Τηλ: 210 699 6342
News and articles

Σύνδρομο Πυελικής Συμφόρησης: Οδηγός αυτοδιάγνωσης και αντιμετώπισης

Είστε γυναίκα και έχετε Χρόνιο Πυελικό Πόνο;  Έχετε κάνει δύο ή περισσότερες εγκυμοσύνες και εμφανίζετε κιρσούς στα γεννητικά όργανα ή υποτροπή σε κιρσούς των κάτω άκρων;  Τότε χρειάζεται να εξετάσετε την κατάσταση περαιτέρω και αυτό γιατί αυτά τα συμπτώματα αθροιστικά δημιουργούν σοβαρές υπόνοιες για Σύνδρομο Πυελικής Συμφόρησης.

Αν θέλετε να κατανοήσετε το Σύνδρομο Πυελικής Συμφόρησης, ποια είναι τα αιτία που κρύβονται πίσω από αυτό, ποια τα συμπτώματα που πρέπει να σας υποψιάσουν  και τέλος πώς μπορείτε να το αντιμετωπίσετε, αυτός ο οδηγός αυτοδιάγνωσης και αντιμετώπισης είναι για εσάς.

Τι είναι το Σύνδρομο Πυελικής Συμφόρησης;

Το Σύνδρομο Πυελικής Συμφόρησης είναι άθροισμα πολλών διαφορετικών συμπτωμάτων που προκύπτουν από τη συσσώρευση φλεβικού αίματος στην περιοχή της πυέλου.

Το φαινόμενο αυτό έλαβε ευρύτερη αναγνώριση τη δεκαετία του ’80, αφού αποδείχθηκε ότι πάνω από 90% των γυναικών με Χρόνιο Πυελικό Πόνο παρουσιάζουν κιρσούς στην περιοχή της πυέλου.

Τι προκαλεί το Σύνδρομο Πυελικής Συμφόρησης;

Το κύριο αίτιο φαίνεται να είναι η εγκυμοσύνη. Το επιπλέον βάρος και η αυξημένη ροή του αίματος στα γεννητικά όργανα, σε συνδυασμό με την αυξημένη κυκλοφορία ορμονών (οιστρογόνων), αδυνατίζουν το φλεβικό τοίχωμα. Αποτέλεσμα είναι να γίνεται διάταση των φλεβών, το φλεβικό αίμα δεν κυκλοφορεί σωστά προς την καρδιά, παλινδρομεί και συγκεντρώνεται στην πύελο.

the
info

Ποια είναι τα συνηθέστερα συμπτώματα του Συνδρόμου Πυελικής Συμφόρησης;

●      Χρόνιος πυελικός πόνος, εντεινόμενος σε όρθια θέση και με κορύφωση 2-3 ημέρες πριν από την έναρξη της περιόδου.

●      Δυσμηνόρροια με έντονο πόνο τις δύο πρώτες ημέρες του κύκλου.

●      Πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή ή μετά από αυτή.

●      Δυσκολία ή πόνος στην ούρηση ή και συχνοουρία

●      Κιρσοί στα έξω γεννητικά όργανα, στα κάτω άκρα, στους γλουτούς, στο περίνεο ή και σε άτυπες θέσεις.

●      Κουρασμένα πόδια και αίσθημα βάρους, ιδιαίτερα κατά την έναρξη της περιόδου με ταυτόχρονη επιδείνωση του πυελικού πόνου.

●      Υποτροπή κιρσών των κάτω άκρων

●      Κουρασμένα πόδια με αίσθημα βάρους ιδιαίτερα κατά την έναρξη της περιόδου που εμφανίζονται ταυτόχρονα με την επιδείνωση του πυελικού πόνου.

●      Συμπτώματα παρόμοια με αυτά του ευερέθιστου εντέρου.

Διάγνωση του Συνδρόμου Πυελικής Συμφόρησης

Αρχικά πρέπει να τονίσουμε ότι η διάγνωση του Συνδρόμου Πυελικής Συμφόρησης δεν είναι απλή υπόθεση και απαιτεί πολλαπλές εξετάσεις και εμπειρία από τον αγγειοχειρουργό.

Πρώτα πρέπει να αποκλειστούν άλλες κοινές αιτίες πυελικού πόνου όπως η ενδομητρίωση, το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου, ασθένειες των ουροποιητικού συστήματος, φλεγμονώδεις παθήσεις της πυέλου κτλ.

Η αρχική υποψία για ΣΠΣ τίθεται από το ιστορικό κι ενισχύεται από την παρουσία κιρσών σε άτυπες θέσεις.

Έπειτα, θα χρειαστούν και εργαστηριακές εξετάσεις για να επιβεβαιώσουν το Σύνδρομο. Οι πιο γνωστοί απεικονιστικοί μέθοδοι είναι:

●      Υπερηχογραφικός έλεγχος (triplex)

●      Αξονική ή Μαγνητική Φλεβογραφία

●      Λαπαροσκόπηση, η οποία δίνει τη δυνατότητας ταυτόχρονης αντιμετώπισης.

●      Ψηφιακή Φλεβογραφία, η οποία είναι επεμβατική μέθοδος κι εφαρμόζεται μόνο αν έχουμε αποφασίσει να αντιμετωπίσουμε την πάθηση.

Θεραπεία του Συνδρόμου Πυελικής Συμφόρησης: Εξατομικευμένη προσέγγιση για ανακούφιση και θεραπεία

Η θεραπεία του Συνδρόμου Πυελικής Συμφόρησης απαιτεί πάντα εξειδικευμένη προσέγγιση από τον αγγειοχειρουργό. Υπάρχουν πολλές επιλογές για την ανακούφιση των διαφόρων συμπτωμάτων, με πιο επικρατούσα μέθοδο θεραπείας τον εμβολισμό των φλεβών.

Κάθε περίπτωση ασθενή απαιτεί μια προσαρμοσμένη προσέγγιση που πρέπει να προσφέρει ανακούφιση και θεραπεία σύμφωνα με τις διακριτές ανάγκες της. Ένας εξειδικευμένος αγγειοχειρουργός μπορεί να παράσχει εικόνες από προηγούμενες περιπτώσεις, βοηθώντας στην κατανόηση του προτεινόμενου τρόπου αντιμετώπισης και θεραπείας.

Αγγειοχειρουργός Δρ Αθανάσιος Σιαφάκας: Η εξειδίκευση στη φροντίδα του Συνδρόμου Πυελικής Συμφόρησης

Αναζητάτε την καλύτερη περίθαλψη για το Σύνδρομο Πυελικής Συμφόρησης; Ανακαλύψτε την ανακουφιστική και εξειδικευμένη προσέγγισηπου προσφέρει ο κορυφαίος αγγειοχειρουργός, Δρ. Αθανάσιος Σιαφάκας και η ομάδα του στο Siafakas Vein Center.

Με την ανθρωποκεντρική προσέγγιση που διαθέτει, ο Δρ. Σιαφάκας είναι εδώ για να σας βοηθήσει στο ταξίδι προς την ανάκτηση της υγείας σας. Με μια εκτενή εμπειρία στον τομέα, ο Δρ. Σιαφάκας είναι διαθέσιμος να σας προσφέρει την πλέον εξατομικευμένη θεραπεία για το Σύνδρομο Πυελικής Συμφόρησης.

Επικοινωνήστε μαζί του σήμερα για να ξεκινήσετε το ταξίδι προς την ανακούφιση και την αποκατάσταση της υγείας σας.