση) ή πιο ψηλά από το στήθος (σε ξαπλωμένη θέση) για 15 – 20 λεπτά της ώρας.
- Σωματική άσκηση. Δεν χρειάζονται υπερβολές. Ένας περίπατος με τα πόδια καθημερινά είναι αρκετός.
- Φοράμε άνετα ρούχα. Αποφεύγουμε τα στενά ρούχα, ιδιαίτερα όσα σφίγγουν στους μηρούς ή αμέσως κάτω από το γόνατο. Επίσης αποφεύγουμε τα στενά παπούτσια και τα πολύ ψηλά τακούνια.