Τηλ: 210 699 6342
News and articles

Σύγχρονες θεραπείες κιρσών ΕΝΔΟΦΛΕΒΙΚΗ ΕΞΑΛΕΙΨΗ (ENDOVENOUSABLATION)

Η κλασική χειρουργική μέθοδος που αποτελούσε την θεραπεία εκλογής (και την μοναδική ίσως θεραπεία) για τους κιρσούς στα πόδια, απέχει πολύ από το να χαρακτηριστεί ιδανική μέθοδος. Βασικά μειονεκτήματα της είναι η ανάγκη χορήγησης αναισθησίας, η ύπαρξη τομών, ο μετεγχειρητικός πόνος, η νεοαγγειογέννεση και η αυξημένη πιθανότητα υποτροπής. Αποτέλεσε λοιπόν το κριτήριο με το οποίο έπρεπε να συγκριθούν οι σύγχρονες μέθοδοι. Για να υπερτερεί στη σύγκριση έπρεπε κάθε σύγχρονη μέθοδος να είχε τουλάχιστον διορθώσει τα μειονεκτήματα της κλασικής μεθόδου.

Βασική αρχή και επιδίωξη όλων των σύγχρονων μεθόδων είναι να είναι ανώδυνες, τόσο διεγχειρητικά όσο και μετεγχειρητικά, αλλά να εξαλειφθεί και η ανάγκη χορήγησης αναισθησίας. Βασικότατη επίδίωξη είναι και η αποφυγή των χειρουργικών τομών. Φυσικά πρέπει να είναι αποτελεσματικές με όσο το δυνατόν χαμηλότερα ποσοστά υποτροπών.

Αυτό που απαιτούν όλες οι μέθοδοι είναι να εφαρμοστούν από εξειδικευμένο στις φλεβικές παθήσεις αγγειοχειρουργό. Ο εξειδικευμένος αγγειοχειρουργός θα διενεργήσει ο ίδιος την αιμοδυναμική μελέτη του φλεβικού συστήματος του ασθενή με υπέρηχο και θα επιλέξει την πιο καταλληλη θεραπεία επειδή έχει την δυνατότητα και τις γνώσεις να τις εφαρμόσει όλες.

Όλες λοιπόν οι μέθοδοι που έχουν αναπτυχθεί εφαρμόζονται ενδοφλέβια. Δηλαδή δεν υπάρχει πλέον η ανάγκη των χειρουργικών τομών αφού όλες επιδιώκουν να καταστρέψουν την ή τις παθολογικές φλέβες από μέσα, ενδοφλέβια. Σε όλες τις μεθόδους αποκτάται πρόσβαση στο εσωτερικό της φλέβας που πρόκειται να εφαρμόσουμε την θεραπεία, με την είσοδο μιας βελόνας (παρακέντηση). Η παρακέντηση γίνεται υπό υπερηχογραφική καθοδήγηση και είναι ουσιαστικά παρόμοια με το τσίμπημα της βελόνας όταν μας παίρνουν αίμα για εξετάσεις. Έτσι αντί για χειρουργική τομή έχουμε το απλό «σημάδι» από το τσίμπημα της βελόνας και δεν απαιτείται αφαίρεση ραμμάτων. Το αισθητικό αποτέλεσμα είναι άψογο ενώ ο διεγχειρητικος και ο μετεγχειρητικός πόνος μηδαμινός.

Στη συνέχεια με την βοήθεια της πολύ μικρής οπής που άνοιξε η βελόνα τοποθετούμε μεσα στη φλέβα , ανάλογα με την μέθοδο, είτε οπτική ίνα (Laser), είτε καθετήρα (RF- ραδιοσυχνότητες και ατμός – SteamVeinSclerosis) , είτε ειδική συσκευή (Clarivein, Sapheon, είτε ειδικό υγρό ή αφρό (σκληροθεραπεία) που έχουν σαν σκοπό να καταστρέψουν εσωτερικά την φλέβα και να αποκλείσουν την κυκλοφορία του αίματος εντός της. Με τον τρόπο αυτό αποφεύγουμε την εκρίζωση των φλεβών, που αφήνει μεγάλη τραυματική επιφάνεια και είναι και επώδυνη.

Η μέθοδος μπορεί να συνδιαστεί με μικροφλεβεκτομές ή/και με σκληροθεραπεία (είτε σε υγρή μορφή έιτε σε μορφή αφρού), προκειμένου να αντιμετωπισθούν και οι κιρσοί που πιθανώς υπάρχουν στην περιοχή της κνημής ή/και του μηρού.

Ο συνδυασμός χειρουργικών τομών, ειδικά ψηλά στον μηρό και/ή η εφαρμογή ραχιαίας/επισκληριδίου ή και γενικής αναισθησίας με τις σύγχρονες τεχνικές δεν έχει κανένα νόημα καθώς χάνονται τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα αυτών των μεθόδων, συνδυαζόμενα μάλιστα με τα μεγαλύτερα μειονέκτημα της «κλασικής» τεχνικής.

Όλες οι μέθοδοι έχουν σχεδιαστεί και εφαρμόζονται με τοπική αναισθησία. Μάλιστα έχουν αναπτυχθεί μέθοδοι όπως η φαρμακομηχανική σκληροθεραπεία (ή μηχανικά υποβοηθούμενη σκληροθεραπεία – Clarivein)  και η μέθοδος της κυανοακρυλικής κόλας (Sapheon)., οι οποίες δεν απαιτούν ούτε τοπική αναισθησία. Υπάρχουν τουλάχιστον άλλες 3 μέθοδοι σε πειραματικό στάδιο που και αυτές δεν απαιτούν ούτε την παραμικρή τοπική αναισθησία. Είναι φανερό ότι αναφορές σε εφαρμογή των μεθοδών με οποιδήποτε άλλο είδος αναισθησίας όπως μέθη, ζάλη, περιοχική ( πόσο μάλλον γενική αναισθησία), δεν έχουν καμία θέση και δεν προτείνονται από εξειδικευμένους αγγειοχειρουργούς. Μόνη εξαίρεση αποτελεί το γεγονός της προσωπικής επιθυμίας του ασθενή.

Ο/η ασθενής άμεσα μετά το τέλος της επέμβασης, μπορεί να σηκωθεί και να περπατήσει. Δεν απαιτείται καμία παραμονή ούτε νοσηλεία στο νοσοκομείο ή στην κλινική (αυτό σημαίνει πως ο ασθενής μπορεί άμεσα να επιστρέψει στο δωμάτιο του, να ντυθεί και να πάρει εξιτηρίο χωρίς να απαιτηθεί να νοσηλευτεί ούτε για κάποια λεπτά της ώρας). Η επάνοδος στην καθημερινότητα είναι άμεση εκτός αν η εργασία του απαιτεί ιδιαίτερη σωματική κόπωση.

Μειονέκτημα των σύγχρονων μεθόδων είναι πως έχουν κάποιους (κυρίως ανατομικούς) περιορισμούς και δεν μπορούν να εφαρμοστούν στο 100% των ασθενών. Συνδιάζοντας όμως τις μεθόδους αυτές μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το 98-99% των ασθενών. Κάθε μέθοδος έχει τους δικούς της περιορισμούς αλλά και τα δικά της προτερήματα.  Η ύπαρξη άλλωστε τόσων μεθόδων υποδηλώνει πως ακόμα δεν έχουμε ανακαλύψει την ιδανική μέθοδο.

Αυτό που απαιτούν όλες οι μέθοδοι είναι να εφαρμοστούν από εξειδικευμένο στις φλεβικές παθήσεις αγγειοχειρουργό. Ο εξειδικευμένος αγγειοχειρουργός θα διενεργήσει ο ίδιος την αιμοδυναμική μελέτη του φλεβικού συστήματος του ασθενή με υπέρηχο και θα επιλέξει την πιο καταλληλη θεραπεία επειδή έχει την δυνατότητα και τις γνώσεις να τις εφαρμόσει όλες.

«Αν το μόνο σου εργαλείο είναι ένα σφυρί, τότε όλα τα αντιμετωπίζεις σαν καρφιά», Abraham Maslow