Τηλ: 210 699 6342
News and articles

Κιρσοί και επαγγέλματα: Πώς επηρεάζουν την υγεία σας και πώς να τους αντιμετωπίσετε

Σε επαγγέλματα όπως αυτά των κομμωτών, των πωλητών, των  ηλεκτρολόγων, των  ψυκτικών και των ιδιοκτητών καταστημάτων, και άλλων, η πολύωρη ορθοστασία είναι μια καθημερινή πραγματικότητα.

Οι εργαζόμενοι που βρίσκονται σε αυτούς τους κλάδους, περνούν αρκετές ώρες όρθιοι, επιδιώκοντας να προσφέρουν το καλύτερο στη δουλειά τους, αλλά αυτή η συνεχής προσπάθεια μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας, όπως οι κιρσοί.

Ο πόνος, το αίσθημα βάρους στα πόδια, ειδικά στις γάμπες, και άλλα συμπτώματα όπως πρήξιμο, καψίματα και κράμπες μπορεί να είναι αποτέλεσμα παρατεταμένης ορθοστασίας ή καθιστικής εργασίας.

Mελέτη που πραγματοποιήθηκε στη Δανία σε περισσότερα από 38.000 άτομα, έδειξε ότι τέτοιες συνθήκες εργασίας αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο για κιρσούς, επιβεβαιώνοντας την ανάγκη για ενημέρωση και πρόληψη.

Σε αυτό το άρθρο, θα εξετάσουμε πώς τα επαγγέλματα που εμπλέκονται σε αυτές τις συνθήκες επηρεάζουν την υγεία των ποδιών και πώς μπορούμε να μειώσουμε τον κίνδυνο των κιρσών.

Ποια είναι η διαδικασία εμφάνισης κιρσών από ορθοστασία;

Η παρατεταμένη ορθοστασία μπορεί να επιβαρύνει τις φλέβες, καθώς το αίμα συσσωρεύεται στις φλέβες των ποδιών, αυξάνοντας την πίεση και προκαλώντας την αδυναμία των βαλβίδων τους, οδηγώντας στη δημιουργία κιρσών.

Εναλλακτικά, η πολύωρη καθιστική θέση, αντί της ορθοστασίας, δεν αποτελεί λύση. Και αυτή η συνήθεια μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση αίματος στα πόδια, αυξάνοντας την πίεση στις φλέβες και συνεπώς, στη δημιουργία κιρσών.

Με τον καιρό, οι φλεβικές βαλβίδες και τα εσωτερικά τοιχώματα τους, μπορεί να αδυνατίσουν, οδηγώντας στην δημιουργία κιρσών.

the
info

Κιρσοί από ορθοστασία: Ποια είναι τα πιο συχνά συμπτώματα;

●  Αίσθημα βάρους στα πόδια

Ένα από τα πρώτα και πιο συχνά συμπτώματα είναι το αίσθημα βαρύτητας στα πόδια, ιδιαίτερα μετά από μεγάλες περιόδους όρθιας στάσης

  • Πόνος και Κούραση στις Γάμπες

Πολλοί αναφέρουν πόνο ή κούραση στις γάμπες, η οποία μπορεί να γίνεται πιο έντονη στο τέλος της ημέρας

  • Φουσκώματα και πρήξιμο στα πόδια

Το πρήξιμο στα πόδια και γύρω από τους αστραγάλους είναι ένδειξη της παραμονής υγρών στις κάτω άκρες

  • Αλλαγές στο χρώμα του δέρματος

Το δέρμα ειδικά στην περιοχή της κνήμης που βρίσκεται πάνω από τους αστραγάλους (περιοχή της γκέτας) μπορεί αρχικά να σκουραίνει και σκληραίνει (λιποδερματοσκλήρυνση)

  • Αίσθημα καύσου ή τσιμπήματος

Μια κοινή ενόχληση είναι το αίσθημα καύσου ή τσιμπήματος στις περιοχές που επηρεάζονται από τους κιρσούς

  • Κράμπες ποδιών

Οι κράμπες στα πόδια, ιδιαίτερα τη νύχτα, μπορεί επίσης να είναι συχνό σύμπτωμα που σχετίζεται με την εμφάνιση κιρσών

Τι μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα της εμφάνισης κιρσών;

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα των κιρσών, ιδιαίτερα στο πλαίσιο της εργασίας που απαιτεί παρατεταμένη ορθοστασία.

Η συχνή και μακροχρόνια ορθοστασία μπορεί να αυξήσει την πίεση στις φλέβες των ποδιών, επιβαρύνοντας την κατάσταση.

Επιπρόσθετα, η ανεπαρκής φυσική άσκηση μπορεί επίσης να συμβάλει στην εμφάνιση ή επιδείνωση των κιρσών, καθώς αυτές οι συνθήκες περιορίζουν τη φυσική κυκλοφορία του αίματος.

Τέλος, όλα τα συμπτώματα επιδεινώνονται με τη ζέστη γι’ αυτό και παρουσιάζουν έξαρση κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Ποιες είναι οι συνέπειες των κιρσών που προκύπτουν από παρατεταμένη ορθοστασία;

  • Φλεβικό έλκος

Αν ο ασθενής δεν αναζητήσει θεραπεία οι κιρσοί μπορούν να εξελιχθούν σε πληγή που ονομάζεται φλεβικό έλκος

  • Κιρσορραγία

Σε κάποιες περιπτώσεις, το δέρμα πάνω από κάποιον κιρσό μπορεί να λεπτύνει πάρα πολύ και τελικά να “σπάσει” η φλέβα με αποτέλεσμα να έχουμε αιμορραγία

  • Θρόμβωση

Λόγω της μη σωστής κυκλοφορίας, πάντα υπάρχει ο κίνδυνος να προκληθεί  θρόμβωση μέσα στους κιρσούς που κάνει ακόμα σοβαρότερα τα πράγματα

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε αυτές τις πληροφορίες για να αποκτήσετε μια πλήρη και ολοκληρωμένη εικόνα για την υγεία σας.

Σύγχρονες και αποτελεσματικές λύσεις για τους κιρσούς: Επιστροφή στην καθημερινότητα χωρίς πόνο 

Αν έχετε αναβάλλει μέχρι τώρα την οριστική αντιμετώπιση των κιρσών λόγω δουλειάς ή έλλειψης χρόνου, τώρα είναι η στιγμή να αναλάβετε δράση. Η λύση είναι εδώ και σας περιμένει.

Η εποχή που η θεραπεία των κιρσών ήταν μια δύσκολη διαδικασία έχει περάσει. Σήμερα, η αντιμετώπιση των κιρσών είναι πιο απλή, ανώδυνη και αποτελεσματική από ποτέ.

Το πρόβλημα αντιμετωπίζεται με την εφαρμογή σύγχρονων, ελάχιστα επεμβατικών μεθόδων όπως:

●  Laser

●  Ραδιοσυχνότητες

●  Steam

●  Αφρός

●  Μικροφλεβεκτομές

Κάθε μία από τις παραπάνω τεχνικές αποτελεί ασφαλή και αποτελεσματική λύση. Μάλιστα, όταν αυτές οι μέθοδοι συνδυάζονται τότε ο ασθενής μπορεί να επωφεληθεί τα μέγιστα.

Θέλω να αντιμετωπίσω το πρόβλημα των κιρσών, αλλά φοβάμαι. Τι να κάνω;

Δεν υπάρχει κανένας λόγος να αισθάνεστε έτσι, καθώς η διαδικασία είναι τόσο απλοποιημένη που δεν απαιτείται γενική αναισθησία ή μακροχρόνια νοσηλεία.

Επιπλέον, ο πόνος είναι ελάχιστος και οι ασθενείς μπορούν να επιστρέψουν στην καθημερινή τους ζωή αμέσως μετά την επέμβαση, περπατώντας με άνεση.

Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, χρησιμοποιούνται ειδικά εργαλεία όπως οπτικές ίνες, καθετήρες ή ειδικά υγρά για να σφραγίσουν τη φλέβα και να διακόψουν την κυκλοφορία του αίματος σε αυτήν.

Ο οργανισμός απορροφά την επηρεασμένη φλέβα, ενώ το αίμα συνεχίζει να κυκλοφορεί μέσω των υγιών φλεβών.

Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό: Μετά την αντιμετώπιση τους προβλήματος, οι ασθενείς αποκτούν τη δυνατότητα να στέκονται όρθιοι και να εργάζονται χωρίς τους πόνους και τη δυσφορία που συνόδευαν τους κιρσούς.

Μπορούν πλέον να αφοσιωθούν στην εργασία τους και να απολαύσουν κάθε στιγμή της ημέρας, με ανανεωμένη ενέργεια και βελτιωμένη ποιότητα ζωής.