Φλεβικές Παθήσεις & Εγκυμοσύνη


Πως επηρεάζει η εγκυμοσύνη τις φλεβικές παθήσεις;

Είναι γεγονός, ότι η εγκυμοσύνη επηρεάζει σε πολύ μεγάλο βαθμό το σώμα μιας γυναίκας.

Η αύξηση του όγκου του αίματος κατά την εγκυμοσύνη, σε συνδυασμό με την αύξηση των ορμονών,  προκαλούν μια «χαλάρωση» στο φλεβικό τοίχωμα. Αυτό  έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της διαμέτρου των φλεβών.

Η παραπάνω κατάσταση, συνεπάγεται συχνά την ανεπάρκεια των βαλβίδων με επακόλουθη παλινδρόμηση της ροής του αίματος και επιπλέον αύξηση της διαμέτρου των φλεβών.

Κιρσοί και ευρυαγγείες στην εγκυμοσύνη

Υπάρχουν πράγματα που πρέπει να ξέρετε για τις φλεβικές παθήσεις κατά την εγκυμοσύνη

Με την πρόοδο της εγκυμοσύνης οι φλέβες γίνονται όλο και πιο εύκολα διακριτές στα διάφορα σημεία του σώματος.

Σε ορισμένα σημεία μάλιστα, όπως τα πόδια, η κοιλιά και  τα γεννητικά όργανα, η διάταση των φλεβών μπορεί να είναι ιδιαίτερα μεγάλη, ώστε πλέον να μιλάμε για εμφάνιση κιρσών (μεγάλες διατεταμένες φλέβες που προβάλλουν από την επιφάνεια του δέρματος και έχουν οφιοειδή πορεία) ή εμφάνιση ευρυαγγειών (διατεταμένα αγγεία του δέρματος που έχουν όψη κόκκινων ή μπλε γραμμών).

Η κατάσταση επιβαρύνεται ακόμη παραπάνω, ειδικά στο τελευταίο τρίμηνο της κύησης, όταν η μήτρα καταλαμβάνει όλο και μεγαλύτερο χώρο μέσα στην πύελο. Έτσι, μπορεί να πιέζει μεγάλα φλεβικά στελέχη ή πλέγματα, επιβαρύνοντας ακόμα περισσότερο τις φλέβες στα κατώτερα μέρη του σώματος.

Στο σημείο αυτό αξίζει να επισημάνουμε ότι η εγκυμοσύνη δεν συνεπάγεται και φλεβικές παθήσεις. Δεν εμφανίζονται δηλαδή φλεβικές παθήσεις σε κάθε φυσιολογική κύηση.

Τόσο η κληρονομικότητα όσο η δεύτερη κύηση αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης φλεβικών παθήσεων κατά την διάρκεια της κύησης.

Με την πρόοδο της εγκυμοσύνης και ανάλογα του βαθμού της μεταβολής του σώματος μπορεί να εμφανιστούν κι άλλα συμπτώματα όπως:

 • Κνησμός
 • Οίδημα,
 • Αίσθημα βάρους
 • Κόπωση
 • Αίσθημα νυγμών
 • Πόνος στα πόδια, ειδικά από τις απογευματινές ώρες και μετά.

Φυσιολογικό κι αναμενόμενο είναι η εμφάνιση κιρσών και ευρυαγγειών κατά την εγκυμοσύνη να επηρεάζει αρνητικά την ψυχολογία των γυναικών. Αυτό συμβαίνει εξαιτίας της αντιαισθητικής εικόνας, της ταλαιπωρίας από τα συμπτώματα αλλά και της ανησυχίας που προκαλεί για την έκβαση της εγκυμοσύνης.

Η μόνη περίπτωση που θα πρέπει να ζητηθεί επείγουσα ιατρική συνδρομή είναι η θρόμβωση των κιρσών. Τα συμπτώματα που θα πρέπει να σας θορυβήσουν είναι  ο έντονος πόνος που προκαλείται στην περιοχή του θρομβωμένου κιρσού η ερυθρότητα & θερμότητα στην περιοχή της θρόμβωσης, καθώς και η σκληρή επιφάνεια της προσβεβλημένης φλέβας.

10-pragmata-kirsoi-egkimosini

Κι όμως, τα νέα είναι καλά

Η ύπαρξη κιρσών και ευρυαγγειών δεν επηρεάζει την ανάπτυξη του εμβρύου ούτε και την εξέλιξη της εγκυμοσύνης.

Επίσης στις περισσότερες των περιπτώσεων μετά τον τοκετό οι διογκωμένες φλέβες θα υποστραφούν σε μεγάλο βαθμό. Αυτός είναι κι ο κύριος λόγος που η απόφαση για την αντιμετώπιση των κιρσών και των ευρυαγγειών δεν λαμβάνεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλά τουλάχιστον 6 (έξι) μήνες μετά τον τοκετό.

Με απλά λόγια, κιρσούς θα εμφανίσουν όσες γυναίκες θα εμφάνιζαν έτσι και αλλιώς, απλά με την εγκυμοσύνη επιταχύνεται η διαδικασία. Το ποσοστό αυτών των γυναικών δεν είναι μικρό, αφού υπολογίζεται πως πάσχουν από κιρσούς περισσότεροι από το 20% – 25% του γενικού πληθυσμού. Εξαίρεση αποτελούν οι ευρυαγγείες που συνήθως δεν υποστρέφονται ποτέ πλήρως. Οι ευρυαγγείες είναι ουσιαστικά αισθητικό πρόβλημα και παρατηρούνται σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50% του γενικού πληθυσμού, ενώ με την πάροδο της ηλικίας μπορεί να φτάσει και σε ποσοστά μεγαλύτερα του 80%.

Η μόνη περίπτωση που αποδεδειγμένα η εγκυμοσύνη προκαλεί κιρσούς αφορά στις πολύτοκες μητέρες. Κι ακόμα, μετά από το δεύτερο τοκετό αυξάνονται οι πιθανότητες να εμφανιστεί ανεπάρκεια σε εσωτερικές φλέβες στο σώμα όπως στη μήτρα ή τις ωοθήκες και να προκληθούν κιρσοί (Σύνδρομο Πυελικής Συμφόρησης). Η περίπτωση αυτή διαφέρει από την κλασική εμφάνιση κιρσών και είναι διαφορετική και η αντιμετώπισή της.

Τι να κάνετε εάν έχετε κάποια φλεβική πάθηση, κιρσούς, ευρυαγγείες κατά την διάρκεια της κύησης;

 • Να χαίρεστε με την κατάστασή σας και να ακολουθείτε τις συμβουλές του γυναικολόγου σας.
 • Να μην νοιάζεστε για τόσο μικρής σημασίας αισθητικά . Ενδείκνυται βεβαίως σε κάθε περίπτωση, να επικοινωνήσετε εγκαίρως με τον αγγειοχειρουργό/αγγειολόγο σας, προκειμένου να λύσετε όλες σας τις απορίες. Η σωστή πληροφόρηση και καθοδήγηση, αποτελούν εξαιρετικούς συμμάχους, σε κάθε περίοδο της ζωής σας.
 • Διαβάστε περισσότερα για τις ευρυαγγείες και τους κιρσούς σε αυτό εδώ τον ιστότοπο.

Ακόμα κι αν χρειαστεί να δεχθείτε θεραπεία για ευρυαγγείες και κιρσούς, αυτό θα γίνει τουλάχιστον 6 μήνες μετά τον τοκετό.

Τι μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε το φλεβικό σας σύστημα;

Υπάρχουν πολλά χρήσιμα πράγματα που μπορείτε να κάνετε στην καθημερινότητά σας  για να βοηθήσετε στην καλύτερη λειτουργία του φλεβικού συστήματος:

 • Η κίνηση βοηθάει: Όταν χρειαστεί να σταθούμε όρθιοι για ώρα, αλλάζουμε το βάρος του σώματος μας πότε στο ένα πόδι και πότε στο άλλο.
 • Αποφεύγουμε την πολύωρη ορθοστασία ή να καθόμαστε πολλή ώρα με τα πόδια κάτω (ιδιαίτερα σε συνδυασμό με έκθεση σε θερμότητα π.χ. σιδέρωμα).
 • Όταν καθόμαστε δεν σταυρώνουμε τα πόδια.
 • Αν η δουλειά μας είναι καθιστική, σηκωνόμαστε σε τακτά χρονικά διαστήματα και περπατάμε (τουλάχιστον 7 συνεχόμενα βήματα).
 • Ασκήσεις σε καθιστή θέση: α) Κρατάμε τα δάχτυλα των ποδιών στο πάτωμα και ανεβοκατεβάζουμε τις πτέρνες 10 φορές, εναλλάξ κάθε πόδι και μετά μαζί.

β) Κάνουμε κυκλικές κινήσεις του άκρου ποδός 10 φορές γ) τεντώνουμε τα γόνατα      και τα κρατάμε τεντωμένα μετρώντας αργά ως το πέντε.

 • Ασκήσεις σε όρθια θέση: α) Κρατάμε τα δάχτυλα των ποδιών στο πάτωμα και ανεβοκατεβάζουμε τις πτέρνες 10 φορές, εναλλάξ κάθε πόδι και μετά μαζί β) στηριζόμαστε εναλλάξ στις μύτες και στις πτέρνες μένοντας σε κάθε θέση για 1 δευτερόλεπτο.
 • Όταν νιώσουμε τα πόδια μας να αρχίσουν να βαραίνουν ή να πρήζονται, τα ανασηκώνουμε πιο ψηλά από το γοφό (σε καθιστή στην αρχή της εγκυμοσύνης. Μετέπειτα, λόγω του μεγέθους της κοιλιάς, αυτό είναι δύσκολο) ή πιο ψηλά από το στήθος (σε ξαπλωμένη θέση) για 15 – 20 λεπτά της  ,  όταν η κοιλιά έχει πια μεγαλώσει.
 • Σωματική άσκηση: Δεν χρειάζονται υπερβολές. Ένας περίπατος με τα πόδια καθημερινά είναι αρκετός.
 • Έλεγχος του σωματικού βάρους: Η διατήρηση ενός φυσιολογικού σωματικού βάρους είναι μεγάλης σημασίας, όχι μόνο για το φλεβικό σύστημα αλλά και για μια ομαλή εγκυμοσύνη κι υγιεινή ζωή.
 • Φοράμε άνετα ρούχα : Αποφεύγουμε τα στενά ρούχα, ιδιαίτερα όσα σφίγγουν στους μηρούς ή αμέσως κάτω από το γόνατο. Επίσης αποφεύγουμε τα στενά παπούτσια και τα πολύ ψηλά τακούνια.
 • Αποφεύγουμε να ξαπλώνουμε στη δεξιά πλευρά του σώματος, ώστε να μην πιέζεται η κάτω κοίλη φλέβα από τη διογκωμένη μήτρα. Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε βάζοντας ένα μαξιλάρι κάτω από τη δεξιά πλευρά του σώματος.
 • Διατηρούμε ενυδατωμένο τον οργανισμό μας, καταναλώνοντας άφθονες ποσότητες υγρών.
 • Υπάρχουν ειδικά ελαστικά καλσόν ή κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης για εγκυμοσύνη. Βοηθούν σε περιπτώσεις κιρσών ή σε περιπτώσεις που έχουμε επιδείνωση. Επίσης, οι ειδικές αυτές κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης, δημιουργούν ανακούφιση  .

Απολαύστε όσο το δυνατόν περισσότερο αυτήν την τόσο ιδιαίτερη στιγμή στην ζωή σας, χωρίς να σας ανησυχούν οι διατεταγμένες φλέβες στα πόδια σας. Δώστε χρόνο στο σώμα σας να προσαρμοστεί και κατανοήστε τις αλλαγές του. Αν μετά την παρέλευση των 6 μηνών από τον τοκετό, εξακολουθείτε να θέλετε να αντιμετωπίσετε το φλεβικό σας πρόβλημα, μπορείτε να επισκεφθείτε τον Αγγειοχειρουργό – Στρατιωτικό Ιατρό, Σιαφάκα Αθανάσιο.

επικοινωνία