Τηλ: 210 699 6342
News and articles

Οι κιρσοί είναι και αυτοί μια φλεβική πάθηση. Είναι τμήματα φλεβών στα οποία το αίμα δεν κυλά κανονικά προς την καρδιά – η ροή του δεν είναι ομαλή ή παλινδρομεί. Η διαταραχή ροής οδηγεί στη συσσώρευση αίματος στα πόδια ( προκαλώντας αίσθημα βάρους ή εύκολη κόπωση) και αποτελεί επικίνδυνο παράγοντα για δημιουργία θρόμβωσης. Υπάρχουν όμως κάποια πράγματα που ίσως να τα έχετε ακούσει ή να σας έχουν μεταφερθεί λάθος. Για αυτό είναι καλό να ξεκαθαρίσουμε τα παρακάτω…

Τελικά ξαναβγαίνουν οι κιρσοί;

Υπάρχει μια αρκετά διαδεδομένη άποψη πως οι κιρσοί κάποια στιγμή ξαναβγαίνουν. Για το λόγο, αυτό ακόμα και γιατροί, συμβουλεύουν τους ασθενείς να μην προχωρήσουν στην αντιμετώπισή τους γιατί θα ξαναβγούν.

Αυτό είναι λάθος, γιατί η αλήθεια είναι ότι οι φλέβες που πάσχουν, αν αντιμετωπιστούν σωστά από την αρχή δεν ξαναβγαίνουν.

Η παραμονή κιρσών αμέσως μετά το χειρουργείο, δεν αποτελούν υποτροπή αλλά ονομάζονται υπολειπόμενοι κιρσοί καθώς δεν αντιμετωπίστηκαν σωστά ή καθόλου (είτε οι κιρσοί είτε το αίτιό τους).

Μήπως να αφήσω το πρόβλημα να «ωριμάσει»;

Οι κιρσοί δεν «ωριμάζουν και δεν «ξαναφυτρώνουν». Δεν υπάρχει κανένας  λοιπόν λόγος να μεταθέτετε την οριστική αντιμετώπισή τους στο… μετά.Η καλύτερη στιγμή είναι τώρα.

Oι κιρσοί δεν είναι πρόβλημα αισθητικό για τον άνδρα! Αρχικά είναι αισθητικό πρόβλημα αλλά είναι κυρίως ιατρικό.

Η πρωταρχική αιτία δημιουργίας κιρσών στα πόδια είναι συνήθως μια «δομική αδυναμία» του φλεβικού τοιχώματος, γι’ αυτό και η κληρονομικότητα παίζει εδώ μεγάλο ρόλο στη δημιουργία τους (πρωτογενείς κιρσοί). Υπάρχει επίσης περίπτωση η αιτία δημιουργίας των κιρσών να είναι μια παλιά εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση (δευτερογενείς κιρσοί).

Έχω ακούσει ότι είναι επώδυνη η επέμβαση…

Η επέμβαση κιρσών με laser γίνεται με τοπική αναισθησία. Είναι ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα της, καθώς ο ασθενής δεν χρειάζεται να λάβει οποιαδήποτε φάρμακα αναισθησίας, ούτε καν τη λεγόμενη «μέθη». Επίσης, δεν έχει τομές όπως στο κλασικό χειρουργείο. Παρακεντούμε τη φλέβα που θέλουμε, συνήθως στο επίπεδο του γόνατος , με μια βελόνα, όπως όταν παίρνουμε αίμα. Μέσα από την βελόνα περνάμε την πολύ λεπτή οπτική ίνα του laser μέσα στη φλέβα. Μέσω της ενέργειας από το laser κλείνουμε τη φλέβα που πάσχει και την οποία σε βάθος χρόνου την απορροφά ο οργανισμός. Η όλη διαδικασία διαρκεί περίπου 15 λεπτά και ο ασθενής ουσιαστικά έχει νιώσει μόνο τα αρχικά «τσιμπηματάκια» της τοπικής αναισθησίας. Στη συνέχεια, ανάλογα με την περίπτωση, μπορεί να συμπληρώσουμε τη θεραπεία με τοπική αφαίρεση κιρσών ή/και σκληροθεραπεία με αφρό. Ο ασθενής σηκώνεται κατευθείαν και περπατά, χωρίς πόνους και χωρίς να χρειάζεται η παραμονή του στην κλινική.

Τελικά τι κάνει κάποιος που έχει πρόβλημα κιρσών;!

Επισκέπτεται έναν αγγειοχειρουργό με εξειδίκευση στις φλεβικές παθήσεις για να γίνει ασφαλής και εξατομικευμένη διάγνωση, μετά από λήψη Ιστορικού και κλινική εξέταση (Επισκόπηση – Ψηλάφηση – Ακρόαση). Ακολουθεί triplex φλεβών από τον ίδιο τον αγγειοχειρουργό κι αιμοδυναμικός έλεγχος-που έχει αντικαταστήσει την ξεπερασμένη εδώ και πολλά χρόνια χαρτογράφηση- αφού ο συγκεκριμένος αυτός αιμοδυναμικός  έλεγχος, είναι απαραίτητος για το σχεδιασμό της μετέπειτα θεραπείας.