Φλεβικές Παθήσεις – Συχνές Ερωτήσεις

Ποιά είναι η πιο κατάλληλη εποχή για την αντιμετώπιση των κιρσών και των ευρυαγγειών;

Για την αντιμετώπιση των κιρσών είναι τώρα και μόλις το αποφασίσετε. Και οι ευρυαγγείες μπορούν να αντιμετωπιστούν κάθε εποχή του χρόνου αλλά με την προϋπόθεση της μη έκθεσης στον ήλιο.

Oι κιρσοί είναι αισθητικό πρόβλημα μόνο για τις γυναίκες ή και για τους άνδρες;

Οι κιρσοί είναι αισθητικό πρόβλημα αλλά κυρίως είναι ιατρικό. Για αυτό πρέπει να αντιμετωπίζεται σύμφωνα με τη σύγχρονη αγγειοχειρουργική και αυτό ισχύει εξίσου και για γυναίκες και για άνδρες.

Σχετικά με το Σύνδρομο Πυελικής Συμφόρησης, υπάρχει θεραπεία για την κάθε μια γυναίκα;

Στη θεραπεία του Συνδρόμου Πυελικής Συμφόρησης υπάρχει πάντα εξατομικευμένη αντιμετώπιση και  μπορεί να συμμετέχουν-χωρίς να είναι απαραίτητη προϋπόθεση και οι 3 ειδικότητες-γυναικολόγος, αγγειοχειρουργός και επεμβατικός ακτινολόγος.

Βλέπω ότι με την πρόοδο της εγκυμοσύνης οι φλέβες (είτε τα λεγόμενα ‘’σπασμένα αγγεία’’ που είναι οι ευρυαγγείες , είτε μεγαλύτερες που είναι οι κιρσοί) γίνονται όλο και πιο εύκολα διακριτές στα διάφορα σημεία του σώματος. Τι να κάνω ;

Συχνά η εικόνα τους βελτιώνεται μετά τον τοκετό, οπότε τις επανεκτιμούμε 6 μήνες μετά.

Πόσο απαραίτητο είναι το triplex φλεβών στην αντιμετώπιση των κιρσών;

Το triplex είναι απαραίτητο για τη σωστή μελέτη ή σχεδιασμό αντιμετώπισης ώστε να επιλεγεί η κατάλληλη επεμβατική μέθοδος ή ο συνδυασμός διαφόρων μεθόδων μεταξύ τους  και θα το διενεργήσει ο ίδιος ο αγγειοχειρουργός σας.

Ακολουθώ αντιπηκτική αγωγή. Τι πρέπει να κάνω αν κοπώ;

Στην περίπτωση που τραυματιστείτε ή κοπείτε το πρώτο πράγμα που έχετε να κάνετε είναι να εφαρμόσετε ένα καθαρό ύφασμα – κατά προτίμηση μια αποστειρωμένη γάζα- στην πληγή και να πιέσετε για τουλάχιστον πέντε λεπτά. Αν η πληγή εντοπίζεται στο χέρι ή στο πόδι σας, σηκώστε το ψηλά. Εάν η αιμορραγία δεν σταματά, συστήνεται να επικοινωνήσετε άμεσα με τον γιατρό σας ή πηγαίνετε στο πλησιέστερο εφημερεύον νοσοκομείο.

Η διάγνωση των ευρυαγγειών περιορίζεται στην εμφάνιση;

Όχι.Η διάγνωση των ευρυαγγειών μπορεί είναι εύκολη καθώς είναι εμφανείς. Όμως η κλινική εξέταση δεν περιορίζεται μόνο εκεί. Η σωστή και ολοκληρωμένη εξέταση περιλαμβάνει λήψη πλήρους ιατρικού ιστορικού ώστε να αναζητηθούν τυχόν αίτια που υποκρύπτουν ασθένειες ή παθολογικές καταστάσεις, καθώς και τρίπλεξ φλεβών γιατί σε ένα ποσοστό 10-15% μπορεί να οφείλονται σε βλάβη μεγαλύτερων φλεβών που βρίσκονται βαθύτερα στο πόδι.

Τι είναι οι θρόμβοι και η φλεβική θρόμβωση;

Οι θρόμβοι είναι πήγματα αίματος που μπορούν να σχηματιστούν στο εσωτερικό μιας αρτηρίας ή φλέβας. Και στις δύο περιπτώσεις παρεμποδίζουν τη φυσιολογική κυκλοφορία του αίματος για αυτό πρέπει να διερευνηθούν και να αντιμετωπιστούν επισταμένα και επιστημονικά.

Πως μπορώ να καταλάβω αν πάθω Φλεβική Θρομβοεμβολή;

Συνηθισμένα συμπτώματα  μπορεί να είναι ένας πόνος, στην επιπολής θρόμβωση ,ευαισθησία και οίδημα γύρω από την περιοχή. Σε αυτή την περίπτωση επικοινωνήστε άμεσα με τον γιατρό σας ή επισκεφθείτε το πλησιέστερο εφημερεύον νοσοκομείο.

Θυμάμαι την επέμβαση κιρσών του πατέρα μου που είχε ταλαιπωρηθεί. Τι γίνεται σήμερα;

Η κλασική χειρουργική αντιμετώπιση που μέχρι τη δεκαετία του 1990 αποτελούσε την πρώτη και ίσως τη μόνη επιλογή, έχει σχεδόν εγκαταλειφθεί. Πολλές νέες τεχνικές έχουν έρθει στο προσκήνιο και παλαιότερες τεχνικές έχουν εξελιχθεί (σκληροθεραπεία). Στη σύγχρονη αντιμετώπιση των κιρσών πρώτη επιλογή αποτελούν οι ενδοφλεβικές τεχνικές οι οποίες έχουν άριστα θεραπευτικά και αισθητικά αποτελέσματα.

Είμαι έγκυος. Πως μπορώ να βοηθήσω την καλύτερη λειτουργία του φλεβικού συστήματος;

Η κίνηση βοηθάει. Αποφεύγουμε την πολύωρη ορθοστασία. Αν η δουλειά μας είναι καθιστική, σηκωνόμαστε σε τακτά χρονικά διαστήματα και περπατάμε. Υπάρχουν ειδικά ελαστικά καλσόν ή κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης για εγκυμοσύνη τα οποία βοηθούν σε περιπτώσεις εκτεταμένων κιρσών ή σε περιπτώσεις που έχουμε επιδείνωση.

Πόσο ανησυχητικές είναι οι φλεβικές παθήσεις;

Ο ένας στους 4 ενήλικες έχει κιρσούς, 8 στις 10 γυναίκες έχουν ευρυαγγείες, όλες σχεδόν οι έγκυες γυναίκες έχουν έστω και παροδικά θέματα με φλεβικές παθήσεις, οι θρομβώσεις είναι πολύ πιο συχνές και πολύ πιο επικίνδυνες από όσο φαντάζεστε. Για όλα αυτά ,εμείς είμαστε εδώ.

Έχω διαβάσει πολλά για τους κιρσούς και έχω μπερδευτεί . Τι να κάνω;

Επισκεφτείτε έναν αγγειοχειρουργό με εξειδίκευση στις φλεβικές παθήσεις για να γίνει ασφαλής και εξατομικευμένη διάγνωση, μετά από λήψη Ιστορικού και κλινική εξέταση (Επισκόπηση – Ψηλάφηση – Ακρόαση). Ακολουθεί triplex φλεβών κι αιμοδυναμικός έλεγχος που είναι απαραίτητος για το σχεδιασμό της θεραπείας …ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΤΟΝ ΑΓΓΕΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΌ. Ακολουθεί η τεχνικά άρτια επέμβαση  και η απαραίτητη παρακολούθηση.

Ποιος είναι ο επικεφαλής ιατρός του Veincenter ;

Ο Αθανάσιος Σιαφάκας, MD, είναι στρατιωτικός ιατρός και θεωρείται κορυφαίος στην αντιμετώπιση φλεβικών παθήσεων αγγειοχειρουργός στην Ελλάδα, με ειδική εκπαίδευση στην Αγγειακή Υπερηχογραφία και τις ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους. Είναι ο επικεφαλής του Επιστημονικού Κέντρου Φλεβικών Παθήσεων VeinCenter όπου παρέχει ολοκληρωμένη διάγνωση και αποτελεσματική θεραπεία με τις πιo σύγχρονες μεθόδους για όλο το φάσμα των φλεβικών παθήσεων.

Ποιο είναι το κυρίαρχο αίτιο για το Σύνδρομο Πυελικής Συμφόρησης;

Κυρίαρχο αίτιο –όπως και στη φλεβική ανεπάρκεια- φαίνεται να είναι η κληρονομικότητα, ιδιαίτερα δε επιβαρυντικός παράγοντας θεωρείται η παρουσία παρόμοιων συμπτωμάτων και στη μητέρα. Επιπλέον να ξέρετε ότι, οι πιθανότητες εμφάνισης αυξάνονται με κάθε εγκυμοσύνη.

Έχω κιρσούς. Κάνει καλό το περπάτημα;

Το περπάτημα είναι μια πολύ καλή άσκηση για τους κιρσούς γιατί γυμνάζει τις γάμπες και διευκολύνει τις φλέβες στο κάτω μέρος του ποδιού να στείλουν το αίμα πίσω στην καρδιά. Αυτό όμως δεν λύνει το πρόβλημα μέχρι να αποφασίσετε να το αντιμετωπίσετε οριστικά.

Πώς μπορώ να βοηθήσω στην πρόληψη ή στην επιβράδυνση ανάπτυξης των κιρσών;

Κατ΄ αρχήν να βάλετε την άσκηση στον τρόπο ζωής σας, να ελέγχετε το βάρος σας, να αποφεύγετε την ορθοστασία κ.λ.π. μέχρι να το αποφασίσετε να τους αντιμετωπίσετε σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις της αγγειοχειρουργικής.

Τελικά υπάρχουν θαυματουργές αλοιφές για την φλεβίτιδα;

Η υπεύθυνη θέση της επιστήμης είναι ότι φλεβίτιδα δεν είναι κάτι που απλώς καλύπτεται αλλά για την αντιμετώπισή τους απαιτείται πρώτα ασφαλής διάγνωση και μετά η πιο ενδεδειγμένη μέθοδος αντιμετώπισης της, είναι η σκληροθεραπεία.

Πόσο ανησυχητική μπορεί να είναι η φλεβίτιδα;

Είναι γεγονός ότι η φλεβίτιδα δεν είναι απλώς ένα αισθητικό πρόβλημα. Στις 10-15% των περιπτώσεων μπορεί να υποκρύπτει μεγαλύτερης βαρύτητας φλεβική ανεπάρκεια για αυτό πρέπει να γίνεται ασφαλής διάγνωση.

Η δουλειά μου απαιτεί πολλές ώρες ορθοστασία και έχω ήδη πρόβλημα με τους κιρσούς. Τι να κάνω;

Το γεγονός αυτό πέρα του ότι είναι από μόνο του κουραστικό γίνεται ακόμα πιο έντονο και πιο δυσάρεστο αν αντιμετωπίζετε και πρόβλημα κιρσών. Οι κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης είναι ένα πρώτο μέτρο. Ο υγιεινός ρόλος ζωής είναι ένα άλλο αλλά πρέπει να βάλετε στο πρόγραμμα να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα οριστικά.

Πόσο καλό κάνει το κολύμπι στο πρόβλημα των κιρσών;

Το κολύμπι ως άσκηση χαμηλής έντασης, με εξαιρετικά αερόβια οφέλη, ανακουφίζει το πρόβλημα των κιρσών. Αλλά αυτό είναι προσωρινό μέχρι να αποφασίσετε να απαλλαγείτε οριστικά από τους κιρσούς.

Ποιά είναι η πρωταρχική αιτία δημιουργίας των κιρσών;

Η πρωταρχική αιτία δημιουργίας κιρσών στα πόδια είναι συνήθως μια «δομική αδυναμία» του φλεβικού τοιχώματος, γι’ αυτό και η κληρονομικότητα παίζει εδώ μεγάλο ρόλο στη δημιουργία τους (πρωτογενείς κιρσοί). Υπάρχει επίσης περίπτωση η αιτία δημιουργίας των κιρσών να είναι μια παλιά εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση (δευτερογενείς κιρσοί).

Πόσο εύκολη είναι η διάγνωση της φλεβίτιδας;

Η σωστή και ολοκληρωμένη εξέταση περιλαμβάνει λήψη πλήρους ιατρικού ιστορικού ώστε να αναζητηθούν τυχόν αίτια που υποκρύπτουν ασθένειες ή παθολογικές καταστάσεις. Επίσης είναι απαραίτητη η διενέργεια υπερηχογραφικής μελέτης τουλάχιστον του φλεβικού συστήματος καθότι σε ένα ποσοστό 10 – 15% συνυπάρχει και φλεβική ανεπάρκεια σε μεγαλύτερα φλεβικά στελέχη, των οποίων η αντιμετώπιση προηγείται.

Eχω Χρόνιο Πυελικό Πόνο. Σε τι γιατρό πρέπει να απευθυνθώ;

Αν έχετε Χρόνιο Πυελικό Πόνο, κιρσούς στα γεννητικά όργανα ή υποτροπή σε κιρσούς των κάτω άκρων, τότε ο γυναικολόγος σας ή ο αγγειοχειρουργός θα πρέπει να περιλάβει στα πιθανά αίτια του πόνου το Σύνδρομο Πυελικής Συμφόρησης. Ενδεικτικά στη διαγνωστική διερεύνηση του Συνδρόμου Πυελικής Συμφόρησης μπορεί να συμμετέχουν γυναικολόγος, αγγειοχειρουργός και επεμβατικός ακτινολόγος.

Πώς θα καταλάβω αν βιώνω Χρόνιο Πυελικό Πόνο;

Αν έχετε μη περιοδικό πόνο στην περιοχή της πυέλου για διάστημα μεγαλύτερο των 6 μηνών, τότε βιώνετε Χρόνιο Πυελικό Πόνο.

Έχω κιρσούς.Κάνει καλό το τρέξιμο;

Είναι πολύ σημαντικό όχι μόνο για τη φυσική σας κατάσταση αλλά και για τους κιρσούς να αρχίσετε να τρέχετε. Πιο λίγο στην αρχή και να το αυξάνετε σταδιακά. Και ακόμα, αν δεν σας αρέσει το τρέξιμο, να βάλετε την άσκηση στην καθημερινότητά σας. Κάνει καλό μέχρι… τη στιγμή βέβαια που θα ποφασίσετε να απαλλαγείτε οριστικά από τους κιρσούς.

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies.