Τηλ: 210 699 6342
News and articles

Πρωτοπόρος στην εφαρμογή του laser 1940nm ο Αγγειοχειρουργός Αθανάσιος Σιαφάκας 

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε, από τον Αγγειοχειρουργό Αθανάσιο Σιαφάκα, η θεραπεία κιρσών με το πλέον εξελιγμένο, μεγαλύτερου μήκους κύματος laser 1940nm στην Κλινική Ρέα τον Μάιο του 2022.

Το περιστατικό επιλέχθηκε λόγω της ιδιαιτερότητας και του βαθμού δυσκολίας του και αφορούσε μια νεαρή γυναίκα με ιστορικό φλεβικής θρόμβωσης υπό πλήρη αντιπηκτική αγωγή. Η χρήση των αντιπηκτικών δεν διακόπηκε, δεν τροποποιήθηκε, ούτε άλλαξε ενόψει της αντιμετώπισης των κιρσών με το Laser 1940nm.

Η επέμβαση πραγματοποιήθηκε αποκλειστικά με τοπική αναισθησία και εκτός των άλλων αντιμετωπίστηκε και επιφανειακός κλάδος. Η θεραπεία συνδυάστηκε με τοπικές κιρσεκτομές (χωρίς ράμματα) και υπερηχογραφικά καθοδηγούμενη σκληροθεραπεία με μορφή αφρού – πάντα με τοπική αναισθησία.

Η ασθενής ένιωθε ιδιαίτερα άνετα καθ’όλη τη διάρκεια της θεραπείας. Σηκώθηκε μόνη της (χωρίς καμία υποστήριξη) άμεσα για να περπατήσει.

Η εξέλιξη της τεχνολογίας laser στην υπηρεσία της Αγγειοχειρουργικής

Πριν από 15 χρόνια η εφαρμογή του laser μήκους κύματος 1470nm θεωρήθηκε σταθμός, καθώς εξασφάλιζε τη μεγαλύτερη απορροφητικότητα, κάνοντας αισθητή τη διαφορά τόσο στο αποτέλεσμα όσο και στη μείωση των ανεπιθύμητων παρενεργειών σε σχέση με τα προηγούμενα Laser (810nm – 980nm – 1064nm – 1310nm).

Χρειάστηκε πάνω από μια δεκαετία για να αναπτυχθεί, το ήδη υψηλής τεχνολογίας, Laser 1940nm και να αρχίσουν να γίνονται γνωστές οι πρώτες έρευνες για την θετική του επίδραση στην Αγγειοχειρουργική, επισημαίνοντας τα οφέλη του.

Τα μοναδικά πλεονεκτήματα του laser 1940nm:

Πώς βοηθάει όμως, το μεγαλύτερο μήκος κύματος των λέιζερ στη θεραπεία των κιρσών;

1.  Υψηλότερη αποτελεσματικότητα

Όσο μεγαλύτερο είναι το μήκος κύματος του laser, τόσο μεγαλύτερη είναι και η απορρόφηση της ενέργειας από το φλεβικό τοίχωμα. Επομένως μπορούμε να έχουμε ισοδύναμο ή και καλύτερο αποτέλεσμα με μικρότερη ενέργεια.

Επιπλέον, η εξαιρετικά εύκαμπτη οπτική ίνα σε συνδυασμό με τη δυνατότητα εύκολης ρύθμισης της ενέργειας επιτρέπουν με μεγαλύτερη ασφάλεια την εφαρμογή της θεραπείας σε πολύ πιο επιφανειακούς φλεβικούς κλάδους.

2.  Μεγαλύτερη ασφάλεια και εξάλειψη επιπλοκών

Σήμερα, με τη χρήση του laser 1940nm, επιτυγχάνεται η στοχευμένη απορρόφηση της ενέργειας που επιτρέπει τον περιορισμό της επίδρασής της μόνο στην έκταση που επιθυμούμε. Έτσι, αποφεύγουμε τη διάχυση της ενέργειας στους γύρω ιστούς, μειώνοντας σημαντικά τον κίνδυνο για τραυματισμό νεύρων, δυσχρωμία του δέρματος ή υπαισθησία (αίσθημα μουδιάσματος).

3.  Εξατομικευμένη και ακριβής θεραπεία

Εκτός από το μήκος κύματος που αποτελεί το πιο σημαντικό πλεονέκτημα του νέου Laser 1940nm, υπάρχει μια ποικιλία χαρακτηριστικών που αυτό διαθέτει και καθιστούν τη θεραπεία μοναδική. Μια σειρά από ηχητικά και χρωματικά σήματα, σε συνδυασμό με γραφήματα, επιτρέπουν στον θεράποντα ιατρό να σχεδιάσει τη θεραπεία του κάθε ασθενή ξεχωριστά και να την εφαρμόσει με τη μέγιστη ακρίβεια.

Ταυτόχρονα, η  χρήση του Laser 1940nm εξασφαλίζει:

  • Μικρότερο χρόνο απορρόφησης των φλεβών συγκριτικά με προγενέστερα laser, μειώνοντας έτσι την πιθανότητα υποτροπών και την πολυπλοκότητα της θεραπείας. Η επιβεβαίωση αυτής της παρατήρησης σε βάθος χρόνου, ενισχύει τις προοπτικές για πιο άμεσα αποτελέσματα.
  • Μεγαλύτερη ασφάλεια για τον ασθενή.  Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η οπτική ίνα του Laser 1940nm είναι «μιας χρήσης και κλειδωμένη», άρα δεν αντιγράφεται, δεν ξαναποστειρώνεται, δεν επαναχρησιμοποιείται, δεν παρακάμπτεται.

Η αντιμετώπιση των κιρσών με το ενδοφλεβικό Laser 1940nm, λόγω της δυνατότητας λεπτότατων χειρισμών με μεγάλη ακρίβεια, είναι πιο εξατομικευμένη, πιο ασφαλής και πολύ περισσότερο αποτελεσματική.

Το ενδοφλεβικό Laser 1940nm δίνει τη δυνατότητα στον ιατρό να προσφέρει την κορυφαία φροντίδα, επιτρέποντας στους ασθενείς να επιστρέφουν γρήγορα στην καθημερινότητά τους. Σύμφωνα  με στοιχεία της Ελληνικής Αγγειολογικής Εταιρείας περισσότεροι από 1.000.000 Έλληνες και Ελληνίδες αντιμετωπίζουν πρόβλημα Φλεβικής Ανεπάρκειας,

the
info

Προϋπόθεση επιτυχίας η εξειδίκευση και η εμπειρία του Αγγειοχειρουργού

Η τεχνολογία αυτού του επιπέδου απαιτεί την ανάλογη δομημένη εκπαίδευση, την υψηλή  εξειδίκευση και τη μεγάλη εμπειρία του αγγειοχειρουργού στην αντιμετώπιση των φλεβικών παθήσεων, στις ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές και ειδικότερα στις εφαρμογές με χρήση laser.

Ο ιατρός Αθανάσιος Σιαφάκας διαθέτει εκτενή και πολυετή εμπειρία στη χρήση τόσο των προηγούμενων laser (810nm – 980nm -1470nm) όσο και της νέας τεχνολογίας Laser 1940nm, με την οποία ασχολείται ήδη από το 2019 σε εξειδικευμένο κέντρο της Γερμανίας και εφάρμοσε πρώτος στην Ελλάδα το 2022, προσφέροντας στους ασθενείς του την πλέον αποτελεσματική θεραπεία και αψεγάδιαστο αισθητικό αποτέλεσμα.

Το έργο του ιατρού και οι καινοτόμες προσεγγίσεις του αναγνωρίζονται τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Το ενδιαφέρον και η φροντίδα του προς τους ασθενείς του ανταμείβεται από την απόλυτη εμπιστοσύνη τους.

«Κανένα τεχνολογικό εργαλείο, καμία επιστημονική πρόοδος δεν θα είχε αξία, αν δεν είχε σαν σκοπό της να υπηρετήσει τον άνθρωπο και τις ανάγκες του. Αν δεν συνέβαλε στην ελάττωση του πόνου, στη θεραπεία του σώματος και τελικά στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής του» αναφέρει ο Αγγειοχειρουργός Αθανάσιος Σιαφάκας.