Τηλ: 210 699 6342
News and articles

Ήλιος και ευρυαγγείες

Έχουμε την ευλογία να απολαμβάνουμε πολλές ηλιόλουστες ημέρες στη χώρα μας. Ιδιαίτερα για πολλές γυναίκες, το καλοκαίρι συνδέεται με την ηλιοθεραπεία και το μαύρισμα. Ωστόσο, αυτή η συχνή έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις φλέβες μας και να δημιουργήσει ευρυαγγείες.

Γι’ αυτό, είναι σημαντικό πριν απολαύσουμε ατελείωτες ώρες στον ήλιο να είμαστε ενήμεροι για τις επιπτώσεις που έχει στην εμφάνιση των ευρυαγγειών.

Τι προκαλεί τις ευρυαγγείες και ποια η σύνδεσή τους με την έκθεση στον ήλιο

Οι ευρυαγγείες είναι διατεταμένα φλεβίδια του δέρματος που δεν είναι πάντα ορατά με γυμνό μάτι. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για την εμφάνισή τους, με την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία να αποτελεί έναν από αυτούς.

Οι ακτίνες του ήλιου σε συνδυασμό με το ζεστό περιβάλλον μπορούν να προκαλέσουν διαστολή των αγγείων, επιδεινώνοντας τα προβλήματα στις φλέβες των ποδιών.

Η λεπτή δομή τους τα καθιστά κόκκινα ή ροζ, ενώ με την αύξηση της διαμέτρου τους, το χρώμα τους αλλάζει σε σκούρο μπλε ή μωβ. Παρόλο που συχνά αποτελούν κυρίως αισθητικό πρόβλημα, απαιτούν προσεκτική διερεύνηση, καθώς ένα ποσοστό περίπου 10-15% μπορεί να οφείλεται σε πιο σοβαρές φλεβικές παθήσεις. Πιο συγκεκριμένα, οι ευρυαγγείες αποτελούν ένα από τα πρώτα σημάδια φλεβικής ανεπάρκειας.                                                                                                                                        

Ναι, οι ευρυαγγείες όσο εύκολα εντοπίζονται, άλλο τόσο εύκολα αντιμετωπίζονται.

Η σκληροθεραπεία αποτελεί μια ενδεδειγμένη μέθοδο για τη θεραπεία των ευρυαγγειών και προτείνεται διεθνώς ως η καλύτερη λύση. Μέσω εγχυτικών φαρμάκων που εισέρχονται στις φλέβες με λεπτές βελόνες, η σκληροθεραπεία μετατρέπει αυτές τις φλέβες σε ινώδεις χορδές, με αποτέλεσμα να απορροφηθούν από τον οργανισμό μας. Αυτή η διαδικασία συνεπάγεται την σταδιακή εξαφάνισή τους, καταλήγοντας σε μια ιδανική εμφάνιση.

the
info

Πόσες συνεδρίες σκληροθεραπείας χρειάζονται;

Ο αριθμός των συνεδριών, εξαρτάται από την έκταση των ευρυαγγειών αλλά και από το επιθυμητό αισθητικό αποτέλεσμα. Μετά από κάθε συνεδρία καλό είναι το περπάτημα, η κατανάλωση άφθονων υγρών και η αποφυγή στην έκθεση στον ήλιο για 15 ημέρες.

Ο χρόνος απορρόφησης κάθε φλέβας διαφέρει από οργανισμό σε οργανισμό, παρόλα αυτά περίπου μετά τις έξι πρώτες εβδομάδες, ο αγγειοχειρουργός μπορεί να έχει μία ολοκληρωμένη εικόνα για το αποτέλεσμα της θεραπείας και να ενημερώσει τον ασθενή αν χρειάζονται περαιτέρω συνεδρίες.

Τρόποι πρόληψης των ευρυαγγειών

●      Αποφύγετε την παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο

Όσοι ταλαιπωρούνται από οποιουδήποτε είδους φλεβικές παθήσεις πρέπει να αποφεύγουν την παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο, καθώς μπορεί να πυροδοτήσουν την εμφάνιση ευρυαγγειών και να επιδεινώσουν την κατάσταση.

●      Περιορίστε τη χρήση σάουνας και σολάριουμ

Η έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες όπως υπάρχουν στη σάουνα και στο σολάριουμ, μπορεί να προκαλέσει σπάσιμο των αιμοφόρων αγγείων.

●      Ξεκινήστε κολύμβηση και ποδήλατο

Η σωστή άσκηση αποτελεί κλειδί για τη διαχείριση των ευρυαγγειών, αλλά η επιλογή της είναι κρίσιμη.

Η κολύμβηση, το ποδήλατο και η yoga αναδεικνύονται ως οι καλύτεροι σύμμαχοι στην αντιμετώπιση των ευρυαγγειών. Στον αντίποδα, καλό είναι να αποφεύγονται οι ασκήσεις με βάρη.

●      Κάντε δροσερά ντουζ

Τα δροσερά ντουζ το καλοκαίρι δε συμβάλλουν μόνο στην ευεξία σας, αλλά μπορούν να βοηθήσουν και στην ανακούφιση των συμπτωμάτων που προκαλούν οι ευρυαγγείες.

Ποια είναι η ιδανική περίοδος να επισκεφτείτε τον αγγειοχειρουργό σας για τις ευρυαγγείες;

Όταν πρόκειται για τη φροντίδα των ευρυαγγειών στα πόδια, η κατάλληλη χρονική στιγμή για να επισκεφτείτε τον αγγειοχειρουργό είναι πολύ σημαντική.

«Συχνά παρατηρώ πολλές γυναίκες να επικοινωνούν μαζί μου για τις ευρυαγγείες τους, λίγο πριν ξεκινήσουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Κατανοώ την επιθυμία τους να είναι όμορφες και περιποιημένες. Ωστόσο, είναι σημαντικό να γνωρίζουν ότι αυτή η περίοδος είναι αργά για να λάβουμε συγκεκριμένες λύσεις για τις ευρυαγγείες, καθώς η επίλυση τους απαιτεί χρόνο και σωστή προσέγγιση. Η βέλτιστη περίοδος για να αντιμετωπίσουμε τις ευρυαγγείες είναι αρκετούς μήνες πριν το καλοκαίρι. Στην πραγματικότητα, όσο πιο μακριά από την καλοκαιρινή περίοδο έρθει ένας ασθενής στο Siafakas Vein Center τόσο περισσότερο χρόνο θα έχουμε για να πετύχουμε τα βέλτιστα αποτελέσματα, χωρίς άγχος», αναφέρει ο διακεκριμένος αγγειοχειρουργός και κορυφαίος σε θέματα φλεβικών παθήσεων, Δρ. Αθανάσιος Σιαφάκας.

Επικοινωνήστε σήμερα με το εξιδεικευμένο ιατρείο φλεβικών παθήσεων Siafakas Vein Center για να βρείτε τις κατάλληλες λύσεις και να απολαύσετε το καλοκαίρι χωρίς ευρυαγγείες στα πόδια σας.