Άρθρο του δρ. Αθανάσιου Σιαφάκα στο portal υγείας ygeiaonline.gr
Ο Δρ. Αθανάσιος Σιαφάκας, Αγγειοχειρουργός – Στρατιωτικός Ιατρός, Επιμελητής της Αγγειοχειρουργικής Κλινικής του 251 Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας, εξηγεί στο Υγείαonline.gr, τι είναι οι ευρυαγγείες και γιατί η σκληροθεραπεία θεωρείται η καλύτερη μέθοδος αντιμετώπισης της πάθησης.
Οι ευρυαγγείες ή «τα σπασμένα αγγεία» όπως συχνά αναφέρονται, είναι η πιο συχνή από τις φλεβικές παθήσεις και από τις πιο συχνές παθήσεις του ανθρώπου γενικότερα.
Ουσιαστικά πρόκειται για τα αντιαισθητικά διευρυμμένα αγγεία του δέρματος (κόκκινα ή μπλε) που σε φυσιολογική κατάσταση δεν θα μπορούσαμε να τα δούμε. Υπολογίζεται πως περισσότεροι από το 70% των συνανθρώπων μας εμφανίζουν ευρυαγγείες ενώ με την αύξηση της ηλικίας το ποσοστό αυτό γίνεται ακόμη μεγαλύτερο. Το καλό είναι, πως οι ευρυαγγείες δεν προκαλούν ιδιαίτερα συμπτώματα, πέρα από μια μικρή τοπική «ενόχληση». Η «ενόχληση» αυτή περιγράφεται άλλες φορές σαν αίσθημα καψίματος, ή σφυξίματος ή και τσιμπημάτων. Άλλα συμπτώματα, πιο έντονα και θορυβώδη, που να εντοπίζονται στην περιοχή ή στα πόδια θα πρέπει να διερευνηθούν εκτενέστερα και να μην αποδίδονται στην παρουσία ευρυαγγειών.
Παρά την τεράστια πρόοδο της επιστήμης, την ανακάλυψη νέων τεχνολογίων και την εφαρμογή τους στην ιατρική (όπως Laser, IPL κτλ), η σκληροθεραπεία παρουσιάζει ακόμα πολύ καλύτερα αποτελέσματα και σε χαμηλότερο κόστος. Αυτός είναι και ο λόγος που αποτελεί παγκοσμίως την προτεινόμενη μέθοδο αντιμετώπισης των ευρυαγγειών.
Η κληρονομικότητα θεωρείται η κυριότερη αιτία για την εμφάνιση τους με ισχυρότερους επιβαρυντικούς παράγοντες το φύλο (μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης στις γυναίκες), διάφορες παθήσεις (φλεβικές και μη), ακτινοβολία, τραυματισμοί, φάρμακα και πολλά άλλα.
Ως γνωστόν, η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη. Στην περίπτωση των ευρυαγγείων όμως, αποτελεσματική πρόληψη δεν είναι εφικτή γιατί, όπως είδαμε και πιο πάνω, οι επιβαρυντικοί παράγοντες είναι πάρα πολλοί και δεν είναι δυνατόν να τους προβλέψουμε όλους. Η ενδεδειγμένη θεραπεία παγκοσμίως, εδώ και πολλές δεκαετίες είναι η μέθοδος της σκληροθεραπείας.
Με την σκληροθεραπεία, εγχέουμε μέσα στις μικρές αυτές διατεταμένες φλέβες, ειδική ουσία που έχει σαν σκοπό να προκαλέσει την ίνωση (σκλήρυνση) των φλεβών, το κλείσιμο του αυλού τους και τελικά την εξαφάνιση τους. Το δέρμα διαθέτει ένα πλουσιότατο φλεβικό δίκτυο και η εξάλειψη των διατεταμένων φλεβών δεν έχει κανένα κίνδυνο.
Οι ουσίες που χρησιμοποιούνται θεωρούνται πάρα πολύ ασφαλείς καθώς η πιθανότητα παρενεργειών (όπως σοβαρή αλλεργία ή πυρετού) θεωρείται εξαιρετικά σπάνια. Η έγχυση της σκληρυντικής ουσίας μέσα στην φλέβα, γίνεται με πολύ λεπτή βελόνα και ο πόνος είναι ελάχιστος και στιγμιαίος. Η σκληροθεραπεία εφαρμόζεται σε συνεδρίες. Κάθε συνεδρία διαρκεί περίπου 20 με 30 λεπτά. Πρέπει να μεσολαβεί διάστημα τουλάχιστον 4 εβδομάδων μεταξύ των συνεδριών σε μια συγκεκριμένη περιοχή ώστε να έχουμε την δυνατότητα να εκτιμήσουμε σωστά το αποτέλεσμα. Στα μεσοδιαστημάτα μπορούμε να εφαρμόζουμε θεραπείες σε άλλες περιοχές. Ο αριθμός των συνεδριών που απαιτούνται εξαρτάται από την έκταση της βλάβης που θέλουμε να διορθώσουμε, το μέγεθος των φλεβών, από τη ανταπόκριση του κάθε ατόμου στη θεραπεία, καθώς και από το επίπεδο του αισθητικού αποτελέσματος που θέλουμε να επιτύχουμε.
Η σωστή τεχνική είναι καθοριστικής σημασίας όσο αφορά το αποτέλεσμα αλλά και της πρόληψης επιπλοκών ή παρενεργειών. Η πιο συχνή παρενέργεια από την σκληροθεραπέια είναι η τοπική ερυθρότητα και ένα τοπικό οίδημα στην περιοχή της ενέσεως, που μπορεί να συνοδεύονται και από ήπιο αίσθημα κνησμού, τα οποία όμως υποχωρούν από μόνα τους σε σύντομο χρονικό διάστημα (συνήθως μετά από λίγες ώρες. Αρκετά συχνή μπορεί να είναι και η εμφάνιση εκχύμωσης (μελανιάς) ή και η καφέ απόχρωση (μελάχρωση) του δέρματος κατά την διαδρομή της φλέβας που υποβλήθηκε σε θεραπεία. Η μελάχρωση υποχωρεί συνήθως από μόνη της σε χρονικό διάστημα που κυμαίνεται από λίγες ημέρες ή και μήνες.
Σωστό είναι να αποφεύγουμε την έκθεση στον ήλιο μέχρι να υποχωρήσει. Πολύ σπάνιο (περίπου 1%) είναι το γεγονός να επιμείνει για περισσότερο από χρόνο ή να μην υποχωρήσει ποτέ τελείως. Σε σκληροθεραπεία μπορούν να υποβληθούν όλοι με την προυπόθεση ότι δεν πάσχουν από οξεία πάθηση ή σοβαρές συστηματικές ασθένειες, δεν έχουν γνωστή αλλεργία στις ουσίες που χρησιμοποιούνται, δεν έχουν φοβία στις βελόνες ή δεν είναι μόνιμα κατακεκλιμένοι. Επίσης εξαιρούνται οι γυναίκες κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης και της γαλουχίας, ασθενείς με θρομβοεμβολική νόσο, με περιφερική αρτηριοπάθεια ή φλεγμονή στην υπο-θεραπεία περιοχή.
Παρά την τεράστια πρόοδο της επιστήμης, την ανακάλυψη νέων τεχνολογίων και την εφαρμογή τους στην ιατρική (όπως Laser, IPL κτλ), η σκληροθεραπεία παρουσιάζει ακόμα πολύ καλύτερα αποτελέσματα και σε χαμηλότερο κόστος. Αυτός είναι και ο λόγος που αποτελεί παγκοσμίως την προτεινόμενη μέθοδο αντιμετώπισης των ευρυαγγειών.
Δρ. Αθανάσιος Σιαφάκας
Αγγειοχειρουργός – Στρατιωτικός Ιατρός
Επιμελητής της Αγγειοχειρουργικής Κλινικής
του 251 Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας
www.veincenter.gr
Επιμέλεια άρθρου υγείας: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline
Διαβάστε το άρθρο και εδώ.