Τηλ: 210 699 6342
News and articles

Ποιες είναι οι τελευταίες ευρωπαϊκές οδηγίες για την αντιμετώπιση της χρόνιας φλεβικής ανεπάρκειας των κάτω άκρων

Τα τελευταία 20 χρόνια, η αντιμετώπιση της χρόνιας φλεβικής ανεπάρκειας των κάτω άκρων έχει βιώσει μια πραγματική επανάσταση στον τρόπο που την αντιμετωπίζουμε. Η επιστημονική κοινότητα έχει αξιοποιήσει μια πληθώρα τεχνολογικών επιτευγμάτων για να προσφέρει ασφαλέστερες και πιο αποτελεσματικές θεραπείες στους ασθενείς.

Οι τελευταίες κατευθυντήριες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αγγειοχειρουργών αποτελούν τον οδηγό για την ιατρική πρακτική σε αυτόν τον τομέα στην Ελλάδα.

Αντλούν από όλες τις σημαντικές εξελίξεις στον τομέα, παρέχοντας επίκαιρες και ενημερωμένες οδηγίες. Μάλιστα, καθώς δημοσιεύτηκαν το 2022, μπορείτε να καταλάβετε ότι συμπεριλαμβάνουν όλα τα τελευταία και πιο σύγχρονα δεδομένα που ισχύουν στον τομέα της Αγγειοχειρουργικής.

Σύμφωνα λοιπόν, με τις τελευταίες ευρωπαϊκές οδηγίες διαπιστώνουμε ότι:

Α) Η σκληροθεραπεία είναι – και παραμένει-  η πιο ενδεδειγμένη θεραπεία για την αντιμετώπιση των ευρυαγγειών και υπερτερεί του laser (Recommendations 40 k 41, σελιδα 218)

Β) Η ενδεδειγμένη μέθοδος αντιμετώπισης των κιρσών των κάτω άκρων είναι το ενδοαυλικό/ενδοφλεβικό laser, και υπερτερεί του κλασικού χειρουργείου, της σκληροθεραπείας με αφρό, της μηχανικά υποβοηθούμενης σκληροθεραπείας, της χρήσης κόλας (Recommendations 28 – 35, σελιδα 214 -215)

Γ) Η αντιμετώπιση των κιρσών με την ενδεδειγμένη μέθοδο, δηλαδή με laser, συστήνεται να γίνεται με τοπική αναισθησία ώστε να έχει ο ασθενής τα μέγιστα οφέλη από τη συγκεκριμένη μέθοδο και όχι με μέθη, ή περιοχική αναισθησία (ραχιαία/επισκληρίδιο) ή γενική αναισθησία. (Recommendations 18 k 19, σελιδα 207)

Γιατί απαιτείται ειδίκευση από τον Αγγειοχειρουργό;

Για όλα τα παραπάνω είναι αυτονόητο ότι απαιτείται υψηλή εξειδίκευση από τον αγγειοχειρουργό.

Πιο συγκεκριμένα απαιτείται γνώση και εμπειρία στον σχεδιασμό της θεραπείας η οποία βασίζεται στην αιμοδυναμική μελέτη του φλεβικού συστήματος και όχι απλά στο κλασικό ‘’τρίπλεξ΄΄.

Επιπλέον, είναι αναγκαία η κατάλληλη εκπαίδευση και η μεγάλη εμπειρία στην υπερηχογραφική παρακολούθηση κατά τη διάρκεια της θεραπείας με Laser.

Συνοψίζοντας θα λέγαμε ότι, όπως και σε κάθε άλμα της επιστήμης, έτσι και εδώ απαιτείται πολύ εξειδικευμένη γνώση από τον επιστήμονα που εφαρμόζει την τεχνολογία, ώστε το αποτέλεσμα να είναι πιο ασφαλές, πιο αποτελεσματικό και πιο άνετο για τον ασθενή.

Είναι σημαντικό να είστε προσεκτικοί αν σας προτείνουν οποιαδήποτε άλλη μορφή αναισθησίας, όπως μέθη, υπνοχάλαση ή υπνοχαλάρωση, καθώς αυτές οι μεθόδοι δεν συμμορφώνονται πάντα με τις υπεύθυνες ιατρικές οδηγίες και τα ιατρικά πρωτόκολλα.

the
info

Μην ξεχνάτε ότι για να λαμβάνετε την κατάλληλη επιλογή μεθόδου και να ακολουθείτε τις οδηγίες που έχουν εγκριθεί από την ιατρική κοινότητα για την ασφαλή και αποτελεσματική θεραπεία της φλεβικής ανεπάρκειας, πρέπει να απευθυνθείτε σε κορυφαίο αγγειοχειρουργό, όπως είναι ο Δρ. Αθανάσιος Σιαφάκας.

Ο Δρ. Αθανάσιος Σιαφάκας και όλη η ομάδα στο Siafakas Vein Center, ακολουθούν τις τελευταίες εξελίξεις (πολλές φορές προηγούνται και αυτών) ώστε να επιλύουν κάθε φλεβικό πρόβλημα που μπορεί να παρουσιαστεί.

Αν θέλετε να ενημερωθείτε με περισσότερες λεπτομέρειες ,σας παραθέτουμε το σχετικό link που μπορείτε να ανατρέξετε:

https://www.ejves.com/article/S1078-5884(21)00979-5/fulltext